TornadoTT

Yeni üye
24 Kas 2015
280
13
0
31
(6) Ankara
Projemize hazır yapılmış (örneğin beethoven 9.senfoni) müzik eklemek yasal mı?
Herhangi bir lisans istiyor mu?

TornadoTT' Alıntı:

1) Adın, yaşın, projeni yaptığın ekibin sayısı ve onların yaşı kaçtır?
(Söyle ki ben de tam olarak buna göre yanıt vereyim. Çünkü bir oyuna müzik eklemek ciddi bir konudur)

2) Tabii ki de yasal değil ve lisans isterler, öyle herhangi bir müziği alıp da oyuna koyamazsınız. Müziğine göre 0'dan 100 milyon dolara kadar çıkar. "Copyright"ı elinde tutan plak şirketiyle konuşmanız lazım. Ki tabii bu da çok zor.

3) Benim sana tavsiyem, bir beat ("beat" ne demek biliyor musun, bilmiyorum), yani 15 ile 250 liraya kadar "altyapı müziği yapan bir müzik yapımcısı" bul ve bu şekilde bir oyun müziği yaptır. Ancak bu şekilde oyununuza müzik ekleyebilirsiniz.

Eğer varolan bir stüdyo veya yapımcının kaydını kullanıyorsanız o zaman telif hakkı veya karşı taraf ne isterse yerine getirmek zorundasınız. Kendiniz Bach'ın bir bestesini gitar ile çalıp kullanacaksanız kimseye hesap vermek zorunda değilsiniz. Tabi bu ölmüş ve ölümünün üstünden 70 sene(yanlış hatırlamıyorsam) geçmiş olan bestecilerin besteleri için geçerli. Bunlar dışında bazı orkestraların kayıtlarını royalty free olarak bulabilirsiniz internetten, bu da yasal kullanıma girer.

ululemr' Alıntı:
TornadoTT' Alıntı:

1) Adın, yaşın, projeni yaptığın ekibin sayısı ve onların yaşı kaçtır?
(Söyle ki ben de tam olarak buna göre yanıt vereyim. Çünkü bir oyuna müzik eklemek ciddi bir konudur)

2) Tabii ki de yasal değil ve lisans isterler, öyle herhangi bir müziği alıp da oyuna koyamazsınız. Müziğine göre 0'dan 100 milyon dolara kadar çıkar. "Copyright"ı elinde tutan plak şirketiyle konuşmanız lazım. Ki tabii bu da çok zor.

3) Benim sana tavsiyem, bir beat ("beat" ne demek biliyor musun, bilmiyorum), yani 15 ile 250 liraya kadar "altyapı müziği yapan bir müzik yapımcısı" bul ve bu şekilde bir oyun müziği yaptır. Ancak bu şekilde oyununuza müzik ekleyebilirsiniz.

1-)Öncelikle adım Artun yaşım 20 ,şuan proje üstünde çalışmıyorum aklımda bir proje var evet ama motora yeni aşinayım önceden unity kullanıyodum ve bu motora geçmeye karar verdim.Tabiki öncelikle learn yapıcam.Sonra projeye geçmeyi düşünüyorum.Şuan ekip kurmadım.
2-)Evet o ihtimal pek olası gözükmüyor.
3-)Tavsiyeni not alıyorum ileride kullanıcam.
Tavsiyelerin için teşekkürler
Jacky' Alıntı:
Eğer varolan bir stüdyo veya yapımcının kaydını kullanıyorsanız o zaman telif hakkı veya karşı taraf ne isterse yerine getirmek zorundasınız. Kendiniz Bach'ın bir bestesini gitar ile çalıp kullanacaksanız kimseye hesap vermek zorunda değilsiniz. Tabi bu ölmüş ve ölümünün üstünden 70 sene(yanlış hatırlamıyorsam) geçmiş olan bestecilerin besteleri için geçerli. Bunlar dışında bazı orkestraların kayıtlarını royalty free olarak bulabilirsiniz internetten, bu da yasal kullanıma girer.

Yani alıp bir müziği cover yapsak tamamen yasal olur öylemi?Ama 70 yıl ölmüş besteci bulmak biraz sorun olabilir.
Royalty free olayını araştırıcam.Tavsiyelerin için sağol

Webde onlarca site "Credits" bölümünde referans göstermek kaydı ile ücretsiz müzik dağıtımı yapmaktadır. Bununla beraber "Creative Commons" lisansını da araştırmanızı tavsiye ederim, o da benzer şartlara sahip.

cahitburak' Alıntı:
Webde onlarca site "Credits" bölümünde referans göstermek kaydı ile ücretsiz müzik dağıtımı yapmaktadır. Bununla beraber "Creative Commons" lisansını da araştırmanızı tavsiye ederim, o da benzer şartlara sahip.

Öyle birşey var mı? Mesela bazen görüyorum, Activision "CoD" serilerinin bazı tanıtım videolarında kullanıyor ve videonun sonunda müziğin ismini falan yazıyorlar. Böyle birşey yapmakta bir sakınca yok sanırım değil mi? Yani tanıtım videolarında kullanmak? Oyun içinde kullanmak ayrı tabi.

"Creative Commons" olayına gelince, onların bir sürü çeşidi var. CC Wiki adresinden çeşitlerini ve özelliklerini öğrenebilirsin.

Bak mesela şöyle birşey buldum, burayı bir oku: http://creativecommons.org/legalmusicforvideos

Bunlar dışında pek bir bilgim yok valla bro, ben de yeni yeni öğreniyorum bu lisans işlerini :(

Mesela Mehmet Abi "bazı orkestraların kayıtlarını royalty free olarak bulabilirsiniz internetten" demiş. Eğer öyle ise sorun olmaz sanırım.

GangsterSarac' Alıntı:
klasik müzikler "evrensel müzik" diye geçer ve istediğin her yerde kullanabilirsin

Eğer böyle birşey de var ise sorun olmaz sanırım. Yine araştırmaya devam edelim :)

GangsterSarac' Alıntı:
klasik müzikler "evrensel müzik" diye geçer ve istediğin her yerde kullanabilirsin

Tam öyle olduğunu zannetmiyorum. Örneğin Beethoven'ın bir eserini kendiniz compose ettiyseniz bunu kullanabilirsiniz çünkü bu eserin telif hakkı birine ait değildir muhtemelen, belki olabilir de, onu incelemek gerekir. Bunun dışında diyelim ki Bilkent Senfoni Orkestrası bir Beethoven parçasını bir konserinde çaldı ve siz bunu kaydedip bir yerde kullanmak istediğinizde Bilkent Senfoni Orkestrası'ndan en azından izin istemelisiniz diye biliyorum. Aynen Jacky'nin dediği gibi.

Bunun dışında aşağıdaki siteler Google'a Royalty Free Game Music yazınca çıkan ilk birkaç site ve daha bir sürü var. Çoğu bir Credits yazısını, Credits bölümünde geçirmeniz kaydıyla, ticari olarak kullanmanıza bile izin veriyor.

http://videogamecaster.com/royalty-free-music-and-sounds
http://dreade.com/nosoap/
http://www.indiegamemusic.com/
Bu içeriği görmek için üçüncü parti çerezlerine izin vermeniz gerekli.
Daha fazla detay için çerezler sayfasını ziyaret edin.

TornadoTT' Alıntı:

FL STUDİO 12 KUR PC NE NETTEN BİR KAÇ VİDEO İZLE PROGRAMI HEMEN ÖĞRENİRSİN KARDEŞİM SONRA SIFIRDAN KENDİ MÜZİĞİNİ YAP ÖZGÜNLÜĞÜNÜ KORU

omercimic' Alıntı:
TornadoTT' Alıntı:

FL STUDİO 12 KUR PC NE NETTEN BİR KAÇ VİDEO İZLE PROGRAMI HEMEN ÖĞRENİRSİN KARDEŞİM SONRA SIFIRDAN KENDİ MÜZİĞİNİ YAP ÖZGÜNLÜĞÜNÜ KORU

Bence bu ayrı bir uzmanlık/yetenek alanı, hiçbir işi küçümsemeyin, kendi alanınızda uzmanlaşın.

cahitburak' Alıntı:
omercimic' Alıntı:

Bence bu ayrı bir uzmanlık/yetenek alanı, hiçbir işi küçümsemeyin, kendi alanınızda uzmanlaşın.

@omercimic, sana iki şey diyeceğim:

1) Lütfen şu yazım kurallarına uy ve cümlelerini tamamı ile büyük harflerle yazma,

2) @cahitburak'a katılıyorum. Bak ben 2009'dan beri hobi olarak beat yapıyorum. Aynı zamanda şimdilerde bir oyun projesi üzerine çalışıyorum. Ama ne photoshop ne de modelleme programlarını kullanamıyorum. Çünkü gerçekten benim alanım üzerine göre durmuyor. Mesela modelleme yapan bir insan aynı zamanda photoshop da kullanabiliyor ama ben kullanamam. Ve şu an oyunumuzun müziklerini ben yapıyorum. Ayrıca müzik yapmak da o kadar kolay değildir emin ol. Yani @TornadoTT arkadaşımız hangi alanda isterse, o alanda çalışır. :)