leonscottkfm

Unreal MVP
31 May 2015
1,538
5
219
63
28
(34) İstanbul Avrupa
store.steampowered.com
Bazı insanlar metaverse ve blockchain üzerine kurulu oyunlar ve uygulamalar yapmak istiyorlar.İçerisinde kripto para gömmek istiyorlar vs vs
Unrealde bu dünya nasıl oluşturulur. Yani aslında metaverseye unreal engine ile nasıl girip bir oyun tasarlayabilriiz? Mesela işin içine kriptoyu nasıl sokarız ? Blockchaini nft olayını nasıl yerleştiriyorlar ? Bunun üzerine bir oyun yapmak istediğimizde bizi neler bekliyor ?

leon bu kadar pata küte dalmaya çalışmayın her gördüğünüze Allah aşkına ::) blockchain dediğin tek başına ileri düzey yazılım bilgisi ayrıca blockchain üzerine baya bir deneyim gerektiriyor. unreal standart sistemleriyle bırak nft güvenliğini, cheat engine den bile korunamazsın. o yüzden lütfen hayalperest olmadan altından kalkılabilecek projelere yöneliniz. iyi çalışmalar...

Nonlinear kardeş çok doğru söylemiş. Anlattığın şey tam olarak bizim işimiz. Toplamda 180 üzerinde personel çalışıyor. Sadece UE tarafında 20 den fazla UE programcısı çalışıyor. 4 Blockchain uzmanı. 10 15 civarı FrontEnd ve BackEnd ciler. Dışarıdan geçici kiralanan stüdyoları hiç saymıyorum. Dijital güvenlik uzmanlarından tut, influencer lara, Devops çulardan tut, ekonomi uzmanlarına etc. etc....
Ama genel olarak şöyle bir bilgi vereyim. Neredeyse tüm önemli olaylar serverda oluyor ve path finding, collision vb şeyleri engine içinden kullanamıyorsun. Hepsi yeniden C++ ta yazılıyor. Client tarafından önemli olabilecek, crack lenebilecek hiç bir şey yok. Unreal Engine serverdan ateşlenen eventleri görsellleştirmek üzere client tarafında çalışıyor. Yani olay iki kısma bölünüyor, Server tarafı  (UE den alakasız ) ve Client tarafı (Tamamen UE). 
Engine ın sunduğu nimetlerin önemli bir kısmını kullanamadığın için normal oyun geliştirmeye göre 2 kat daha zor. Çünkü bu iki tarafın bir biri ile senkron edilmesi var, aradaki iletişim var, network latency var. etc.
Tabii yaptığını daha küçük boyutlu bir şey olursa bu kadar fazla adama ihtiyacın olmaz. Ancak her durumda BlockChain grubu, BackEnd server grubu, UE grubu, Art grubu mutlaka olacak. Bu arada Blockchain de yetkin tek bir programcı yıllık 150 000 euro dan aşağı çalışacağını sanmıyorum.
Not: Bu arada elde sınırsız para ile bu ekibi toplayabilmek için 1 sene uğraştık. Hatta halen eksiklerimiz var.

Ben zaten onu sormadım ki ? Mesela decenterland bu sistemlere sahip ve sadece html ile çalışıyor bu nasıl oluyor onu sordum ? Metaverse gündeme geleli ne kadar oldu ki oyun pat diye ortaya çıktı birden arsa marsa alınıyor nft var kripto paralar dönüyor blockchain olayları var vs vs. Hemen nasıl yaptılar bunu? Unrealin böyle bir desteği var mı çünkü html gibi bir oyunda bile var yani saçma bir şekilde.

Valla oda hemen çıkmamış. 2015 te geliştirmeye başlamışlar ilk betasını 2017 de çıkartmışlar. Patlaması 2020 de olmuş. Arkasında 8 büyük şirket yatırımcı olarak duruyor. Unreal de değil Unity de yapılmış. Html olması işleri oldukça kolaylaştırdığı için seçiliyor zaten. Html olunca Web3 olayını direk server dan kullanabiliyor ve server versiyonu anında çalıştırabiliyorsun. Bu arada iki engine de html çıktı verebiliyor yani okunuda iki taraf içinde hiç sıkıntı yok. Decentraland da block chain üzerinde çalışmıyor zaten. Sadece oyundaki veriler https protokolü ile blockchain e aktarılıyor o kadar. Html olunca bir sürü sıkıntıdan otomatik olarak kurtarmış oluyorsun ama grafik kalitesi web düzeyinde kalıyor.
Bu işlerde hazır olan hiç bir şey yok. Unityde de Unreal de de yeni yeni uyduruk plugin ler çıkmaya başladı ama sonuçta herşey tek tek geliştiriliyor. Unreal inde Unity nin de şu ana kadar blockchain ile ilgili herhangi bir desteği ya da yardımı yok.
Bu arada metaverse henüz var olan ya da çıkmış olan bir şey değil. Şu an için sadece fikir düzeyinde bir vizyon şu an. Decentraland ya da bizim ki gibi kuruluşlara şu an için metaverse yerine DAO demek daha uygun. Tabi firmalar "fancy" olsun diye metaverse tabirini kullanmayı seviyorlar.

UpWork Websitesi üzerinden iş almaya çalışıyorum insanlar kafayı yemiş gibi metaverse ile uğraşıyor. Daha çıkmamış ne olduğu belirsiz şeyler uğraşıyorlar . Adam diyorki 100 dolar vereyim decenterlandın minecraft versiyonunu unreal ile yap diyor :D
Ben de herkes böyle her şeye balıklama atlayınca merak ettim var mı yapılan bir şeyler diye. Hiçbir şey yok. 100 dolarlık dandirik bir şey olacağını da sanmam zaten bu işin.Kolay olsa kendime yapardım.
Zaten bu metaverse de öyle çıkacak bir şey değil yani zaten var olan bir şeylerin farklı türlerde yaygınlaşması aslında. Böyle ortaya birden çıkacak olan bir şey değil.Onlar öyle algılıyor.
Daha önce hiç HTML oyunu yapmadım ya da çıktı almadım ama başta karmaşık işlemler olacağı kesin.