leonscottkfm

Unreal MVP
31 May 2015
1,521
5
215
63
28
(34) İstanbul Avrupa
store.steampowered.com
Merhaba arkadaşlar uzun zamandır konu açmıyordum. Artık bir yere kadar geldik çoğu şeyi bilgi edindik , tecrübe edindik buradan da çok yardım aldık ve bir konuma kadar ulaştık. Küçük ve orta ölçekli sorunlar için artık CharGPT ye başvuruyorum yardımcı oluyor siz de öyle yapın.

Şimdi sorun şu,

Editörde geziniyorum, iyi bir haritam da var hareketli foliageler olsun, yapılar olsun, dinamik gökyüzü vs ve topu topu toplasan 30 adet light var.
Karakterimin kodları yoğun fakat düzenli. Yani çoğu şey karakterimden dönüyor aslında. Tüm fonksiyonlar onun içerisinde neredeyse.
Fakat bunlar da delaylanmış, ticklerden uzaklaştırılmış ve gruplandırılmış şekilde sadece çağrıldığında çalışan kodlar. Sürekli bir kontrol ve devasa array işlemleri döndürmüyorlar.

Editörde gezerken High ayarlarda %85 Scalingte 4k görüntüde 100-120 FPS gibi bir değer alıyorum. Optimizasyonu da sağlam yaptım. Objelerin texture kalitelerini aşağı çektim, Nanite uyguladım, Shader yerleri kötü olan kısımları düzenledim. Çok fazla yük gerektiren materiallerin timerlerini falan durdurdum ve düzenledim. Culling uyguladım. Bir çok şeyi yaptım yani. Gölge kalitesine kadar düşürdüm. Dediğim gibi bence bu bir render sorunu değil öyle olsa editörde 100-120 FPS veremezdi.

Sistemim : Rx7900 XT
Ryzen 5 5600
32 gb Ram
1 TB SSD

Play tuşuna ya da simulation tuşuna basıldığı anda ekranda görünen 120 FPS 50-60 civarına iniyor. Yani birden 60 fps kayıp yaşanıyor. Kodlardan diyecek olursak harita üzerinde çalışan kod yok. BP olan her şeyi sildim.
Karakterimden şüphelendim ve oyun modunu değiştirip default thirdpersoncharacter ekledim. Yine 50-60 FPS.
Lumen kapalı.
Virtual Shadows açınca nedense FPS yükseldi. Normalde düşmesi gerekmiyor mu ?
Post Processi sildim fakat değişen bir şey yok ^^
Bu konu hakkında ne yapılabilir bilen var mı aranızda ?

100 FPS Üstü Editör:

60 FPS Sorunu Play:

Shipping olarak paketlediğinde fps kaç oluyor?
Denemedim.
Şimdi DefaultEngine,DefaultRendering adlı dosyaları,
Saved ve Intermediate adlı dosyaları sildim. Sıfırladım.
Tekrar açıyorum projeyi bir de paketleyip öyle deneyeceğim.

Bu arada projenizdeki Shadow seçeneğini Virtual Shadow Maps yaparsanız daha yüksek FPS alırısınız. Ve daha gerçekçi bir gölge görürsünüz.

Son düzenleme:
https://www.msi.com/blog/msi-afterburner-on-screen-display şunu kullan kendin ekrana UI ile fps yansıtma, o çok tutarlı bir sonuç vermiyor paketli oyunda, ayrıca saçma bile olsa bir yöntem daha deneyebilirsin, haritayı kopyala, gamemodebase e geç, biliyorsun o default olarak floating pawn, sırayla sahnedeki herşeyi silmeye başla. Mantık olarak da editor 100+ play mode 60+ ise bu GPU değil CPU kaynaklı gözüküyor. Bir yerlerde overload oluşturan bir actor var ya da level blueprint te girdiğin bir console command leveli patlatıyor demektir. Tüm sahneyi sildin düdük gibi kaldı, console command da yok yine de play e basınca 60+ alıyorsan level bug a girmiş demektir. Boş bir projeye migrate ederek deneyebilirisin, düzelmesi ihtimali yüksek. Bir leveli birden fazla kez kopyalayınca bug a girebiliyor, hatta bu tüm actorler için de geçerli, özellikle niagara actorler kopyanın kopyası olunca saçmalamaya başlıyor baya fps drop a filan sebep olabiliyor aklınızda olsun ;)

• Beğen
Tepkiler: leonscottkfm
https://www.msi.com/blog/msi-afterburner-on-screen-display şunu kullan kendin ekrana UI ile fps yansıtma, o çok tutarlı bir sonuç vermiyor paketli oyunda, ayrıca saçma bile olsa bir yöntem daha deneyebilirsin, haritayı kopyala, gamemodebase e geç, biliyorsun o default olarak floating pawn, sırayla sahnedeki herşeyi silmeye başla. Mantık olarak da editor 100+ play mode 60+ ise bu GPU değil CPU kaynaklı gözüküyor. Bir yerlerde overload oluşturan bir actor var ya da level blueprint te girdiğin bir console command leveli patlatıyor demektir. Tüm sahneyi sildin düdük gibi kaldı, console command da yok yine de play e basınca 60+ alıyorsan level bug a girmiş demektir. Boş bir projeye migrate ederek deneyebilirisin, düzelmesi ihtimali yüksek. Bir leveli birden fazla kez kopyalayınca bug a girebiliyor, hatta bu tüm actorler için de geçerli, özellikle niagara actorler kopyanın kopyası olunca saçmalamaya başlıyor baya fps drop a filan sebep olabiliyor aklınızda olsun ;)
Bu arada boş empty bir level açtım orada da aynı sorun var :D
Yani tamamen boş bir level default template açtım aynı sıkıntı orada da mevcut. Play diyince FPS çakılıyor.
60 a düşmüyor ama gezinirken 120 alıyorum başlatınca 90 a falan iniyor.
Motoru silip baştan kuracağım sanırım. Yeni versiyonu yükleyeceğim.
Ekran kartına da bir update atayım. Gerçi Update de sorunluydu editörde 30 fps ye düşüyordu. Ben de geriye dönmüştüm. Belki düzeltmişlerdir.

Hem motoru sıfırlayıp güncelleyeceğim hem ekran kartını güncelleyeceğim. Hem de VSYNC falan kapatacağım. Varsa tabi.
Özellikle AMD Freesync gibi saçmalıkları direkt kapatmak lazım.
Motorun FPS limit kilidini kaldırıcam verebileceği max fps neymiş görelim bir.

Teşekkürler yanıt için.

Bu arada sahne indoor olarak hiç fena durmuyor, biraz volumetric fog, biraz ışıklardaki volumetric intensity arttırmaca, biraz da ortama dust particle eklersen bence daha da etkileyici olabilir ;)

• Love
Bu arada sahne indoor olarak hiç fena durmuyor, biraz volumetric fog, biraz ışıklardaki volumetric intensity arttırmaca, biraz da ortama dust particle eklersen bence daha da etkileyici olabilir ;)
Teşekkür ederim bu tip girilebilen evlerden birkaç tane var. Asıl sahneyi göstereyim sana :D

Bu arada sorunu buldum. Ben NiceSettings adında bir ayar menüsü kullanıyorum arka planda.
Yani kaydedilen ayarları bir şekilde uyguluyor.
Ben menüden her ne kadar High seçsem bile Epic yapıyormuş.
Skalayı da %100 yapıyor. 4k ekranda %100 skala da performans sorunu yaratıyor.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2025-07-07 at 22.25.21.jpeg
    WhatsApp Image 2025-07-07 at 22.25.21.jpeg
    378.2 KB · Görüntüleme: 10
  • WhatsApp Image 2025-07-07 at 22.25.22 (2).jpeg
    WhatsApp Image 2025-07-07 at 22.25.22 (2).jpeg
    142.1 KB · Görüntüleme: 10
  • WhatsApp Image 2025-07-07 at 22.25.22 (3).jpeg
    WhatsApp Image 2025-07-07 at 22.25.22 (3).jpeg
    267.7 KB · Görüntüleme: 10
  • WhatsApp Image 2025-07-07 at 22.25.22 (4).jpeg
    WhatsApp Image 2025-07-07 at 22.25.22 (4).jpeg
    123.7 KB · Görüntüleme: 10
  • WhatsApp Image 2025-07-07 at 22.25.22 (5).jpeg
    WhatsApp Image 2025-07-07 at 22.25.22 (5).jpeg
    263.1 KB · Görüntüleme: 10
  • WhatsApp Image 2025-07-07 at 22.25.22.jpeg
    WhatsApp Image 2025-07-07 at 22.25.22.jpeg
    533.2 KB · Görüntüleme: 10
  • WhatsApp Image 2025-07-01 at 15.43.57.jpeg
    WhatsApp Image 2025-07-01 at 15.43.57.jpeg
    223.3 KB · Görüntüleme: 11
  • WhatsApp Image 2025-06-28 at 06.40.56.jpeg
    WhatsApp Image 2025-06-28 at 06.40.56.jpeg
    341.5 KB · Görüntüleme: 11
  • WhatsApp Image 2025-07-01 at 18.38.31.jpeg
    WhatsApp Image 2025-07-01 at 18.38.31.jpeg
    262.5 KB · Görüntüleme: 10
  • WhatsApp Image 2025-07-01 at 18.36.29.jpeg
    WhatsApp Image 2025-07-01 at 18.36.29.jpeg
    219.3 KB · Görüntüleme: 11
Gayet güzel olmuş, direkt olarak ortam içine çekiyor tebrik ederim. Ama gece sahneleri dediğim gibi biraz daha fog ve mystic hava istiyor. Bu benim kullandığım local fog, tabii ben bunu landscape Z=0 için kullanıyorum rogue like oyunda ancak MaxZ değerini değiştirir veya iptal edersen her yükseklik için kullanılabilir. Zeminde-suyun üzerinde sis tabakası oluşturmak için oldukça ucuz bir material. Texturelerin 2si de perlin noise

Ekli dosyalar

• Screenshot_2.png
    Screenshot_2.png
    745.7 KB · Görüntüleme: 7
  • Screenshot_3.png
    Screenshot_3.png
    597.2 KB · Görüntüleme: 7
Teşekkür ederim bu tip girilebilen evlerden birkaç tane var. Asıl sahneyi göstereyim sana :D

Bu arada sorunu buldum. Ben NiceSettings adında bir ayar menüsü kullanıyorum arka planda.
Yani kaydedilen ayarları bir şekilde uyguluyor.
Ben menüden her ne kadar High seçsem bile Epic yapıyormuş.
Skalayı da %100 yapıyor. 4k ekranda %100 skala da performans sorunu yaratıyor.
Hocam görseller 10 numara gözüküyor tebrik ederim. Oyundaki modeller size mi ait?

• Beğen
Hocam görseller 10 numara gözüküyor tebrik ederim. Oyundaki modeller size mi ait?
Çok teşekkürler fakat bunlar ilk versiyonlardı. Oyundaki modeller bana ait değil fakat çok defa düzenleme yaptım, mixlemeye çalıştım ve kodladım. Örneğin bir puzzle örneği

kart.jpg

Kapı.jpg

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: emin2045
SS'ler çok kaliteli duruyor. SS alırken nasıl alıyorsun?
Ekran kartım RX7900 XT dolayısıyla projeyi 4k da açıyorum ve epic ayara çekiyorum. Ayrıca Resolution Scaleyi de sonuna kadar çekiyorum hatta 200 bile yapabilirsiniz. 8k görüntü alırsınız.
Daha sonra screenshot kısmına girip oradaki değeri de 2 yaparsanız en üst düzeyde screenshot alabilirsiniz.
Ayrıca post process settingsin vinyet kısmında sharpen var onu da 2 ya da 2.5 yaparsanız görüntü ekstra netleşir. Fakat FPS toplamda 10 a kadar düşecektir. Ama kayıt alırken bir sorun olmaz. Kayıt alırken CineCamera kullanabilirsiniz. Fotoğrafları buraya atabilmek için kalite düşürdüm aslında :D yoksa daha yüksekti hani bir fotoğraf 20mb gibi bir şeydi.

Bu içeriği görmek için üçüncü parti çerezlerine izin vermeniz gerekli.
Daha fazla detay için çerezler sayfasını ziyaret edin.

Interactlerden kesit atayım sana :D fakat OBS çok kastırıyor sistemi. Üst düzey kalite yakalamaya çalışıyorum. Silent Hill 2 ve Resident Evil Remake gibi.

Bu içeriği görmek için üçüncü parti çerezlerine izin vermeniz gerekli.
Daha fazla detay için çerezler sayfasını ziyaret edin.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: emin2045