mown

Yeni üye
19 Ocak 2018
6
0
0
(34) İstanbul Avrupa
Merhabalar

Bir oyun yapmak istiyorum, tek kişiyim ve ne unity3d üzerinde ne de unreal üzerinde tek çizgi çizmişliğim yok, ancak programlama bilgim vardır. Yapmak istediğim oyun first person görünümünde olacak ancak shooter olmayabilir. Karakter envanterimiz olacak, bazı itemler toplayıp bunları birleştirerek başka şeyler yapacağız ve bunlarla bazı engelleri aşarak belli bir sona ulaşacağız. İlk oyun denemem olacağından basit ve kısa tutmak istiyorum.

Unity ve Unreal arasında bir seçim yapmam gerektiğini farkettim, bunu araştırırken burayı buldum. Daha önce sorulmuş ve bazı cevaplar verilmiş. Ben tekrar aynı soruyu soracağım, vakti olan biriniz artı ve eksilerini anlatabilir mi? Yada bunların anlatıldığı bir yere yönlendirebilir mi?

teşekkürler.

Merhabalar, tek kişi yapmanız yerine bir ekibe dahil olmanızı öneririm. Unity'de Unreal Engine'de çok kaliteli motorlar fakat Unity Unreal Engine 4 göre daha kolay bir motor çünkü kaynak sayısı daha fazla

@theysfkaan o sayfayı konu açmadan önce okumuştum ama şimdi tekrar okudum, teşekkürler.

@Ozzy Bir ekibe girmek için genelde yaptığımız işleri referans göstermemizi istiyorlar, gene bu sitede "ekip arkadaşı arıyorum" başlığındaki konuları okudum biraz, orada genel görüntü bu şekilde ve mantıklı. Öncelikle birşeyler meydana getirmem ve temel konuları öğrenmem gerektiğini düşündüm.

Tavsiyeleriniz üzerine sitesinden Unity3d kurdum, tutorial kısmından başladım. Aslında buna geçici bir hobi olarak bakmıyorum, ben programcıyım ve oyun programcılığına geçmek istiyorum, yani mesleğimi bu alana geçirmek istiyorum. Yurtdışına gitme durumum olabilir, orada da böyle bir organizasyonda çalışmak isterim. Bu yüzden elimde bu alanda istenen yeteneklerin olması ve bir yada daha fazla ürünümün de olması benim için bir artı olur. Kısaca deneyim kazanmak, oyun hazırlama ve satış sürecini deneyimlemek niyetindeyim.

Ben güzel bir oyun yapabileceğime inanıyorum, ancak hangi programdan başlamam gerektiğine tam emin olamadım, sanırım denemeden de bilemeyeceğim. Umarım unity3d'ye çok zaman harcadıktan sonra aradığım bu değilmiş demem. Unity3d'nin uzun vadede beni kısıtlayacağı alanları yazsaydınız daha çok işime yarardı. Gerçi hala yazabilirsiniz, özellikle siz de kullandıysanız artı ve eksilerinin ne olduğunu düşünüyorsunuz, halen anlatabilirsiniz.

Bu soruyu daha önce defalarca cevapladım yine de cevaplıyorum. Oyun motoru önemli değildir. Önemli olan ekibin kalitesi, 2 kişi olsanız bile iyi bir 3B Artist ve iyi bir programlayıcı gayet kaliteli bir oyun çıkarabilir. Ama insanlar bunu anlamak yerine hala motorları karşılaştırmayı tercih ediyor! Eğer bir oyun programcısı olsaydım öncelikle kullanacağın programlama dilini öğrenirdim. (değişkenler, fonksiyonlar, tip dönüşümleri, nesne tabanlı programlama, metodlar, katlım alma, yazılım dizaynları(pattern) vs... gibi şeyleri öğrenip daha sonra kullanacağım API'ye bakardım, sınıflar nasıl katılım almış? Hangileri singleton nesnesi olarak tanımlanmış? Bu üye fonksiyon(method) ne işe yarıyor gibi bir analiz yapıp daha sonra o motor üzerinde programlama eğitim serisine geçerdim. 

Bu size kalmış. İki oyun motorunu da indirin ve deneyin. (Önerebileceğim tek şey Unity render motoru değildir. archviz için render almayın. Onun dışında bütün oyun için gerekli bileşenleri(fizik, ses, sıvama(rendering) gibi şeyleri kapsar.)

Oyun motorları sizi kısıtlamaz. Fakat ücretsel veya araçlar olarak kısıtlayabilir.

- Unity için motorun kaynak kodlarına erişmek için yüklü bir para ödemek zorundasınız.
- Unity için reklamlar, optimize etme araçları(profiling tools), skin(Editörün UI tasarımı) vs gibi için para vererek sahip olabilirsiniz.
- Unity Asset Store daha geniş içerik bakımından dolu fakat kalitesi konusunda emin değilim.
- Unity Technologies sadece oyun motoru teknolojileri geliştirmeye yönelik bir yazılım şirketi.
- Unity için daha fazla özellik istiyorsanız daha fazla para verip aylık abone olmanız gerekli.
- Unity ile genel olarak mobil oyunlar daha başarılı.

- Unreal Engine kaynak koduna Github üzerinden ücretsiz olarak erişebilirsin. Motorun nasıl yapıldığına dair daha fazla bilgiye sahip olabilirsin ve yeni editör araçlarını kendinize göre şekillendirebilrisiniz. 
- Unreal Engine kullanırken optimize etme araçları(profiling tools) gibi araçları tamamen ücretsiz.
- Epic Games'de çalışan motoru geliştiren programcılar tıkandığım yerlerde answerhub üzerinden yardımcı olabiliyor.
- Unreal Marketplace içindeki ürünler konusunda daha seçici.
- Epic Games sadece oyun motorunu geliştirmeye yönelik değil, yaptığı oyunları görebilrisiniz: Paragon, Unreal Tournament(benim favori oyunlarımdan birisi), Fortnite vs...
- Unreal Engine kazancınız $3.000 olana kadar sizden telif hakkı ücreti almıyor. Bundan sonra brüt gelirinizin %5'i olarak Epic Games telif hakkı ücreti alır.
- Bilgisayar oyunları daha başarılı.