1. Sadece blueprint kısmını öğrenerek zor. BP ve C++ birlikte bilirsen olur.

2. Efekt sistemi konusunda geliştirirsen bulabilirsin.

3. Sahne düzenleme de geliştirirsen bulabilirsin.(Blueprint bilgisi gerekli.)

En çok istenenler arasında şimdilik aklıma gelenler.

UI/ART, Animasyon, Material falan demek isterdim ama orada işin içine başka programlar giriyor.

Ben çok buldumda kalıcı bir şirket değil sağdan soldan proje teklifleri sadece. Mesela küçük bir protatip hazırlanacak , bir sahne yapılacak , Metahuman ile animasyonlu bir sahne yapılacak gibi veya küçük oyunlar gibi teklifler. Tek tük tek seferlik işler yani. Kalıcı bulmak için çok iyi olmalısın çoğu konuda. Zaten iş olanağı az Türkiyede Unrealin. En fazla bir ekibe katılır orada çalışırsın.

Unreal Engine Gameplay Programmer isen ve "yeterli" isen havada kaparlar. Yurt içinde de yurt dışında da. İngilizcen varsa yurt dışında aylık 2000 dolardan 12000 dolara kadar maaş alabilirsin, seviyene ve çalışma tecrübene göre. Türkiye'de yeterli insan çok çok az olduğu için, yurt içinde iş bulma ihtimalin yüzde yüz. Yurt dışında zaten onlar seni bulacaktır. Aramadığı halde haftada en az bir iş teklifi alan insanlar var. Yukarıda yazan diğer meslek dallarında da eğer iyiysen ve ingilizcen varsa mutlaka iş bulursun.

Yurt içinde iş bulma ihtimalinin yüzde yüz olması gibi bir durum mümkün değil çünkü çok çok az sayıda Unreal Engine kullanan şirket bulunuyor. Bunların da birçoğu aptal nft metaverse etiketli projeler. Dil problemin yoksa yurt dışında ya programlamayı iyi biliyorsan ya da üstte yazıldığı gibi niagara efektini cpp/bp ile üretip kullanabiliyorsan rahat bulabiliyorsun.

Kısacası dilin iyi değilse ve iş bulurum diye bu motora yönelmeye çalışırsan yanlış motoru tercih etmiş olursun. İş ilanları ve şirketlere bakarak dediklerimi doğrularsın diye düşünüyorum.

Dostum Türkiye'de 2 yıldır Unreal programcısı arayan şirketler biliyorum. Şu an benim bildiğim 4 şirket var bulamayan. Bunun haricinde Unreal e geçmek isteyen ancak developer bulamadığı için geçemeyen 2 3 şirketle de karşılaştım. Bütün bunlar bu sektörde Türkiye de neredeyse hiç networküm olmadığı halde ve hiç iş aramadığım halde. Ayrıca benim bildiğim unreal developerlar arasında boşta hiç kimse yok. Çoğu yurt dışına çalışıyor. Sadece bir kişi Türkiyede ve o da o kadar çok iş var ki istediği zaman iş değiştiriyor. Bu yüzden tekrar ediyorum. "Yeterli" olan bir kişinin Türkiye içinde veya dışında iş bulamaması söz konusu değil.

Evet, calisabilirsin. Yeterli Ingilizcen varsa yurtdisindaki sirketlere/startuplara gayet rahat bir sekilde calisma ortamin olabilir. 

Turkiye sartlarinda bir cok Unreal Developerlar remote olarak yurt disindaki firmalarda calisiyoruz veya freelance is yapiyoruz. Unreal kullanan Turk firmalari cok az denecek seviyede su anda. Olanlar da bir cok developeri yurt disina kaciriyor yaklasik 1 veya 1.5 sene icerisinde. 

Turkiye piyasasi icin sunu diyebilirim ki, genellikle Unreal ile is yapan firmalar genel olarak daha secici ve kaliteli insanlar. 

Bir konuda seçici olabilmen için elinde yeterince büyük bir kümenin olması lazım. Yoksa neyi seçiyorsun? Firmala listesi belirli, iş ilanları belirli ve görülebilirken bu şekilde alındığınızda "seçici ve kaliteli" olduklarını sanmak ve söylemek bir ütopya içerisinde yaşamaktır. Gerçekliğe dönecek olursak aptal nft, metaverse projelerinin dışında saymaya kalksan bir elin parmağını bile doldurmayacak sayıda geliştiren şirket var. Yapılan, yapılacak olan işlerden de anlaşılabiliyor. Burada hayal satmanın veya ego kasmanın bir mantığı yok. Yurt dışı içinde, Unreal Engine 5 çıktığından beri AAA oyun şirketlerinin kullanacağını açıklamalarından ve motorun sunduğu imkanlardan dolayı büyük bir yönelim başladı. Yönelimin sonucunu, 2 yıl içerisinde olan Unreal Engine'in "bakın bunlar bizim oyunlarımızı kullanıyor" listesinden bulabilirsiniz. Bu büyük açıktan yararlanabilmek için dili iyi olan trene atlıyor.

2 Seneyi biraz geçmiş. Dedikleriniz hala geçerli mi? İşten çıkarmalar çok fazla bu sektörde. Bu yüzden merak ettim.