leonscottkfm

Unreal MVP
31 May 2015
1,536
5
218
63
28
(34) İstanbul Avrupa
store.steampowered.com
Şimdi Steam üzerinden oyunumuzu satışa sunduğumuzu varsayalım. Ve oyunumuz çok fazla tuttu banka hesabımız ise kişisel bir hesap.
Dolayısıyla buraya para yağacak ve hesap bloke olacak. Çünkü bu hesapların bir sınırı var. Örneğin oyundan 600 milyon TL gibi büyük bir rakam kazanırsanız 50 milyon tl yi aştığınız için hesap bloke olacaktır.

Sınırsız bir ticari banka hesabı açmanın yararı var mıdır ?
İkinci sorum ise, Şirket kurmak avantaj sağlar mı ? Vergiyi düşürür mü ? Ayrıca yatırımcılarla anlaşma yapmak için bir şirketin olması gerekiyor diye biliyorum.
Küçük bir şahıs şirketi açmak avantajlı mıdır ?

edit: ticari hesaptan kastım %15 otomatik vergi muhabbeti. ayrıca mobil cihazlar falan...

• [*]İstisnadan, tam veya dar mükellef olunmasına bakılmaksızın, internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi gerçek kişiler ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştiren gerçek kişiler yararlanabilir. 
Steam'de şirketsiz hesap açılıyor fakat oyun tamamen yayınladıktan ve para kazanıyorsan bildiğin gibi vergi ödemek zorunlu oluyor.
Vergi ödemenin bizim için iki yolu var, ticari hesap ya da şirket.
Şirket kurmadan e-ticaret vergi muafiyeti adı altında ticari hesap açmak yani; 
%15 otomatik stopaj kesintisi sağlayarak vergi vermeni sağlayan ticari hesabın sınırı bir kaynağa göre şöyle belirtilmiş: "2023 yılı için belirlenen e-ticaret vergi muafiyeti sınırı, 700.000 TL’dir."
Bir diğer kaynağa göre ise 1 Milyon 900 Bin TL. 
Resmigazete o kadar karmaşık ki hangi sayılı kanuna göre belirlendiğini bulmak bile zor. 

Ticari hesap mı yoksa şirket mi bu kazanacağın meblağa göre değişiyor. Benim aklımdaki fikir, eğer çok Wishlist var ise şirket, az ise ticari hesap.
Şahıs şirketi mi limited mi?
Bu da kazanacağın meblağa göre değişiyor. Sanırım 150 bin liraya kadar %20 idi. Ardından kademeli olarak %40'a kadar gidiyor. Şahıs şirketinde gelir vergisi veriyoruz, kurumlar vergisi yok. Limited de ise tam tersi gelir vergisi yok, kurumlar vergisi var. Kurumlar vergisi ise %20. 
Bahsettiğin kazançlara göre Limited daha mantıklı. 
Burada şöyle bir yol izlenebilir, ilk aşamada ticari hesap, ardından Limited olabilir.