Glue

Yeni üye
20 Eki 2017
5
1
0
Belirtilmemiş
Selamun Aleyküm Foruma yeni katıldım aslında daha önceden takip ediyordum ama katılmak bugüne nasip oldu ve bir soru soracağım sizlere.
Ben sıfırım hiç bir bilgim yok sizlere sorularım şunlar
C++ dilini öğrenmeye başladım güzel bir iş çıkarmak için bu zorunlu sanırsam ?
Hangi programları  kullanmalıyım ?
Bana güzel bir oyun yapmam için ne gerekiyor söylermisiniz ?
Atıyorum modelleme için şu program ışıklar için bu oyun için unreal engine 
Şimdiden teşekkür ederim

Herkese merhaba uzatmadan konuya gireyim.
Ben solo learn sitesinden c++ öğreniyorum. C++'ı temelden biraz daha fazla biliyorum. Ama şu ana kadar büyük bir program yazmadım. 50-100 satırlık programlar yani ufak tefek sayı işlemleri sayı tahmin oyunları bu gibi şeyler, Siteden öğrendiğim bilgileri aktif olarak kullanamıyorum açık kaynak programlar bulamıyorum bulunca derlenmiyor çalışmıyor hata veriyor.
Yani benim yapmak istediğim şey bir dili öğrendim ama kullanmasını bilmiyorum ben bunu nasıl öğrenebilirim kendimi nasıl geliştirebilirim..

biloader' Alıntı:
Herkese merhaba uzatmadan konuya gireyim.
Ben solo learn sitesinden c++ öğreniyorum. C++'ı temelden biraz daha fazla biliyorum. Ama şu ana kadar büyük bir program yazmadım. 50-100 satırlık programlar yani ufak tefek sayı işlemleri sayı tahmin oyunları bu gibi şeyler, Siteden öğrendiğim bilgileri aktif olarak kullanamıyorum açık kaynak programlar bulamıyorum bulunca derlenmiyor çalışmıyor hata veriyor.
Yani benim yapmak istediğim şey bir dili öğrendim ama kullanmasını bilmiyorum ben bunu nasıl öğrenebilirim kendimi nasıl geliştirebilirim..
Kardeşim sorun varsa git konu aç ne yorum yapıyosun

Soruları bile yanlış soruyorsunuz. Bence önce fizik motoru nedir, ne işe yarar, grafik motoru nedir, ne işe yarar ve programlama nedir, ne işe yarar gibi terimleri öğrenmenizi dilerim. Hiç bir bilginiz olmadan C++ öğrenmeniz demek bir süre sonra sıkılıp bırakmanıza neden olacaktır. Bu yüzden İngilizceniz yok veya az ise öğrenmeniz sizin için çok iyi olacaktır çünkü neredeyse tüm kaynaklar İngilizce.

Ozzy' Alıntı:
Soruları bile yanlış soruyorsunuz. Bence önce fizik motoru nedir, ne işe yarar, grafik motoru nedir, ne işe yarar ve programlama nedir, ne işe yarar gibi terimleri öğrenmenizi dilerim. Hiç bir bilginiz olmadan C++ öğrenmeniz demek bir süre sonra sıkılıp bırakmanıza neden olacaktır. Bu yüzden İngilizceniz yok veya az ise öğrenmeniz sizin için çok iyi olacaktır çünkü neredeyse tüm kaynaklar İngilizce.

Benim sormak istediğim soru : ''Güzel bir oyun yapmak için neler , hangi programlar gerekli ?''
Bu bilgileri aldığım zaman zaten gereken araştırmayı yapacaktım. Ayrıca yanıtınız için teşekkürler.

Glue' Alıntı:
Ozzy' Alıntı:

Benim sormak istediğim soru : ''Güzel bir oyun yapmak için neler , hangi programlar gerekli ?''
Bu bilgileri aldığım zaman zaten gereken araştırmayı yapacaktım. Ayrıca yanıtınız için teşekkürler.

Ben de zaten size bunları araştırırsanız hangi programlar gerekli olacağını anlayabileceksiniz diyorum. "Güzel bir oyun yapmak" göreceli bir kavramdır. Unreal Engine Türkiye forumundasınız heralde Unreal Engine 4 kullanacaksınız. Modeller için Blender, Maya, 3Ds Max vb. bütçenize göre lisansları alabilirsiniz. Oyun yapımında ki en büyük unsur motorun kendisini en iyi şekilde kullanabilmektir.

Glue' Alıntı:
Selamun Aleyküm Foruma yeni katıldım aslında daha önceden takip ediyordum ama katılmak bugüne nasip oldu ve bir soru soracağım sizlere.
Şimdiden teşekkür ederim

Aleyküm selam. Topluluğa hoş geldin.

@Ozzy dediğine katılmakla beraber şunu belirtmem lazım.

Öncelikle güzel bir oyun yapmanız için işini iyi bilen bir ekipte bulunmanız gereklidir. Bu bir takım işidir. Ben çevrenizde tanıdığınız arkadaşlar eğer bu işe meraklıysa başlangıç için 3,4 kişilik bir ekip kurup basit bir oyun yapmaya başlayın. Ekibinizdeki her üyeyi yeteneklerine göre belirli görevlere ayırın. Siz oyunu programlayın bir arkadaşınız modelleme ile ilgilensin, diğeri de animasyonlarla veya başka işlerle... Mesela 3D Tic-Tac-Toe oyununu yapmaya çalışın, veyahutta zombileri avlayabileceğiniz basit bir "FPS" oyunu yapın. Bu basit projeleri yaparak hem kendiniz oyun geliştirme dalında tecrübe edinmiş olacaksınız hem de takım olarak bir işi başarma seviyesine geleceksiniz.

Modellemek için Blender veya 3DS Max programlarını kullanabilirsiniz. Karakteri ve animasyonlarla ilgileneceksiniz zBrush, mudBOX veya 3D-Coat gibi yazılımları kullanabilirsiniz. 

+Oyun geliştirecekseniz lisans eğitimi için "Yazılım Mühendisliği" veya "Bilgisayar Bilimleri" diplomasına sahip olmanıza gerek yok.
İnternette binlerce eğitim serileri var ve kendiniz herhangi bir oyun geliştirme dalını gayet iyi bir şekilde öğrenip işinde uzman bir oyun geliştiricisi olabilirsiniz.  :cool:

Tabii ki bu oyun geliştirme dallarının(Modelleme, programlama, animasyon) alt dalları da vardır (Ağ Programlama, Yapay Zeka Programlama gibi...) İş dağılımları ve yetenekleri birbirinden farklıdır.
Misal:

Bir AI(yapay zeka) programcısının yapacağı iş yükü bu şekilde olabilir.
% 40 Teorik Yapay Zeka Bilgileri 
% 30 Matematik Bilgisi
% 30 Programlama Bilgisi

Veyahutta bir oynanış(gameplay) programcısının yapacağı iş yükü şu şekilde gelişebilir
% 10 Matematik Bilgisi
% 80 Programlama bilgisi
% 5 Prototipi Kurgulamak
% 5 Motor üzerindeki tecrübesi

Aynı olay oyun geliştirmenin bir dalı olan modellemenin çeşitli olayları ile de ilişkilidir mesela organik modelleme veya mimari modelleme gibi.

Biz bu topluluğu herhangi bir kar amacı sağlamadan, Türk kullanıcılar tarafından geliştirilen bu mecrada insanların merak ettiklerine veya yardım alması için birlikte varız.

[UETR]Khubur' Alıntı:
Glue' Alıntı:
Şimdiden teşekkür ederim

Aleyküm selam. Topluluğa hoş geldin.

@Ozzy dediğine katılmakla beraber şunu belirtmem lazım.

Öncelikle güzel bir oyun yapmanız için işini iyi bilen bir ekipte bulunmanız gereklidir. Bu bir takım işidir. Ben çevrenizde tanıdığınız arkadaşlar eğer bu işe meraklıysa başlangıç için 3,4 kişilik bir ekip kurup basit bir oyun yapmaya başlayın. Ekibinizdeki her üyeyi yeteneklerine göre belirli görevlere ayırın. Siz oyunu programlayın bir arkadaşınız modelleme ile ilgilensin, diğeri de animasyonlarla veya başka işlerle... Mesela 3D Tic-Tac-Toe oyununu yapmaya çalışın, veyahutta zombileri avlayabileceğiniz basit bir "FPS" oyunu yapın. Bu basit projeleri yaparak hem kendiniz oyun geliştirme dalında tecrübe edinmiş olacaksınız hem de takım olarak bir işi başarma seviyesine geleceksiniz.

Modellemek için Blender veya 3DS Max programlarını kullanabilirsiniz. Karakteri ve animasyonlarla ilgileneceksiniz zBrush, mudBOX veya 3D-Coat gibi yazılımları kullanabilirsiniz. 

+Oyun geliştirecekseniz lisans eğitimi için "Yazılım Mühendisliği" veya "Bilgisayar Bilimleri" diplomasına sahip olmanıza gerek yok.
İnternette binlerce eğitim serileri var ve kendiniz herhangi bir oyun geliştirme dalını gayet iyi bir şekilde öğrenip işinde uzman bir oyun geliştiricisi olabilirsiniz.  :cool:

Tabii ki bu oyun geliştirme dallarının(Modelleme, programlama, animasyon) alt dalları da vardır (Ağ Programlama, Yapay Zeka Programlama gibi...) İş dağılımları ve yetenekleri birbirinden farklıdır.
Misal:

Bir AI(yapay zeka) programcısının yapacağı iş yükü bu şekilde olabilir.
% 40 Teorik Yapay Zeka Bilgileri 
% 30 Matematik Bilgisi
% 30 Programlama Bilgisi

Veyahutta bir oynanış(gameplay) programcısının yapacağı iş yükü şu şekilde gelişebilir
% 10 Matematik Bilgisi
% 80 Programlama bilgisi
% 5 Prototipi Kurgulamak
% 5 Motor üzerindeki tecrübesi

Aynı olay oyun geliştirmenin bir dalı olan modellemenin çeşitli olayları ile de ilişkilidir mesela organik modelleme veya mimari modelleme gibi.

Biz bu topluluğu herhangi bir kar amacı sağlamadan, Türk kullanıcılar tarafından geliştirilen bu mecrada insanların merak ettiklerine veya yardım alması için birlikte varız.

İşte bu cevabı bekliyordum teşekkürler :)

Kodlama tecrübeniz yoksa basit gameplay mekanikleri(zıplama, hareket etme, diğer objelerle etkileşim vs.) konusundan başlamanızı tavsiye ederim. Bazı kişiler online oyuna altyapı kodu yazmak, ya da yapay zeka geliştirmek gibi mühendislik ve yetenek gerektiren işlerden başlamaya çalışıyorlar, kesinlikle böyle bir hata yapmayın.

Ayrıca C++'ın ha diyince öğrenilecek bir dil olduğunu sanmıyorum hiç kodlama tecrübesi olmayan birisi için, ya blueprintler ile başlangıc yapın ya da Python gibi kolay bir dilden programlama öğrenmeye başlayın. C++ ne kadar high level bir dilse bir o kadarda low level'dır, pointer kavramı bile kafanızı karıştırmaya yeterde artar yeni başladığınız için.

C++ güzel iş çıkarmak için gerekli değil aslında, daha doğrusu güzelden kastınızın ne olduğuna bağlı. Blueprintler ile C++'la yapabileceğiniz neredeyse her şeyi bir şekilde yapabilirsiniz; fakat büyük çaplı bir oyun geliştirirken performans konusunda çok sıkıntı çekersiniz. Zaten C++'ın tercih edilmesi sebebi de bu, yazılan koddan tam performans alabilmek. Bu durumun güzel bir örneği olarak ARK: Survival oyununu gösterebilirim, zira bu oyunun kritik yerlerinde blueprint kullanıldığını tespit etmiş oyun dosyalarını inceleyen birkaç kişi, reddit üzerinde bulabilirsiniz ilgili paylaşımı ilginizi çekerse. Bu bahsettiğim oyun optimizasyon konusunda ciddi anlamda sınıfta kalan bir oyun bu arada, sebebi de blueprintlerin kritik noktalarda çokça kullanılmış olması.

Genelde yeni başlayanlara eski çocukluğumuz atari oyunlarını geliştirmeye çalışmaları önerilir, ben de size Pacman, Pong, Super Mario gibi oyunlardan birini seçip tekrardan geliştirmenizi öneririm.

unreal genel arayüz ile başlayıp ufak ufak denemeler ile ilerleyebilirsin. Bu ilerleme yolunda unreal wiki ve form sayfalarından yazrdım alabilirsin