mustafasahinfb

Yeni üye
1 Ağu 2015
131
12
0
(34) İstanbul Avrupa
Selamlar duyarlı Ue4Türkiye sakinleri :)
Hemen sorularıma geçiyorum :
1/ İmport ettiğimiz modele dışardan lightmap yüklemek mümkün müdür? (örneğin blenderda aldığımız bir lightmapı ue4 teki modelime import etmek istiyorum)
2/ Build işleminden istediğimiz herhangi bir parçayı/nesneyi muaf tutulabilir mi? Aynı şekilde yine tek bir parçaya build işlemi uygulayabilir miyiz?
2.5/Build işlemini yaptıktan sonra modeli oynatınca/hareket ettirince (move,scale vs.. gibi işlemlerle) lightmap yok oluyor. Kalıcı halde tutabilir miyiz?
3/ Bu bizim vraydan bildiğimiz HDRI işini UE4 te skylight'ın içine texture yükleyerek modele etki ettirebiliyoruz diye biliyorum. Ancak eşzamanlı olarak çalışma ekranında "backround" olarak gözükmüyor. Bunu illa ki sphere modelleyerek mi halledeceğiz yoksa kısa bir yol ile gökyüzünü hdr olarak değiştirebilirmiyiz.
Şimdiden teşekkürler :)

1- UE4'e eklediğin obje varsayılan değer olarak 64 lightmap ile gelir. Yani UE4 bu lightmapleri otomatik oluşturur. Static Mesh editöründe sen bu değeri yükseltebilirsin. Tabi ne kadar çok yükseltirsen map build süresi o kadar çok uzar.
2- Build işleminden bildiğim kadarıyla bi objeyi muaf tutamazsın. Haritada bulunan tüm objeler için geçerli bu.
2.5- Build işlemi yaptıktan sonra objeyi hareket ettirirsen lightmap ve shadowların yok olması gayet normal. Çünkü build ettikten sonra objenin olduğu pozisyona göre buildi yapıyor. Bu sadece movable için geçerli değil.
3- HDRI olayını tam olarak bilmiyorum. Fakat UE4'ün demolarında vardı örnek yanlış hatırlamıyorsam. O yüzden bu konuda pek yardımcı olamayacağım.

1- Yapanlar var ama uğraşmaya değmez.

2.5- Objeyi Movable yapıp Details panelinden Light as if Static diyebilirsiniz Build yapmadan önce. Yalnız sonra objeyi yerinden oynattığınız zaman diğer objeler üstündeki gölge ve ışık etkisini bırakıp istenmeyen bir görüntü verecektir.

3- Malesef skysphere kullanmaktan başka çare yok şimdilik.

Jacky' Alıntı:
1- Yapanlar var ama uğraşmaya değmez.

2.5- Objeyi Movable yapıp Details panelinden Light as if Static diyebilirsiniz Build yapmadan önce. Yalnız sonra objeyi yerinden oynattığınız zaman diğer objeler üstündeki gölge ve ışık etkisini bırakıp istenmeyen bir görüntü verecektir.

3- Malesef skysphere kullanmaktan başka çare yok şimdilik.
İkinize de cok teşekkür ederim ancak 1. soru icin bi cözüm biliyorsaniz paylasin çünkú elimde hazır lightmapli modeller var. Aksine build ayarı daha cok vaktimi alacak. Photoshop falan girmem gerekli lightmapa.

Unreal engine grafik motorudur.Lightmap hazıırlamak için vardıır anlayaacağın.Tavvsiyem Eğer hazır mmodeliin varsa ve c++ biliyorsan Havok Physics motoruna geç.BattelField, TheLastOfUs, Pes....... ve daha birçok oyun kullanıyor.Tabi unreal engine desteği varmı bilmiyorum.Bedava development Kiti var sitesinde.Belki lightmap import etmendede yardımcı olur.

Şöyle birşey deneyin;

Level içinde World Settings'den Force No Precomputed Lighting seçeneğini seçip ışıkları son bir kez build edin, ardından haritada ne kadar ışık kaynağı varsa kaldırın. Şimdi elinizdeki lightmap texture larını objelerin materyalleri içinde Base Color'a kullandığınız Diffuse texture'ı ile Multiply yaptırıp Emissive kanalına bağlayın ve materyalin Shading Modelini Unlit yapın.

UnLucky' Alıntı:
Unreal engine grafik motorudur.Lightmap hazıırlamak için vardıır anlayaacağın.Tavvsiyem Eğer hazır mmodeliin varsa ve c++ biliyorsan Havok Physics motoruna geç.BattelField, TheLastOfUs, Pes....... ve daha birçok oyun kullanıyor.Tabi unreal engine desteği varmı bilmiyorum.Bedava development Kiti var sitesinde.Belki lightmap import etmendede yardımcı olur.
Lightmapları sadece fifa için çizmiş olduğum saracoğlunun aksam modu için deniycem. Hakeza bi abim de ttarenayı atacakti.  Bi oyun projesi falan değil anliyacağın . keske ue4 te alinan lightmap texturelerini export edebilseydik. O zaman oyunlar(fifa, pes vb) icin inanilmaz kliteli lmaplar çikartirdik. Blenderin cyclesiden cok daha gercekçi ve eğlenceli lmap konusunda. Bu arada hicbir proglamlama kodlama bilgim yok. Benim amacim ic mimarlik okudugum icin tek rendere saatlerce beklemektense renderin içinde eş zamanlı dolasmayı saglamak. Render kısmı sadece yani, hoplatma ziplatmayla işim yok. Kapi, işık acma falan yeter. Bir de kaliteli lightmap. Teşekkuler tavsiyen icin

Jacky' Alıntı:
Şöyle birşey deneyin;

Level içinde World Settings'den Force No Precomputed Lighting seçeneğini seçip ışıkları son bir kez build edin, ardından haritada ne kadar ışık kaynağı varsa kaldırın. Şimdi elinizdeki lightmap texture larını objelerin materyalleri içinde Base Color'a kullandığınız Diffuse texture'ı ile Multiply yaptırıp Emissive kanalına bağlayın ve materyalin Shading Modelini Unlit yapın.

Sagol hocam ayaklı ansiklopedi gibisin valla :D  peki bu unrealde component özelliği var mi. Yani mesela ben bi ışık kaynaği ekledim ve çogalttim. Birini degistirince hepsi degissin istiyorum gibi..

mustafasahinfb' Alıntı:
UnLucky' Alıntı:
Unreal engine grafik motorudur.Lightmap hazıırlamak için vardıır anlayaacağın.Tavvsiyem Eğer hazır  mmodeliin varsa ve c++ biliyorsan Havok Physics motoruna geç.BattelField, TheLastOfUs, Pes....... ve daha birçok oyun kullanıyor.Tabi unreal engine desteği varmı bilmiyorum.Bedava development Kiti var sitesinde.Belki lightmap import etmendede yardımcı olur.
Lightmapları sadece fifa için çizmiş olduğum saracoğlunun aksam modu için deniycem. Hakeza bi abim de ttarenayı atacakti.  Bi oyun projesi falan değil anliyacağın . keske ue4 te alinan lightmap texturelerini export edebilseydik. O zaman oyunlar(fifa, pes vb) icin inanilmaz kliteli lmaplar çikartirdik. Blenderin cyclesiden cok daha gercekçi ve eğlenceli lmap konusunda. Bu arada hicbir proglamlama kodlama bilgim yok. Benim amacim ic mimarlik okudugum icin tek rendere saatlerce beklemektense renderin içinde eş zamanlı dolasmayı saglamak. Render kısmı sadece yani, hoplatma ziplatmayla işim yok. Kapi, işık acma falan yeter. Bir de kaliteli lightmap. Teşekkuler tavsiyen icin

Jacky' Alıntı:
Şöyle birşey deneyin;

Sagol hocam ayaklı ansiklopedi gibisin valla :D  peki bu unrealde component özelliği var mi. Yani mesela ben bi ışık kaynaği ekledim ve çogalttim. Birini degistirince hepsi degissin istiyorum gibi..

Kastettiğiniz şey actor bp sanırsam.

Sokak lambası gibi şeyler gibi.

Ama emin değilim,herşey çıkabilir :D

SoloWarrior' Alıntı:
mustafasahinfb' Alıntı:

Kastettiğiniz şey actor bp sanırsam.

Sokak lambası gibi şeyler gibi.

Ama emin değilim,herşey çıkabilir :D

:)  kısmen, ama ben editör ekranında deneme yanılma yapmak icin sordum. Örneğin 20 spotlu bir mekan yaptim. Build yaptım. Baktım ki fazla ışık var. Şimdi ben o 20 spotu tek tek değerlerini değiştirmeye mi uğrasayım.  Biri değişince hepsi degissin.Gibi...

Dediğiniz olay actor bp o zaman

L4nnDb.gif

Çok teşekkürler @Jacky 

Extradan 2 sorun çıktı. Aslında önceden de vardı da, belki modeldendir diyerek sormamıştım. Ama her modelimde aynı sorun çıkıyor.

İlk sorun : https://hizliresim.com/N4DklL
Görüldüğü üzere duvarların x eksenine bakan yönü lightmapsız. Açıyı milimetrik oynatınca bile bu sorun ortadan kalkıyor. Yani x ekseninden çevirince. Ama bunun kalıcı bi çözümü vardır mutlaka, her eklediğim parçada rotate yapmak biraz güç. (görüldüğü üzere hazır modellerde böyle bi sorun yok zaten, sadece benim modellerde var sıkıntı)

diğer bir sorun: http://i.hizliresim.com/aDYXdg.jpg
Bunda da sadece skylight deyen yüzeyler görüldüğü üzere aşırı kalitesiz. Skylight kalitesini artırmanın bi yolu var mı? Lightmap resolution yeterince yüksek ve Scalability settings "epic" değerinde. Başka bir kalite ayarı var mı?

son sorum ise, move, rotate gibi işlemlerde 10 cmlik ya da 10 derecelik açıklarla hareket ediyor. Bu snap özelliğini nasıl kapatırız.

"not: sahneleri soru sormak için oluşturdum, bu koltuklar çok büyük, ne biçim bi model falan diye takılmayın :D"

Koltukları sen yaptıysan,o yumuşaklık hissini verdiğini söyleyeyim :D

Ve 2.soruna şöyle bir yanıt vereyim.
Bendede aynı şey var.
Ayarları epic kaliteye alıyorum ama binanın texturesi bulanık duruyor.
Lod yapılmış gibi yani.
Editör modda iken kamerayla yanına gidip ona bakarak biraz hareket ediyorum ve kendine geliyor.

Oyunu cook ettiğimde ise en son nasılsa öyle kalmış oluyor,gerçekten çok saçma.
(Bende skylight kullanıyorum ama ondan değil büyük ihtimalle.)

Koltuklar full hazır :D başka bir sahneden yapıştırdım

Bu arada 2. soru öyle yaklaşınca, uzaklaşıncalık bi mevzu değil. Duvar resmen ağlıyor. Özellik görselini attığım duvara bakacak olusan, ev yangından çıkmış gibi. :D
bir test yaptım, skylight ile ve spot ekleyince diye: http://i.hizliresim.com/ylqN87.jpg
sorun ışığın yetersizliği. Vrayda da var bu tür hatalar ama lightcash değerini artırınca bu sorunda düzeliyor, hatta bazı ayarlarla epeyce beklesen de neticede sağlam bir render alıyordun. Belki o tür bi kalite ayarı vardır diye düşündüm. 
Bu arada bu 1. ve 3. soru hakkında bi fikrin var mı? hiç başına gelmedi mi böyle bir sorun. Snap mevzusu en azından?

mustafasahinfb' Alıntı:
Koltuklar full hazır :D başka bir sahneden yapıştırdım

Bu arada 2. soru öyle yaklaşınca, uzaklaşıncalık bi mevzu değil. Duvar resmen ağlıyor. Özellik görselini attığım duvara bakacak olusan, ev yangından çıkmış gibi. :D
bir test yaptım, skylight ile ve spot ekleyince diye: http://i.hizliresim.com/ylqN87.jpg
sorun ışığın yetersizliği. Vrayda da var bu tür hatalar ama lightcash değerini artırınca bu sorunda düzeliyor, hatta bazı ayarlarla epeyce beklesen de neticede sağlam bir render alıyordun. Belki o tür bi kalite ayarı vardır diye düşündüm. 
Bu arada bu 1. ve 3. soru hakkında bi fikrin var mı? hiç başına gelmedi mi böyle bir sorun. Snap mevzusu en azından?

1.yi bilmiyorum fakat snap özelliğini viewportun sağ üst kısmında bulursunuz.

Varsayılan olarak işaretlidirler ve turuncu dur renkleri.

Basınca gri gibi bir renge dönüşürler.

Bulursunuz zaten orda deneyerek.

Halen Cevap bulamadığım bi sorun : https://hizliresim.com/N4DklL
Görüldüğü üzere duvarların x eksenine bakan yönü lightmapsız. Açıyı milimetrik oynatınca bile bu sorun ortadan kalkıyor. Yani x ekseninden çevirince. Ama bunun kalıcı bi çözümü vardır mutlaka, her eklediğim parçada rotate yapmak biraz güç. (görüldüğü üzere hazır modellerde böyle bi sorun yok zaten, sadece benim modellerde var sıkıntı)

mustafasahinfb' Alıntı:
Halen Cevap bulamadığım bi sorun : https://hizliresim.com/N4DklL

Uv map ile veya ligtmap büyüklüğü ile alakalı olabilirmi?

Garip bir olay,motor hatası olabilir