Arslan_77

Yeni üye
20 Şub 2021
13
2
3
(34) İstanbul Anadolu
Arkadaşlar, merhaba!

Sizlere genel olarak bir oyunun tanıtımı nasıl olmalı, nasıl bir yol izlenmeli konularında bazı sorularım olacak ve tecrübelerinizi paylaşmanızı isteyeceğim.

24 yaşındayım ve 2021 yılında ilk oyunumu geliştirdim. Pek başarılı bir proje değildi ama bana önemli bir tecrübe kazandıran basit bir adımdı. Şimdi ise uzun zamandır ekip olarak geliştirdiğimiz bir korku oyunu var. Hikâye tabanlı, oldukça hoş bir proje. Yakın zamanda Steam sayfasını açtık ve oyun bizim için gerçekten güzel ilerliyor—tabii bazı psikolojik etkilerini saymazsak. Türkiye’de bu işi yapmak gerçekten çok zor ve umutsuz hissettirebiliyor...

Şimdi bu yeni oyunun tanıtımı için yardıma ihtiyacım var. Kafamda şu sorular var:

• Nereden başlamalıyım?
  • Hangi platformlarda/sayfalarda tanıtım yapmalıyım?
  • Nerelere ve nasıl reklam bütçesi ayırmalıyım?
  • Fiziksel olarak bir şey yapmam gerekiyor mu? (Oyun fuarları, stantlar vb.)

Tanıtımı tamamen İngilizce yapmak istiyorum. Tecrübelerime dayanarak söylüyorum ki, maalesef Türk oyuncuları çekmek için ya oyunda Türk bayrağı ya da cami olması gerekiyor. :)

Steam'de benim yaptığım oyundan çok daha kötü oyunların yüz binlerce satış yaptığını görüyorum ve "Nasıl olabilir?" diye düşünüyorum. Neyse, içimdekileri döktüm, gerisi sizin tecrübelerinize ve takdirinize kalmış.

Gerçekten vaktinizi ayırıp okuyup cevap verirseniz, hayalleri olan bir gence daha umut aşılamış olursunuz. :)

Steam sayfasını da bırakayım, belki destek olmak isterseniz istek listenize ekleyebilirsiniz. Fragman şu an yapım aşamasında, yetiştiremedik. :)

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: leonscottkfm
Arkadaşlar, merhaba!

Sizlere genel olarak bir oyunun tanıtımı nasıl olmalı, nasıl bir yol izlenmeli konularında bazı sorularım olacak ve tecrübelerinizi paylaşmanızı isteyeceğim.

24 yaşındayım ve 2021 yılında ilk oyunumu geliştirdim. Pek başarılı bir proje değildi ama bana önemli bir tecrübe kazandıran basit bir adımdı. Şimdi ise uzun zamandır ekip olarak geliştirdiğimiz bir korku oyunu var. Hikâye tabanlı, oldukça hoş bir proje. Yakın zamanda Steam sayfasını açtık ve oyun bizim için gerçekten güzel ilerliyor—tabii bazı psikolojik etkilerini saymazsak. Türkiye’de bu işi yapmak gerçekten çok zor ve umutsuz hissettirebiliyor...

Şimdi bu yeni oyunun tanıtımı için yardıma ihtiyacım var. Kafamda şu sorular var:

• Nereden başlamalıyım?
  • Hangi platformlarda/sayfalarda tanıtım yapmalıyım?
  • Nerelere ve nasıl reklam bütçesi ayırmalıyım?
  • Fiziksel olarak bir şey yapmam gerekiyor mu? (Oyun fuarları, stantlar vb.)

Tanıtımı tamamen İngilizce yapmak istiyorum. Tecrübelerime dayanarak söylüyorum ki, maalesef Türk oyuncuları çekmek için ya oyunda Türk bayrağı ya da cami olması gerekiyor. :)

Steam'de benim yaptığım oyundan çok daha kötü oyunların yüz binlerce satış yaptığını görüyorum ve "Nasıl olabilir?" diye düşünüyorum. Neyse, içimdekileri döktüm, gerisi sizin tecrübelerinize ve takdirinize kalmış.

Gerçekten vaktinizi ayırıp okuyup cevap verirseniz, hayalleri olan bir gence daha umut aşılamış olursunuz. :)

Steam sayfasını da bırakayım, belki destek olmak isterseniz istek listenize ekleyebilirsiniz. Fragman şu an yapım aşamasında, yetiştiremedik. :)

1-) Öncelikle tanıtımını Reddit türevi sitelerde ücretsiz bir şekilde yapmalısın. Oyununu ara sıra gösterebilirsin. Demon var ise daha iyi olur girip oynarlar. Bazen ücretli reklam vermeyi düşünürsen çok daha iyi olur. Böylece hem reklamların silinmez hem de daha çok kişi görür. Korku oyunları kategorisine 20-30 dolar gibi bir bütçeyle reklam vermeyi deneyebilirsin sana bir şey kaybettirmeyecek.

2-) Reddit ve TikTok. Zaten başta Reddit'i söyledik, şimdi sıra TikTok'ta. Bu platformda reklam yaparken normal bir reklam verme. Hali hazırda oyun fragmanları paylaşan kanallar var ve bu kanalların milyonlarca abonesi mevcut. Direkt olarak o kanallarla anlaşıp onlara para öde ve reklamını onlara yaptır. Böylece zaten hali hazırda oyunlarla ilgilenen milyonlarca kişiye ulaşmış oluyorsun. Hatta korku oyunlarıyla ilgili paylaşımlar yapan TikTokerlar var ise onlara reklam yaptır. Kimisi ücretsiz kimisi ücretli yapacaktır.

3-) En çok bütçe ayırman gerekenler :
*Youtuberlar (Daha çok korku oyunu oynayan popüler yayıncılar)
*Twitch Yayıncıları
*Reddit korku oyunu kanalları
*Tiktok oyun haberleri,fragman,bilgi paylaşan kanallar
*Youtube orta ölçekli genel reklam
*Instagram küçük reklam

4-) Fiziksel olarak yapacak pek bir şey yok. Fakat oyunun çıkışında elde edeceğin kazancın vergisini düşürüp kendine avantajlar sağlamak için, Teknokent, Teknopark, Teknofest adı altında oluşumlara başvurabilirsin. Benim direkt akademisyen bir tanıdığım var. Bu konuda yardımcı olunabilir.

5-) Tüm içeriklerin %90 İngilizce olmalı. Türklerin gözüne görmek için sakın oyuna "Bayrak, Cami" gibi şeyler ekleme. Oyunun bunla alakalı değilse asla eklemeyi düşünme. Bunları yapmadan yükselmiş birçok oyun var piyasada.
Bunları yapmak insanları oyundan soğutur.
Oyun grafik olarak güzel görünüyor. Kapak fotoğrafını da beğendim. Büyük ihtimalle Single Player bir oyun.

Satış yapmak istiyorsan oyunun eğlenceli olmalı. Multiplayer oyunlar genel olarak daha fazla satış yapar. Çünkü ben alırım ve arkadaşlarım oynasın diye onlara da öneririm böylece birlikte oynarız. Yani oyun 2x - 4x satışa ulaşıyor aslında bir şekilde. Bu yüzden ben Multiplayer kısmına yöneldim. Single Player bir oyunda başarılı olmak için ise ;
Oynanış, hikaye, atmosfer ve mekanikler çok önemli. Ayrıca iyi bir oynanış saati ve monoton olmayan sıkmayan oynanış tarzı gerekiyor.
Oyuncuyu bir gerip bir rahatlatıp oyalayacak mekanikler barındırmalısın. Oyununa küçüklü büyüklü zeka ve pratik gerektiren puzzleler eklemelisin. Ya da fiziksel etkileşimler. Örneğin kabloyu bir yerden dolandırması gerekiyordur fakat en kısa yerden dolandırmazsa kablo prize ulaşamıyor gibi. Böylece aklını kullanıp kısa bir yol bulmalı ya da bir yerden geçirmelidir. Ya da kısayolda bir tahta vardır onu kırıp arasından geçirmelidir gibi.

Bir düşmanı öldürmeli veya tehlikeli bir yere gidip, kapının parçası olan puzzleyi bulmalı.
Metinlerden ve notlardan belli ifadeleri ayıklayarak kasa şifresi, kapı şifresi gibi şeyleri çözmeli.

Böyle farklı farklı beceri gerektiren puzzleler olabilir. Ya da bir şeyleri belli bir olay örgüsüne göre dizeceği bir puzzle olabilir bunlar ise biraz düşünme gerektirir.
Bunun yanında hafif combat olabilir. İnsanlar artık yürüme simülasyonlarından sıkılmış durumda. Her iki kesime de hitap etmen gerek. Zor kullanılan ve mermisi az bulunan bir tabanca olabilir, ya da oyuncuya saldıran bir şeyleri uzaklaştıracak kendini savunması için bir sopa olabilir.

Kilitli bir kapı vardır mesela bu kili açmak için eritmek gerekiyordur. Böylelikle küçük bir laboratuvar tarzı bir yerde eline geçirdiği materyalleri sırası ile doğru şekilde tüplere yerleştirerek bir asit oluşturabilir. Böylece kapının kilidini eritebilir. Bunlar benim fikirlerim.

Oyuncuya özgürlükte sunabilirsin. Mesela bir orman vardır orada bir kurt vardır. Bunu silahla vurabilir ama böyle yaparsa başka düşmanları da çekebilir. Ya da o kurt için bir kapan koyup üzerine zehir bulaştırılmış bir et bırakabilir. Böylece kurt kapana kısılır ve eti yiyip ölebilir. Bu tarz küçük özgürlükler sunulabilir.

Dandik Jumpscare ekleyeceğine hiç ekleme mesela. Jumpscarenin bir amacı olmalı. Örneğin durduk yere önüne bir şey çıkıp suni yolla korku sağlıyorsa bu dandik bir Jumpscaredir.
Fakat kapının kenarında bekleyen bir kedi var ise ve siz bu kapıyı açtığınızda kedi birden bağırıp kenardan zıplayarak atlarsa bu kaliteli ve anlamlı bir jumpscare olacaktır.
Yani Jumpscareyi doğal olaylarla oluşturmalısın.

Renk paletini düzgün kullanmalısın. Oyununu yaparken kamera açın çok önemli. Yürürken sallanması, kalp nabız sesi, kalp atış efekti, ekranın bulanması, DOF efekti ve kameranın bükülmesi gibi tamamen insanı oradaymış gibi hissettiren bir FPS kamera kullanmalısın. Oyun çok renkli olmamalı. Soğuk olmalı.
Işık ve ortam renklerini iyi kullanmalısın. Renkler ambiyansı önceden haber verir. Dar alanlarda insanları boğmalısın. Geniş alanda yalnız hissettirmelisin. Kırmızı ışığı ve koyu mavi ışığı iyi kullanırsan ortamın en başından korku vermesini sağlarsın.

• Beğen
Tepkiler: Arslan_77
DEVAM...

Arkaplana garip garip sesler yerleştirip ara sıra insanları ürkütmelisin. Böyle arkaplandaki saçma seslerle devamlı rahatsız etmelisin. Bir şey olacakmış hissine kapılmalılar. İnsanları genetik olarak korkutan sesler, hayvan sesleridir. Hayvan uğultuları, inlemeleri, hırlamalarını birleştirerek değiştirerek arkaya garip sesler çıkarabilirsin. Cinli filmleri izleyip incele biraz.
Mesela oyuncu bir ortama girdi tepede sürekli sallanan bir sarkaç gibi bir şey var ve sürekli sıkışmış bir metal sesi çıkarıp duruyor. Sesi gıcırdayarak yankı yapıyor. Ayrıca tahta sesleri geliyor, oyuncu bu tahtaya basınca kendisinden de bu ses geliyor mesela. Dolayısıyla orada tek başına mı yoksa başkası da mı var acaba hissine kapılıyor ? Durduk yere çıkan bu sesler oyunu oynayan kişide sanrı hissi oluşturur. Ve bu aşırı derecede rahatsız edici bir şeydir. Böylece devamlı tetikte olup arkana bakman gerekir. Yavaş ilerler bu da oyunun süresini uzatacaktır.

Oyun süresini uzatmanın bir diğer yolu da küçük bir olayı halletmek için öncesinde bazı şeyler yapman gerektiği durumlardır. Mesela sen bir treni çalıştıracaksındır. Fakat önce ormanda bulunan bekçileri indirmen gerek, sonrasında jeneratörü bulacaksın ama o da ne ? Benzini yok. Böylece benzin bulmak için kömürlüğe ineceksin, tam olarak üç adet benzini bulduktan sonra jeneratörü dolduracaksın. Çalıştıracaksın. Fakat o da ne ? Jeneratörün şalteri yok. Hemen bir adet şalter ya da şalter görevi görecek (levye) tarzı bir şeyi bir yerden bulman gerek. Neresi olabilir ? Demirci atölyesi. Fakat burayı kontrol eden elinde örs bulunan ağzı yüzü zincirlenmiş bir adam var. Bunu atlatman gerek. Oyunu tam olarak 30 dakika uzatacaktır bu olaylar silsilesi. Yolu da uzun ve engelli yaparsan daha da uzayacaktır.

Ara sıra oyuncuyu açık alana çıkarmalısın. Bir manzara ya da creepy bir atmosfer görmeli. Hep dar alan olmaz.
Silent Hill, Resident Evil, Amnesia, Outlast oynarsan ve Türk cinli filmlerini de izlersen korku için gerekli olan her elementi elde etmiş olursun.

İki adet fragmanın olsun. Bir tanesi sadece 1 dakika sürecek bir şey olsun. Mesela FPS gözünden adam bir yere girmiş olsun korkarak ve bir çıkış yolu ararken birden ekrana canavar çıksın ve ekran kararsın oyunun adı yazsın.
İkinci fragman ise hikayeyi arkadan bir sesin anlattığı manzaraları oynanışı hafiften gösteren hızlı hızlı oyundan bahseden geniş bir fragman olsun. Bu fragman da tam 2 dakika sürebilir. Her alandan bir kesit koyabilirsin. Başta hafif korku müziğiyle başlarken ortalarda gerilim artıran bir müzik ve sonda da mücadele müziği olabilir.

Bunları kullanarak güzel mekanikli iyi hikaye anlatımlı bir oyun yaparsan tutmama şansı yoktur. Gerisi reklam işi. Ücretsiz reklamla bile iyi bir seviyeye gelecektir. Bir de ücretli reklamlar yaparsan çok daha iyi tutturursun.
Bazı oyunlar b.ktan olmasına rağmen tutuyor çünkü oyuna bağlayan bir şey oluyor. Ya da farklı bir fikir. İşte onu bulmalısın. Fakat bu dediğim olay genelde multiplayerde olur. Single Playerde tutan oyunlar genelde basit olur ve yayıncılar oynar. Mesela Supermarket Simulator gibi oyunlar. Fakat adam işini iyi yapmıştır. Tam anlamıyla bir market yönetiyorsundur. Bu tutar mesela. Çünkü oyun içerisinde bir market yönetebilmek için her şey var. Yayıncıyı bağlar ve yayıncı da oyuncuları bağlar.

• Beğen
Tepkiler: Arslan_77
Öncelikle, gerek reklam konusunda gerekse diğer konularda verdiğiniz öneriler için teşekkür ederim. Oynanış açısından bahsettiklerinizin çoğu, zaten eklediğimiz veya eklemeyi planladığımız özellikler arasında yer alıyor, yani gerçekten önemli noktalara değindiniz.

Evet, singleplayer bir oyunu satmak ve oynatmak gerçekten zor. Çünkü sizin de dediğiniz gibi, multiplayer bir oyunda tek bir satın alım bile ortalama bir arkadaş grubunu düşündüğümüzde en az 3 satın alıma denk geliyor. Ama hepimiz biliyoruz ki, multiplayer bir oyun geliştirmek ciddi emek ve zaman gerektiren bir süreç. Şimdilik hedefimiz, bu oyundan idare edebilecek kadar bir gelir elde edip sonraki projeyi gerçekten büyük çaplı geliştirmek.

Şu an oyunda oldukça güzel puzzle sistemleri var ve sürekli gelişiyor. Jumpscare kullanımı ise oldukça dengeli; hatta neredeyse hiç yok diyebilirim. Belki 1-2 sahnede var ama tadında bırakıldı. :) Ayrıca, oyunda bizi sürekli izleyen, çok göze battığımızda boğazımıza yapışan ama gerektiğinde yatağın altına, dolaba, çimenlerin arasına saklanabileceğimiz bir "canavar ağabeyimiz" de var. :D

Steam sayfası şu an biraz aceleyle açıldığı için (kapak tasarımları hariç) çok detaylı bilgi içermiyor. Hatta mağazadaki fotoğraflar bile üstün körü çekildi, sadece "açılmış olsun" diye yayına aldık. Zamanla sayfayı düzenleyip fragmanları ekledikçe ve Steam Next Fest’i alnımızın akıyla atlattığımızda, bu iş hayırlısıyla olur diye düşünüyoruz. Bakalım :D

download.gif

Öncelikle, gerek reklam konusunda gerekse diğer konularda verdiğiniz öneriler için teşekkür ederim. Oynanış açısından bahsettiklerinizin çoğu, zaten eklediğimiz veya eklemeyi planladığımız özellikler arasında yer alıyor, yani gerçekten önemli noktalara değindiniz.

Evet, singleplayer bir oyunu satmak ve oynatmak gerçekten zor. Çünkü sizin de dediğiniz gibi, multiplayer bir oyunda tek bir satın alım bile ortalama bir arkadaş grubunu düşündüğümüzde en az 3 satın alıma denk geliyor. Ama hepimiz biliyoruz ki, multiplayer bir oyun geliştirmek ciddi emek ve zaman gerektiren bir süreç. Şimdilik hedefimiz, bu oyundan idare edebilecek kadar bir gelir elde edip sonraki projeyi gerçekten büyük çaplı geliştirmek.

Şu an oyunda oldukça güzel puzzle sistemleri var ve sürekli gelişiyor. Jumpscare kullanımı ise oldukça dengeli; hatta neredeyse hiç yok diyebilirim. Belki 1-2 sahnede var ama tadında bırakıldı. :) Ayrıca, oyunda bizi sürekli izleyen, çok göze battığımızda boğazımıza yapışan ama gerektiğinde yatağın altına, dolaba, çimenlerin arasına saklanabileceğimiz bir "canavar ağabeyimiz" de var. :D

Steam sayfası şu an biraz aceleyle açıldığı için (kapak tasarımları hariç) çok detaylı bilgi içermiyor. Hatta mağazadaki fotoğraflar bile üstün körü çekildi, sadece "açılmış olsun" diye yayına aldık. Zamanla sayfayı düzenleyip fragmanları ekledikçe ve Steam Next Fest’i alnımızın akıyla atlattığımızda, bu iş hayırlısıyla olur diye düşünüyoruz. Bakalım :D

Ekli dosyayı görüntüle 611
Evet. Kapak fotoğrafı dikkatimi çekti bu arada. Bu konu hakkında bana yardımcı olabilirseniz sevinirim :) Ben hala düzgün bir kapak tasarlayamadım maalesef ki...

• Beğen
Tepkiler: leonscottkfm