Arthur

Yeni üye
3 Şub 2023
3
0
0
(34) İstanbul Avrupa
Arkadaşlar forumda yeniyim. Kendime bir hoşgeldin diyerek başlamak istiyorum :) 

Aklımdaki bir soruyu size danışmak istedim. Uzun bir süredir bir oyun üzerinde çalışıyordum ancak bugün fark ettim ki kullanmadığım o kadar çok asseti bu oyun projesine aktarmışım ki şaştım kaldım. Mesela Unreal Engine marketplace'den aldığım BigOffice, Asseetville vb assetleri projeme resmen istiflemişim. Ancak ben bu assetleri projemin içinde hiç kullanmadım. Yani ne level'ın herhangi bir yerine mesh olarak ne işte malzeme/materyal olarak hiç faydalanmadım. Bunları silmeyi planlıyorum. Yine de bunların proje içinde durması optimizasyondur, odur, budur, bir sıkıntı yaratır mı bana? (Son zamanlarda projenin açılmasını çok bekliyor ve editor penceresinin çok ağırlaştığını hissediyorum, sonrasında bu aklıma geldi).

Hoşgeldin. Tahmini konuşuyorum bende ortalama 10 tane asset paketi vardir hepsini kullanmiyorum ama bazi paketlerdeki bazı modeller isime yarıyo 1 tane ondan 2 tane ondan lazim olanlari alıp kullanyorum. Sadece görüntü kirliligi oluyo cok fazla klasör var ve kalabalık yapyo onun haricinde sorun olmaz diye dusunuyorum çnkü sen paketlerken Motor sadece kullanmiş olduğun assetlerı pakete dahil eder.
Performans kısmıni bilemiyorum tabi ama boş bi projeyle dolu bi projenin acilmasi arasinda illaki süre farkı oluyo. Tabi çalısmayı da etkileyebilir

Bildiğim kadarıyla sadece seçtiğin mapleri paketlersen oyunun paketlenmiş halinde sadece kullanılan şeyler paketleniyor yanlış da biliyor olabilirim. Onun dışında sade editör performansını etkiler kullanmadığın assetler. Proje ilerledikçe yüzlerce dosya ve asset oluyor ve aradığın şeye ulaşmak için arama kutusunu kullanıyorsun. Kullanmadığın assetler de arama performansını etkiler mesela. Editörün RAM kullanımını ve açılma süresini arttırır.

Benim proje editor boyutu asset paketleriyle birlikte 40 GB ama sadece kullanilan assetler paketlendigi icin paketlenen dosya boyutu 1.8 GB olarak çıkıyor.(Map seçili hali) Map secmeden pakeyledigimde ise 10GB. Burdaki olaya çok kafa yormadigim icin ben de cok emin degilim.

Aranan kan bulunmuştur:). Şu an olduğu gibi bırakmak en doğrusu gibi benim açımdan. Yaklaşık 10 tane asseti sildim ve aptallaştı, allahtan yedek almıştım. Assetleri silince editör hızlansada paketlemeden sonra performansla ilgili sorun yaratmayacaksa şimdilik idare ederim. Çünkü hepi topu 2 tane map'i seçerek paketleyeceğim.

İşin bitince yeni bir proje aç ve şuanki projendeki her level tıklayıp migrate de yeni projenin contentini seç. Sadece gerekli olan ve o an kullanılmış dosyaları oraya atar. Project Settings kısmındanda sadece kullandığın levelleri cook et. Hem boyut azalır hem performans artar hem de gereksiz şeyler ortadan kalkar.