leonscottkfm

Unreal MVP
31 May 2015
1,494
5
214
63
28
(34) İstanbul Avrupa
store.steampowered.com
Oyunumun bitişine yaklaştım neredeyse. Bir köy haritasında geçiyor ve çeşitli yerlerde etkileşimler mevcut. Hem exterior hem interior yani.
Bunu Resident Evil 4 köy bölümü olarak düşünebilirsiniz.
Oyunda pusula, ek araçlar vs objektif eşyaları dışında bir adet tabanca da mevcut. Küçük zombileri öldürmeye dayalı.
Grafik kalitesi oldukça yüksek.

Rx7900 XT kartına sahibim oyunu 4k High ayarda %80 Scale ile açtığımda 70-80 FPS alabiliyorum. Fakat çoğu oyuncu hala 1080P ile oynayacaktır. Onlar da %100 Scale - High ayarda 60-70 FPS alabilirler. Oyun zaten multiplayer bir oyun. Rekabet yok.
DLSS ve FSR eklemedim bunu da eklersem 70-80 FPS gibi değerlere ulaşırlar. Optimizasyon konusu üzerinde uğraşlar verdim fakat ne kadar uğraşırsam uğraşayım 100-120 FPS yakalayamam çünkü etraf foliage dolu ve grafikte yüksek olduğundan bir maliyet söz konusu.

Bazı oyunlar Volumetric Fogu basıp oyunu makyajlıyor. Görüş açısını kısıp oyuncuyu dar alana hapsediyor. Genelde hayalet avlama oyunları bunu yapar.
Belli bir metrekarede geçer oyun. Etrafına biraz ağaç koyup yolları bloklayıp volumetric fog basarlar.
Objeleri de Nanite yapar 120 FPS verdirirler.

Fakat benim oyunum exterior-interior mantığı ile ilerliyor ve harita büyük. Çeşitli bölümleri var.
Karakterler ise Low Poly değiller.
Dolayısıyla optimizasyon bir yere kadar yapılıyor. Amacım zaten 60 FPS sabitlemekti o da oldu gibi. Her level aynı olmayacak tabi. Bu büyük oyunun ilk partı. Bundan sonra iki part daha olacak ve farklı modlar olacak. Farklı modlar genelde Interior şeklinde olacak.

Yakın zamanda bir fragman yayınlayacağım. Fragmanla beraber Demo da yayınlanacak. Fragmanım bir Announcement fragman olacak. Yani 30-45 saniyelik bir fragman olacak tek bir karakter köyün ahırı gibi bir yerde dolaşırken arkadan garip sesler gelecek. Silahını falan çıkaracak ve arkasına baktığında bir şey atlayacak, ekrana oyunun logosu çıkışı ve Wishlist yazısı gelecek.
Yani oyuncuyu merakta bırakacak klasik jump scare barındıran bir korku fragmanı olacak.

Oyun çıkmaya yakın ise Gameplay içeren ve genel hikayeden bahseden daha detaylı + 4 oyuncunun da yer aldığı bir fragman yayınlanacak.
Fakat şimdilik amacım demo ile wishlist kasmak. Demoda bahsettiğim 3 ana parttan ilk part oynanabilir olacak.

Early access çıktığında ise satın alınabilir oyunda demodaki ilk part + yeni bir harita yer alacak. Belki bir adet Ghost Hunt eklerim.
Şimdi reklamı ne şekilde yaparsak iyi bir şeyler elde ederiz?
Fragmanı ve Demoyu hazırlayıp Reddite oyunu mu spamlayayım ?
Reddite para mı ödeyeyim ?
Youtube de reklam mı vereyim ?

Demo + Fragman ile nasıl wishlist iyi bir şekilde kasılır. Hali hazırda sadece 1.000 adet wishlistim bulunuyor. Daha reklam yapmadım.
Tiktoka yönelmek iyi midir?
Hali hazırda oyun Trailerleri paylaşan yayıncılara para ile reklam mı yaptırmak lazım ? Trailerimizi paylaşması için.
Ve Yayıncılara oyunu oynamaları için mail mi spamlayalım. Bu yayıncıların listesine nereden ulaşabiliriz?

Hocam bi süredir kendi mobil oyunlarım için bu reklam işleriyle uğraştığımdan şöyle söyleyebilirim senin oyunun Steam da yayınlanacağı için ağırlığın reklamda bilgisayar ile görülecek yerlere vermendir. Çünkü mobil oyunlarda ters mantık ile bilgisyar ağırlıklı kullanılan alanlara mobil oyun reklamı verince işlem görmedi. O yüzden bütçeni hızlı çarçur etmemk için ilk etapta Youtube ve google arama reklamlarına yönelmeni tavsiye ederim nacizane. Şöyle düşün kişi tiktokta takılırken önünde oyunun fragmanı geçiyor ama pc olmadığı için oyunun fragmanını sadece izlemekle yetiniyor bir iki kişi dışında bilgisayara geçiş olmaz diye tahmin ediyorum. Bunun binlerce kişiye gösterildiğini düşün. Uygulamaya verilen reklamlar bu arada olabildiğince çok harcatmak için optimize ediliyor. Benim kısa deneyimlerim bunlar.

Hocam bi süredir kendi mobil oyunlarım için bu reklam işleriyle uğraştığımdan şöyle söyleyebilirim senin oyunun Steam da yayınlanacağı için ağırlığın reklamda bilgisayar ile görülecek yerlere vermendir. Çünkü mobil oyunlarda ters mantık ile bilgisyar ağırlıklı kullanılan alanlara mobil oyun reklamı verince işlem görmedi. O yüzden bütçeni hızlı çarçur etmemk için ilk etapta Youtube ve google arama reklamlarına yönelmeni tavsiye ederim nacizane. Şöyle düşün kişi tiktokta takılırken önünde oyunun fragmanı geçiyor ama pc olmadığı için oyunun fragmanını sadece izlemekle yetiniyor bir iki kişi dışında bilgisayara geçiş olmaz diye tahmin ediyorum. Bunun binlerce kişiye gösterildiğini düşün. Uygulamaya verilen reklamlar bu arada olabildiğince çok harcatmak için optimize ediliyor. Benim kısa deneyimlerim bunlar.
Yani Reddit+Youtube kombosu yap diyorsun.
Makale sayfalarına yani oyun haberleri yapan sayfalara reklam verme konusunda ne düşünüyorsun ? Merlinin kazanı vs.
Ayrıca Twitter konusunda ne düşünüyorsun orada da reklam yapıyorlar devamlı Devlog falan paylaşıyorlar.

Öncelikle,

Eğer PARAN VARSA hemen ÇOK TAKİPÇİSİ OLAN AKTİF (Özellikle oyun kategorinle iliskili YouTuberlar önemli) oyununun reklamını yapması için PARA TEKLİF ET!​

Eğer sana teklif edilen para fazlaysa, onlara indie oyun yaptığını ve daha küçük bütçen olduğunu söyle.

Eğer sana teklif edilen para azsa, yayıncılara oyunlarını daha fazla oynamalarını veya reklam yapmalarını sağla.

Mutlaka giveaway yap, bunlar etkileşimi arttırır.

Not: Oyununu büyük yayıncılar ilk başta %90 ihtimalle oynamayı kabul etmezler.

Eğer Streamerlara verecek paran benim gibi yoksa:​

Deneyimlerime göre Festivaller çok önemli. Bu sadece Steam Next festival değil, herhangi bir oyun festivali olabilir. Şuradan bakabilrisin.

https://theindiehouses.org/festivals/

Festivallerden sonra uygun bütçeli ve wishlist getirisi olarak TikTok platformu geliyor.

Eğer çok geeklere göre bir oyun yapmıyorsan ki gördüğüm kadarıyla Multiplayer Korku Oyunu yapıyorsun en temelde o zaman TikTok oyuncuların ilgisini çekiyor.

Evet geekler veya teknoloji ile sürekli genelde TikTok gibi platformları sevmez fakat burası gerçekten en etkili sosyal medya fiyat ve wishlist getirisi açısından.

Neden? Çünkü metrikler bunu gösteriyor 12 senedir game marketing üzerine çalışan Chris Zukowski'de bunu öneriyor.

Fakat bir diğer tecrübeli indie geliştiricisi olan Burak abi (DBK Games) ise wishlist konusuna oyuna başlarken o kadar da önemseme, önemli olan oyunun kallitesi ve içeriği demişti bir görüşmemizde.

Benim gördüklerim,

Öncelikle minimum 20-30 dakikalık bir demo yayınla. Bu demonda en az 2 bölüm veya 2 içerik olsun.

Demonun oynanış süresi önemli, özellikle eğer oyuncular ortalama 15 dakika altında oynuyorsa oyununu, çok sevilmediği anlamına geliyor.

Demonun içerisine çeşitli metrik verilerini data analiz ederek edebilirsin örneğin oyuncu kaç tane canavar öldürmüş veya hangi bölümde çıkmış veya sıkılmış? Hangi tercihleri yapmış vs.

Ayrıca bununla birlikte bir hikayenin olması lazım community building yaparken, bakın ben bu oyun için çok uğraştım şöyle şeyler geliştirdim demen ve aktif olman gerekli.

Kısacası

YouTuberlar > TikTok > Instagram > Reddit > X(Formerly Twitter)

X platformunun hicbir onemi yok.

Festivaller Hakkinda:
Oyun cikmadan onceki ilk Steam Next Festivaline kayit ol.

Oyunun Cikmadan 2 ay once Prologue yayinlayabilirsin,

Steam'in resmi festivallerine katil.

Gonulden basarilar oyununda,
-Ali Kubur

Son düzenleme:
Reddit benim için en çok oyuncu çektiğim kanal oldu. Reddit'i hedeflediğin kitleyle etkileşimin en güçlü olduğu yer olarak düşünüyorum. USA kullanıcıları gerçekten sağlam oyun oynuyorlar ve reddit'te bolca bulunuyorlar.
Orada etkileşim kasıp Discord kanalına yönlendirebilirsen de daha verimli oluyor kanaatimce.

Ama dikkat edilmesi gereken şeyler var reddit'te. AI içerikleri insanlar anlıyor ve down-vote veriyorlar. %99 kaçınmanı öneririm reddit'te ai ile içerik hazırlamaktan.

Ayrıca normalin dışında bi trailer hazırlanırsa şayet reddit ve twitter'da viral olma şansın var.

Mail listesi olarak kendim bir liste hazırlamıştım. Listedeki kişilere mail atıp ücretsiz key dağıtmıştım. Tek-tük oynayan dışında en büyük yayıncı olarak Nemesis oynadı, oyunu beğendiğini yayın esnasında falan söyledi ama pek bir oyuncu gelmedi oradan. O yüzden indie game deneyen kanallara oyununu oynatmayı başarabilirsen daha çok satabilirsin.

Son olarak nerede etkileşim kurarsan kur discord kanalına yönlendirmelisin bence.

Vs. vs böyle liste uzayıp gidiyor ama bunlar hata yaptığım başlıca yerler olarak bana ders oldu.

Öncelikle,

Eğer PARAN VARSA hemen ÇOK TAKİPÇİSİ OLAN AKTİF (Özellikle oyun kategorinle iliskili YouTuberlar önemli) oyununun reklamını yapması için PARA TEKLİF ET!​

Eğer sana teklif edilen para fazlaysa, onlara indie oyun yaptığını ve daha küçük bütçen olduğunu söyle.

Eğer sana teklif edilen para azsa, yayıncılara oyunlarını daha fazla oynamalarını veya reklam yapmalarını sağla.

Mutlaka giveaway yap, bunlar etkileşimi arttırır.

Not: Oyununu büyük yayıncılar ilk başta %90 ihtimalle oynamayı kabul etmezler.

Eğer Streamerlara verecek paran benim gibi yoksa:​

Deneyimlerime göre Festivaller çok önemli. Bu sadece Steam Next festival değil, herhangi bir oyun festivali olabilir. Şuradan bakabilrisin.

https://theindiehouses.org/festivals/

Festivallerden sonra uygun bütçeli ve wishlist getirisi olarak TikTok platformu geliyor.

Eğer çok geeklere göre bir oyun yapmıyorsan ki gördüğüm kadarıyla Multiplayer Korku Oyunu yapıyorsun en temelde o zaman TikTok oyuncuların ilgisini çekiyor.

Evet geekler veya teknoloji ile sürekli genelde TikTok gibi platformları sevmez fakat burası gerçekten en etkili sosyal medya fiyat ve wishlist getirisi açısından.

Neden? Çünkü metrikler bunu gösteriyor 12 senedir game marketing üzerine çalışan Chris Zukowski'de bunu öneriyor.

Fakat bir diğer tecrübeli indie geliştiricisi olan Burak abi (DBK Games) ise wishlist konusuna oyuna başlarken o kadar da önemseme, önemli olan oyunun kallitesi ve içeriği demişti bir görüşmemizde.

Benim gördüklerim,

Öncelikle minimum 20-30 dakikalık bir demo yayınla. Bu demonda en az 2 bölüm veya 2 içerik olsun.

Demonun oynanış süresi önemli, özellikle eğer oyuncular ortalama 15 dakika altında oynuyorsa oyununu, çok sevilmediği anlamına geliyor.

Demonun içerisine çeşitli metrik verilerini data analiz ederek edebilirsin örneğin oyuncu kaç tane canavar öldürmüş veya hangi bölümde çıkmış veya sıkılmış? Hangi tercihleri yapmış vs.

Ayrıca bununla birlikte bir hikayenin olması lazım community building yaparken, bakın ben bu oyun için çok uğraştım şöyle şeyler geliştirdim demen ve aktif olman gerekli.

Kısacası

YouTuberlar > TikTok > Instagram > Reddit > X(Formerly Twitter)

X platformunun hicbir onemi yok.

Festivaller Hakkinda:
Oyun cikmadan onceki ilk Steam Next Festivaline kayit ol.

Oyunun Cikmadan 2 ay once Prologue yayinlayabilirsin,

Steam'in resmi festivallerine katil.

Gonulden basarilar oyununda,
-Ali Kubur
Uzun cevap için teşekkür ederim. Senin oyunu incelemiştim güzel görünüyordu. Sadece masadan masaya geçmek için özel bir hareket yapılması gerekiyordu sanırım. O da mantıklıydı sadece başta aşina olamadım :)
Çöp toplama sistemi güzeldi. Yemek hazırlama kısmı da detaylı.
Şimdi silahlarla ilgili bir şeyler eklenmiş herhalde.
Reklam kısmına bakacağım. Bana göre de X platformunda reklam yapmak gereksiz.

Ama ben marketing hakkinda hicbir sey bilmeseydim ben de derdim ki TikTok ne abi ya, aga oradaki insanlar niye bakar vs.

Ama isin asli oyle degil metrik verilere gelince. Bilimi takip edin.

"TikTok, eğlence odaklı, hızlı tüketilen video formatı, gelişmiş algoritma ve genç, oyunsever kitle sayesinde oyun reklamlarında genellikle daha yüksek performans gösteriyor.

Reddit ise daha niş ve tartışma odaklı yapısı nedeniyle reklamları tolere etmekte zorlanıyor, bu yüzden reklam performansı TikTok’a kıyasla daha düşük olabiliyor."

From ChatGPT-5 :)

LLM ile ilgilenenler burayi okusun MIT(Massachusetts Institute of Technology) review yapmis. ama benim icin Reddit'e reklam verecek zamanim yok!

Ekli dosyalar

• 1754657985845.png
    1754657985845.png
    34 KB · Görüntüleme: 7