ClimbDown

Cezalı Üye
11 Tem 2015
1,147
-18
0
(53) Rize
Oyuna silah eklerken birşey kafama takıldı:

Bazı tutoriallerde silahlar staticmesh olarak değil de iskelet olarak atılmış.

Bunun sayesinde silah daha verimli yönetilebiliyor.(Efekt çıkacak yer,merminin düşüş yeri vs.)

Statich mesh yerine iskelet kullanmamız (ingilizcesi tam aklımda değil,yanlış olur diye yazmıyorum :p ) performansa etki edermi?

Yada oyunun boyutuna?

SoloWarrior' Alıntı:
Oyuna silah eklerken birşey kafama takıldı:

Bazı tutoriallerde silahlar staticmesh olarak değil de iskelet olarak atılmış.

Bunun sayesinde silah daha verimli yönetilebiliyor.(Efekt çıkacak yer,merminin düşüş yeri vs.)

Statich mesh yerine iskelet kullanmamız (ingilizcesi tam aklımda değil,yanlış olur diye yazmıyorum :p ) performansa etki edermi?

Yada oyunun boyutuna?

Şimdi staticmesh olarak atınca 1 dosyanın, skeletalmesh olarak atınca 1 den fazla dosyanın content browserda belirdiğini düşünürsek bence oyunun boyutuna etkisi vardır. Zaten staticmeshden farklı olarak iskelet sistemine sağip olduğundan performansa etki edeceğini düşünüyorum ama bence çok anlaşılmaz.
Onun dışından daha gerçekçi olacağından bence skeletal olarak at ama sana kalmış.Bu benim düşüncemdi yazdıklarım yanlışda olabilir.

SkeletalMesh ile StaticMesh arasında seçim yaparken; silahınızın yada yerine düşündüğünüz nesne her ne ise "onun bir iskelet sistemi olacak mı, animasyon kullanacak mı" gibi sorularla tercih edin. Mesela silahınızın bazı parçaları, dönme ve hareket etme gibi yerel animasyonlara sahipse SkeletalMesh kullanabilirsiniz. Bunun dışında kolaylık sağlamıyor. Sanırım yaklaşık 4.4 sürümünden beri StaticMesh'lere de socket eklenebiliyor. StaticMesh kullanarak da rahat rahat Attach işlemi yapabilirsiniz. Mesela ortaçağ silahlarının çoğunda (kılıç, mızrak...vs. Yay hariç.) StaticMesh kullanabilirsiniz.Yada CS'de yer alan silahların hepsi StaticMesh'le rahatlıkla yapılabilir. Ancak UY yada Half-Life gibi oyunlardaki silahlar için SkeletalMesh daha mantıklı çünkü silahların çoğu kendi içerisinde ya bir animasyona sahip yada belirli iskelet sistemlerine sahip.

SoloWarior, performans sorunlarını dert etmek, aklının bir kenarında bulundurmak iyidir. Fakat yavaş ilerlemenize neden olur, özellikle de böyle binde bir, gözle görülemeyen farklılıklarda. Bu problem için performansı dert etmeniz gerekmez.

Not: Eğer hedef platform mobil ise işler değişir.

Cahitburak kardeşimizin söylediklerine tamamen katılarak bir şey ilave etmek isterim. İster Mobile ister konsol isterse pc gibi ortamlar olsun, Unreal Development Kit - 3'de volume ler atarak performans sorunlarına çare bulunmaya (Özellikle Ram konusunda) çalışılıyordu. Henüz incelemedim ama sanırım bu durum Unreal Engine 4 'de geçerli olması gerekli. Yani illa Bir Skeletal Mesh gerekiyorsa ve bu senin performansını etkiliyorsa bile bununda bir çaresi var.

Ayrıca Skeletal Mesh'in içeriği de çok önemli. Örneğin Sadece 1-2 bone varsa ve animasyon yoksa bu senin performansını etkilemez. Ayrıca silah gibi nesneleri sahnene static olarak getirip convert movable edilebiliyordu. Bu da senin sıkıntına animasyon gereksizse çözüm olabilir.

İyi çalışmalar diliyorum.