Exodus

Yeni üye
3 Şub 2018
4
0
0
(35) İzmir
Merhaba arkadaşlar,

Vergilendirme konusunda kafama takılan bir soru var, net bir cevap bulamadım. Mevcut projemi bitirip Steam 'de yayınlama aşamasına geldim. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi Steam Direct 'te vergi bilgilerimizi girdiğimiz bölümde bizden TIN ( Tax Identification Number ) yada US 'de yaşamıyor isek EIN yada ITIN 'den birisini girmemizi istiyor. Bağımsız yapımcı olarak benim vergiyi düşürmek için ITIN başvurusu mu yapmam gerekir, bu başvuruyu yapmadan devam edersem benden %30 Steam payına ilaveten + %30 da vergi mi alınacak. Yani %5 lik quarter Epic payı ile toplamda kazancımın %65 'ine el mi koyacaklar ? Bunlar haricinde bir de toplam gelirim üzerinden yıllık olarak Türkiye 'de gelir vergisi mi ödeyeceğim ? Eğer gerçekten durum böyle ise bana neredeyse hiç bir şey kalmıyor gibi :)  Daha önce Steam üzerinden oyun satışı yapmış arkadaşlar bu konuyu aydınlatabilir mi acaba ?

76v6La.jpg

Merhabalar, TIN dediği sizin firmanızın vergi numarasıdır. ITIN ise bireysel vergi numaranızdır SSN ise Türkiye'de ki T.C Kimlik numaranızdır. TIN için firma sahibi olmalısınız ITIN için ise şahıs şirketi sahibi olmalısınız. Eğer firmanız yoksa %30 oranında stopaj oranı, Steam'in payı, Epic Games'in payı ve Türkiye'de kişisel gelir vergisine tabi tutuluyorsunuz. W-8BEN formu doldurmalısınız ki A.B.D'de vergi mükellefi olmadığınızı gösterin. Ayriyeten oluşturduğum rehberi okumanızı tavsiye ederim çünkü neden şirket kurmalısınız onu anlatıyorum ve sorduklarınızın cevapları orada mevcut. Türkiye'de Video Oyun Geliştirme Firması Kurmak

• Beğen
Tepkiler: mrtcnaslnts
Teşekkürler cevabınız için, verdiğiniz link ide inceledim. Ancak bu benim ilk oyunum ve ne yazık ki şu aşamada limited şirket kurabilmek için gereken sermayeye sahip değilim. Bu durumda yıllık olarak ödediğimiz kişisel gelir vergisini hariç tutarsak, her oyun satışımda toplamda %65 'lik kesintiye uğrayacağım yani diğer bir deyişle bana kalan net gelir her oyun için sadece %35 olacak, doğru mudur ? :(

Yaptığınız oyundan 100.000 TL kazandığınızı varsayacak olursak ve W-8BEN formu doldurursanız Steam tarafından verilen stopaj oranı değişecektir. Eğer %30 alırsak stopaj oranını Steam tarafından sizin hesabınıza net yatırılacak tutar 40.000 TL. Kişisel Gelir Vergisi ile 40.000 TL den elinizde kalan yaklaşık olarak 30.000 TL olacak. Epic Games kesintisi dışında bir hesaplamadır.

Peki W8-Ben formunu doldurduğumuzda stopaj oranı %30 dan ne kadar aşağılara düşüyor, ya da %30 zaten düşmüş hali midir? Bir de farklı bir konuda Maliye Bakanlığı 'na başvurup yaptığımız oyunun ''Eser'' statüsünde olduğunu tescil ettirirsek gelir vergisinden muaf olunması yada indirimi durumundan bahsediliyordu. Böyle bir durum var mıdır ?

Stopaj oranı %5 ve %30 oranında değişiyor A.B.D vergi mükellefi değilseniz. Bu stopaj oranlarını dışarıya çıkarmamanız gerekiyor çünkü Steam gizlilik sözleşmesinde herkese farklı verdiklerinden dolayı dışarı çıkmamalı diyor. Eser statüsü durumunu bilmiyorum fakat böyle bir durum olacağını zannetmiyorum. Çünkü para kazanıyorsanız, ne şekilde olduğu önemli değil ama yasal olmak zorunda, mutlaka devlete vergi ödersiniz. Bundan kaçış yok.

İyi günler tekrar. W-8 Ben formunu doldurup gönderdim ve Steam tarafından onaylandı. Ancak stopajda herhangi bir düşme olmadı %30 olarak belirlemişler. Siz düşebilir demiştiniz de ondan sorayım dedim, bu benim şanssızlığım mı yoksa şahıs olarak kaydolan herkeste sabit mi stopaj ?

ExodusTR' Alıntı:
İyi günler tekrar. W-8 Ben formunu doldurup gönderdim ve Steam tarafından onaylandı. Ancak stopajda herhangi bir düşme olmadı %30 olarak belirlemişler. Siz düşebilir demiştiniz de ondan sorayım dedim, bu benim şanssızlığım mı yoksa şahıs olarak kaydolan herkeste sabit mi stopaj ?

Bir şirkete sahip misiniz ? Eğer bir şirkete sahip değilseniz ve W-8BEN formunu doldurmazsanız %60 - %65 oranında bir stopaja sahip olursunuz. Eğer bir şirkete sahipseniz ve W-8BEN formunu doldurduysanız bu oran %5 - %15 oranın da değişmektedir. Bir şirkete sahip değilseniz ve sadece W-8BEN formunu doldurduysanız %30 oranında bir stopaj değerine sahip olursunuz.

Bunu düşürme şansım yok anladığım kadarıyla, limited şirket kurma olayını da biraz araştırdım da bağkur primi ödeme zorunluluğu varmış sanırım. Şöyle bir hesaplama yapılmış.

Limited Şirket/Anonim Şirket

Kira (Stopaj): 400,00 – 500,00 TL/Ay x 12 = 4.800,00 TL
Muhasebe 500,00 – 600,00 TL/Ay x 12= 6.000,00 TL
Muhasebe Stopaj: 100,00 TL/Ay x 12 = 1.200,00 TL
Kdv Damga Vergisi 33,90 TL/Ay x 12 = 406,80 TL
Muhtasar Damga Vergisi: 33,90 x 4 = 135,60 TL
Geçici Vergi Damga Vergisi ve eki: 53,00 x 4 = 212,00 TL
Kurumlar Vergisi Damga Vergisi ve eki: 127,40 x 1 = 127,40 TL
4B Bağkur Pirimi: 524,36 (indirimli) x 12 = 6.292,32 TL

Limited Şirket/Anonim Şirket yıllık ortalama sabit gideri: 19.174,12

Hadi ofis olayını home-office şeklinde çözdük diyelim yine 14 bin gider var yılda ve gelir sağlamasanda bu paraları düzenli ödemek zorundasın gibi, riskli geldi :)

ExodusTR' Alıntı:
Bunu düşürme şansım yok anladığım kadarıyla, limited şirket kurma olayını da biraz araştırdım da bağkur primi ödeme zorunluluğu varmış sanırım. Şöyle bir hesaplama yapılmış.

Limited Şirket/Anonim Şirket

Kira (Stopaj): 400,00 – 500,00 TL/Ay x 12 = 4.800,00 TL
Muhasebe 500,00 – 600,00 TL/Ay x 12= 6.000,00 TL
Muhasebe Stopaj: 100,00 TL/Ay x 12 = 1.200,00 TL
Kdv Damga Vergisi 33,90 TL/Ay x 12 = 406,80 TL
Muhtasar Damga Vergisi: 33,90 x 4 = 135,60 TL
Geçici Vergi Damga Vergisi ve eki: 53,00 x 4 = 212,00 TL
Kurumlar Vergisi Damga Vergisi ve eki: 127,40 x 1 = 127,40 TL
4B Bağkur Pirimi: 524,36 (indirimli) x 12 = 6.292,32 TL

Limited Şirket/Anonim Şirket yıllık ortalama sabit gideri: 19.174,12

Hadi ofis olayını home-office şeklinde çözdük diyelim yine 14 bin gider var yılda ve gelir sağlamasanda bu paraları düzenli ödemek zorundasın gibi, riskli geldi :)

Bu hesapladıklarınız limited şirket için geçerli ve minimum rakamlardır (İşçi Maaşları, İşçi SSK, SSK vergileri, Büro Malzemeleri ve Ekipmanları vb. gibi) eklenecektir. Devlet tarafından zorunlu fakat damga vergilerini düzenli olarak ödemeniz gerekmiyor. Burası yeri değil fakat Bağkur Primi için SSK'lı şeklinde gösterebilirsiniz ve sizin için daha iyi olacaktır. 19 bin Türk Lirası olarak hesapladığınızda aylık 1.583 Türk Lirasına tekabül edecektir. Yapacağınız uygulama, oyun ve sistemler bu meblağı karşılayamıyorsa zaten şirketleşmenin bir amacı yoktur. Sırf bu meblağları ödememek için yaptığınız oyundan %30 stopaj kesilecek. Örnek verecek olursak; Şirket kurmadan yaptığınız oyundan 19.000 TL brüt kazandığınızı varsayalım ve %30 stopaj dediğimizde 19.000 TL - 5.700 TL = 13.300 Türk Lirası size kalacaktır sadece stopaj kesintisi oldu kişisel gelir vergisini saymıyorum bile. Bu işi hobi olarak yapmayı düşünüyorsanız zaten hiç Steam'in verdiği oranları düşünmemelisiniz fakat iş olarak yapacağım diyorsanız ve bu meblağları karşılayamayacağınızı düşünüyorsanız hiç bulaşmamanızı öneririm.

• Beğen
Tepkiler: mrtcnaslnts
W-8BEN formunda 2021 yılında güncelleme olmuş. Şuanda %5-%15 oranından yararlanmak için W-8BEN 'i kişi olarak doldurmam yeterli mi? Yoksa şirket olarak W-8BEN-E yi mi doldurmalıyım?