ceri

Yeni üye
24 Kas 2019
144
18
0
(6) Ankara
Bir süredir üzerinde çalıştığım bir projem var belli bir noktaya kadar geldim. Şimdilik bilgisayar için uygun ancak daha sonra android controller ekleyip mobile çıkarmayı planlıyordum. Ancak bunun için modelleri low-poly hale getirmem gerekiyormuş. Bunu nasıl yapacağım? UE4 ile yapmak mümkün müdür? Değilse hangi programı kullanmalıyım? Her türlü animasyonunu, blueprintini vs ayarladığım karakterlerin modellerini low poly halleri ile değiştirirsem sıkıntı olur mu? Şimdiden teşekkürler.

ceri' Alıntı:
Bir süredir üzerinde çalıştığım bir projem var belli bir noktaya kadar geldim. Şimdilik bilgisayar için uygun ancak daha sonra android controller ekleyip mobile çıkarmayı planlıyordum. Ancak bunun için modelleri low-poly hale getirmem gerekiyormuş. Bunu nasıl yapacağım? UE4 ile yapmak mümkün müdür? Değilse hangi programı kullanmalıyım? Her türlü animasyonunu, blueprintini vs ayarladığım karakterlerin modellerini low poly halleri ile değiştirirsem sıkıntı olur mu? Şimdiden teşekkürler.

Poly yani "Polygons", Modelin üzerindeki Kare sayısıdır. Ne kadar Düsük poligon, o kadar yüksek fps diyebilirim. Düzenlemeyi 3dsmax, maya, blender gibi programlarda yapabilirsin. Modellerini  UE4'den dışarı Export edip bu programlarda import etmen gerek. Karakterin low poly haliyle değiştirmen sorun olmaz ama iskelet sistemiyle animasyonu tekrar birbirine entegre etmen gerekebilir belki. 
Senin modellerin polygon sayılarını bilmiyorum. Modelleri Dediğim şekilde çıkarıp 3d Programlara import edip, edit moddayken foto atar mısın
P78GLQ.jpg
[/url]

MR Studio' Alıntı:
ceri' Alıntı:

Poly yani "Polygons", Modelin üzerindeki Kare sayısıdır. Ne kadar Düsük poligon, o kadar yüksek fps diyebilirim. Düzenlemeyi 3dsmax, maya, blender gibi programlarda yapabilirsin. Modellerini  UE4'den dışarı Export edip bu programlarda import etmen gerek. Karakterin low poly haliyle değiştirmen sorun olmaz ama iskelet sistemiyle animasyonu tekrar birbirine entegre etmen gerekebilir belki. 
Senin modellerin polygon sayılarını bilmiyorum. Modelleri Dediğim şekilde çıkarıp 3d Programlara import edip, edit moddayken foto atar mısın
P78GLQ.jpg
[/url]

Hangi programı kullanmalıyım? Daha önce 3d modelleme ile uğraşmadım.

Hiç 3D program bilmesen dahi unreal içinden durumu idare edebilirsin ancak mesh editor üzerinden yaptığın decimate ve LOD yerine her zaman modelleri doğrudan low-poly oluşturmak daha mantıklıdır, çünkü decimate ettiğin modele daha sonra yine mesh editor içinde LOD eklediğinde çok biçimsiz şekiller çıkabiliyor ortaya ama fikir vermesi için yine de foto ekliyorum. Percent değerini düşürdükçe poly oranını % olarak azaltır.

BOJb4V.png
[/url][/img]

Dediğim gibi bu geçici çözümdür, doğru olan modeli low-poly olarak kendin oluşturman hatta ve hatta LOD seviyelerini de yine 3D program ile ayarlaman olacaktır. Çünkü unreal LOD sistemi düz matematik çalışır ve önceki LOD seviyesinin poly sayısını 2ye bölüp geçer, doğru olan kademe kademe LOD değişimlerini göze batmadan yapacağımız en az 5 LOD seviyesi şeklindedir. LOD üstünde durmamın sebebi dediğim gibi mesh editor üzerinde yaptığın decimate doğrudan LOD yi ekleyeceği için.

Kullanışlı ve ücretsiz olduğu için Blender önerebilirim. Bende kullanıyorum. Ama kendin araştırıp tercihini yapman senin için daha fayladı olur. Çnkü sıfırdan başlicaksın. Sana en uygun Programın hangisi olduğunu Deneyerek veya araştırarak seçmen gerek

MR Studio' Alıntı:
Kullanışlı ve ücretsiz olduğu için Blender önerebilirim. Bende kullanıyorum. Ama kendin araştırıp tercihini yapman senin için daha fayladı olur. Çnkü sıfırdan başlicaksın. Sana en uygun Programın hangisi olduğunu Deneyerek veya araştırarak seçmen gerek

Hocam blender indirdim modeli içine attım 10000 polydi model onu 5000'e indirdim. Geri export edip onreal engine attım ama bp'deki meshi yeni mesh ile değiştirince animasyonlar çalışmadı. BP'yi, anim BP'yi falan en baştan mı yapmalıyım low poly model için? Bir de 5000 iyi mi daha düşüreyim mi? Mobil için düşünüyorum.

ceri' Alıntı:
MR Studio' Alıntı:

Hocam blender indirdim modeli içine attım 10000 polydi model onu 5000'e indirdim. Geri export edip onreal engine attım ama bp'deki meshi yeni mesh ile değiştirince animasyonlar çalışmadı. BP'yi, anim BP'yi falan en baştan mı yapmalıyım low poly model için? Bir de 5000 iyi mi daha düşüreyim mi? Mobil için düşünüyorum.

Yanlış bilgi vermek istemem ama benim düşüncem Normalde PC için 10k Low-poly. Ama android de high mi olur ne olur emin değilim. Birde senin yapacagın oyunun durumuna tarzına harita büyüklüğü veya haritada bulunan modelleri, bu modellerin poligon sayıları. Bunları bilmiyorum. Oyundaki çevre modellerin kalabalıksa. 10k poly sorun olabilir. Şimdi sen bi Küçük harita var tek karakter olcak çevre modellemeleri az veya düşük poligonlu dersen 10k sıkıntı çıkarmayabilir diyebilirim. Yani eğer sıkıntı olmuyorsa karakterin poligonunu düsürüp yeniden anim flan yapıp boşuna uğraşmış olmanı istemem. Android konusunda "@nonlinear" tecrübeli o sana yardımcı olabilir .
Ama senin ne tarz bi oyun yapacağını vs. anlatırsan hada iyi olur.

MR Studio' Alıntı:
ceri' Alıntı:

Yanlış bilgi vermek istemem ama benim düşüncem Normalde PC için 10k Low-poly. Ama android de high mi olur ne olur emin değilim. Birde senin yapacagın oyunun durumuna tarzına harita büyüklüğü veya haritada bulunan modelleri, bu modellerin poligon sayıları. Bunları bilmiyorum. Oyundaki çevre modellerin kalabalıksa. 10k poly sorun olabilir. Şimdi sen bi Küçük harita var tek karakter olcak çevre modellemeleri az veya düşük poligonlu dersen 10k sıkıntı çıkarmayabilir diyebilirim. Yani eğer sıkıntı olmuyorsa karakterin poligonunu düsürüp yeniden anim flan yapıp boşuna uğraşmış olmanı istemem. Android konusunda "@nonlinear" tecrübeli o sana yardımcı olabilir .
Ama senin ne tarz bi oyun yapacağını vs. anlatırsan hada iyi olur.

Bu içeriği görmek için üçüncü parti çerezlerine izin vermeniz gerekli.
Daha fazla detay için çerezler sayfasını ziyaret edin.
 Hocam şöyle çok küçük bir kısmını yaptım. Souls tarzı bir proje düşünüyorum. Oyun bölüm bölüm olacak, lineer şekilde ilerleyecek, her bölümün başında küçük düşmanlar olacak en sonunda ise bu tarz boss fightlar olacak. Boss fightlarda patlama efektleri olacak, bossun uzağa attığı cisimler falan olacak, karakter uzaktayken bosslar büyü saldırısı falan yapabilir diye düşünüyorum. Harita çok büyük olmaz büyük ihtimalle. Boss fightlar belki zorlayıcı olabilir diye düşündüm. 
Bir de kaplamalarda kullanılan materyallerin falan da mı düşük poli olması gerekiyor? 
Ayrıca bossun poli sayısını düşürüp ue4'e attığımda texture yoktu modelde, ben de modelin orjinal materyalini kullandım, böyle yapınca sanki eski haliyle arasında bir fark yok gibi göründü acaba bossun 3d modelinin yanında bir de materyalinin de mi poly sayısını düşürmeliyim?

Benim düşüncem Ana karakter 10k polygon biraz fazla gibi. Karakter modellemeleri max 5k poly olmalı. Texture ölçekleri de max 1x1 veya 2x2 kullan. 
Çevre modellemeleri için texture ölçeği 512x512 ideal bence. Poligon sayılarıni da ne kadar düşük tutarsan o kadar iyi. Mesela yapacağın taş tahta kaya modellerin ortalama 200 poly olabilir.

MR Studio' Alıntı:
Benim düşüncem Ana karakter 10k polygon biraz fazla gibi. Karakter modellemeleri max 5k poly olmalı. Texture ölçekleri de max 1x1 veya 2x2 kullan. 
Çevre modellemeleri için texture ölçeği 512x512 ideal bence. Poligon sayılarıni da ne kadar düşük tutarsan o kadar iyi. Mesela yapacağın taş tahta kaya modellerin ortalama 200 poly olabilir.

Texture ölçeklerinin ne olduğuna UE4 içinden bakılabiliyor mu? Modelin kaç poly olduğunu öğrenmek için export etmem gerkti de  :( . Ayrıca çok teşekkürler hocam.

MR Studio' Alıntı:

Hocam tam herşeyi yaptım derken bir baktım modeli low poly yapınca physics assets gitmiş sadece tüm modeli kapsayan bir kapsül kalmış. Physics assetsi Blender'dan mı ayarlamam gerekiyor yoksa UE4'den mi ayarlamalıyım. Bir de en baştan mı ayarlamam gerekiyor, yoksa karakterin eski physic asset dosyasını bir şekilde yeni modele uyarlamam mümkün müdür?

ceri' Alıntı:
MR Studio' Alıntı:

Hocam tam herşeyi yaptım derken bir baktım modeli low poly yapınca physics assets gitmiş sadece tüm modeli kapsayan bir kapsül kalmış. Physics assetsi Blender'dan mı ayarlamam gerekiyor yoksa UE4'den mi ayarlamalıyım. Bir de en baştan mı ayarlamam gerekiyor, yoksa karakterin eski physic asset dosyasını bir şekilde yeni modele uyarlamam mümkün müdür?

UE4'de yapabilirsin onu. Physics Asset'in fotosunu atar mısın

MR Studio' Alıntı:
ceri' Alıntı:

UE4'de yapabilirsin onu. Physics Asset'in fotosunu atar mısın

[img=600x300]https://1.bp.blogspot.com/-27V5BonP...%C3%BCnt%C3%BCs%C3%BC+%2835%29.png[/img]Böyle tek bir kapsül kalmış hocam.

blender'a skeletal model atıp geri unreala yüklersen malesef uyumsuzluk yaşarsın, blender ve unreal malesef bu konuda henüz uyumlu değil. Maya varsa maya ile tam uyumlu şekilde işlemleri yapabilirsin, yoksa yine en başta dediğim gibi unreal içinden idare et illa bu karakterleri kullanmak istiyorsan,

OrWdvA.png
[/url][/img]

Skeletal meshler için decimate ve LOD ayarları fotoda, önce decimate edip sonra mesh editorden farklı olarak kaç adet LOD istiyorsan sayı olarak giriyorsun ve generate diyorsun başka işleme gerek yok

Sol taraftaki iskelet gruplarına tek tek Sağ tık yapıp Add/Replace Bodies ekle sonrada karakter üzerinde eklenen Kapsülleri boyutlandır bu kadar.

MR Studio' Alıntı:
Sol taraftaki iskelet gruplarına tek tek Sağ tık yapıp Add/Replace Bodies ekle sonrada karakter üzerinde eklenen Kapsülleri boyutlandır bu kadar.
Dün baktığım yerde çok farklı işlemler vardı. Ama sanırsam o en baştan physics asset oluşturmakla ilgiliymiş. Böyle ise kolaymış teşekkürler.