onuronder

Yeni üye
27 Tem 2015
66
0
0
35
(34) İstanbul Avrupa
Merhaba ben işin modelleme kısmını öğrenmek için bir adım attım.3dsmax ve maya kullanmayı öğrenmeye çalışıyorum.Bunu sizinde yardımınızla dışardan eğitim almadan yapabileceğimi düşünüyorum.Ama programlama konusunda hiç bişey bilmiyorum.Daha önce web tasarımda html kodlamayı görmüştüm.Ancak gördüğüm kadarıyla progrmalama ve html arasında kolaylık bakımından dağlar kadar fark var.Html de geride kaldı ve artık insanlar işi html 5e veya flash playera felan döküyor.Visual studio felan kullanıyor bu konuda.Açıkçası modelleme işinde nereden başlıyacağımı kestirmiştim.Ama programlama da iş öyle olmuyor.Nereden başlıyacağımı bilmiyorum.Bunun için işkurun bilgisayara ilgi duyan işsiz gençleri yazılımcılık eğitimine çağrısı var.Bunlara mı katılsam.Aslında ipin ucunu yakalasam öğrenirim diye düşünüyorum.Benim için hep böyle oldu öğrenim hayatımda.Öğretmenin anlattığından hiç bişey anlamazdım.Hep kendim kapardım işi.Matematik olsun kimya olsun.Acaba tabiri doğruysa programlama işinde ipin ucunu nasıl yakalarım(Unreal Engine 4 de kullanıldığı için C++ gibi mesela)

[programlama konusunda program veya link önerirsiniz diye bu bölüm altından açtım başlığı.Diğer arkadaşlarada yardımcı olması açısından.Doğru yere açtığımdan emin değilim.]

SoloWarrior' Alıntı:
Oyun için yazılımdan soz ediyorsan c++ senin için kaçınılmaz ve zorunlu,html ise web ile alakalı ben pek ne dediğini anlayamadım

Aslında orda demek istediğim html öğrenmek de zorluk çekmemiştim.Programlama konusunda yani Unreal Engine 4 de kullanacağımız C++ yanında html çöl de bir kum tanesi gibi.Html ile ikisi kıyaslanabilirse eğer html in basitliğinden bahsettim yani.

İkinci bahsettiğim unsursa C++ öğrenmek istiyorum ve buna nasıl,nereden ve ne şekil de başlayabilirm yani.

c# oğreniyordum bir zamanlar,iyi videolar çeken bir adam vardı ama visual studio ustunden çekiyordu.

Saf c++ oğrenmek yeterlimi bilmiyorum bende.Eğer yeterli ise http://www.muhammedmastar.com/c-dersleri buraya bakabilirsin.

C# videoları fena değildi.Tavsiye edebilirim fakat soylediğim gibi,motorda nasıl kullanılıyor bir fikrim yok

(Aslında blueprint ten kolay olsa gerek,5 sene boyunca sa:mp de kodlama işiyle uğraştım.Pawn denen bir programı aracılığı ile kodlama yapıyordum ve c++ altyapısıyla çalışıyordu ordanda anladığım kadarıyla mantık kuramıyorsan bu işi beceremezsin ama eğer dikiş tutturabilirsen sonrası geliyor)

Leralonde' Alıntı:
Unreal Engine de bildiğim kadarıyla blueprint ile her işini görebiliyorsun.C++ tercih etmenin nedeni ne ?

Hayır,herşeyi blueprint uzerinde yapamazsınız.

Ornek olarak session sistemi.

Hatta bunun hakkında bir konum vardı,blueprintte sessiona şifre koyulamıyor mesela

SoloWarrior' Alıntı:
Leralonde' Alıntı:
Unreal Engine de bildiğim kadarıyla blueprint ile her işini görebiliyorsun.C++ tercih etmenin nedeni ne ?

Hayır,herşeyi blueprint uzerinde yapamazsınız.

Ornek olarak session sistemi.

Hatta bunun hakkında bir konum vardı,blueprintte sessiona şifre koyulamıyor mesela

Teşekkür ederim o zaman blueprinti iyice öğrenip c++ a geçmek gerekiyor

Leralonde' Alıntı:

C++ tercih etmemin nedenini sorarken UE 4 kullanmamda bi faydası olmayacağını mı düşünüyorsun.Elbette faydası vardır.Ama ben ne derece faydası olduğunu bilmediğimden sordum.Bu şekilde sormanın sebebini anlayamadım.Sonuçta forumda çözüm arıyoruz.Bunları söylerken yanlış anlamanı istemiyorum ama UE4ün içeriğinde C++ varsa ve Visual Studio indirmemizi öneriyorsa bence C++ kullanmamızın büyük önemi vardır.

onuronder' Alıntı:
Leralonde' Alıntı:

C++ tercih etmemin nedenini sorarken UE 4 kullanmamda bi faydası olmayacağını mı düşünüyorsun.Elbette faydası vardır.Ama ben ne derece faydası olduğunu bilmediğimden sordum.Bu şekilde sormanın sebebini anlayamadım.Sonuçta forumda çözüm arıyoruz.Bunları söylerken yanlış anlamanı istemiyorum ama UE4ün içeriğinde C++ varsa ve Visual Studio indirmemizi öneriyorsa bence C++ kullanmamızın büyük önemi vardır.

C++ ın kesinlikle faydası vardır.Ue4 de bende daha yeniyim , edindiğim bilgi blueprint üzerinde iyice hakimiyet sağladıktan sonra c++ geçmemiz yönünde zaten şuan yapacağımız projeler çok büyük olmadığı için c++ a ne kadar gerek duyarız bilemiyorum.Bende soruyu bunun için sormuştum biraz açıklayıcı sormamışım.

Leralonde' Alıntı:
C++ ın kesinlikle faydası vardır.Ue4 de bende daha yeniyim , edindiğim bilgi blueprint üzerinde iyice hakimiyet sağladıktan sonra c++ geçmemiz yönünde zaten şuan yapacağımız projeler çok büyük olmadığı için c++ a ne kadar gerek duyarız bilemiyorum.Bende soruyu bunun için sormuştum biraz açıklayıcı sormamışım.

Blueprint de olur.Eğitime açık bir insanım.Söz konusu işe nereden başlıyacağımız.Blueprint'i screenshot'larla anlatan ingilizce website linki olabilir.Daha da açıklayıcı türkçe web siteleri olabilir.İçeriği forum kurallarına uygunsa,korsan paylaşım yapmayan siteyse böyle linkler paylaşabilirsiniz.Değişik videolarda olur.Sizin de kendi yaptığınız öğretebileceğiniz bazı şeyler varsa ve vaktiniz de varsa bu konu altında bizimle paylaşırsanız minnettar oluruz.Hem bu konuda yeni başlayacaklarada faydası olur.Paylaşmanız vakit yönünden de bize kazanç sağlar.

Yapacağınız oyuna göre C++'a hiç ihtiyacınız olmayabilir de. İleri seviyede C++ biliyorsanız şöyle avantajları var:

- BP'lerde şu anda olmayan fonksiyonları kendiniz yaratabilirsiniz.
- Yapay zeka için kendi navigasyon sisteminizi oluşturabilirsiniz.
- Editöre eklentiler yapabilirsiniz.
- Kendi render sisteminizi bile entegre edebilirsiniz.
vs.

Ama dediğim gibi bunlar ileri derecede kullanıcıların yapabileceği şeyler.

Örnekler:

https://forums.unrealengine.com/sho...print-Nodes-for-You-as-a-Plugin-No-C-Required!
https://forums.unrealengine.com/sho...Dynamic-GI-Reflections-AO-Emissive-plugin-AHR
https://forums.unrealengine.com/sho...-in-BP-14-Nodes-Turned-Into-2-Wild-Card-Nodes!
https://forums.unrealengine.com/sho...d-Dynamic-Pathing-System-Full-Physics-Support

Başlamak için İngilizce kaynak ve yardım çok rahat bulursunuz o yüzden tavsiyem İngilizcenizi ilerletmeniz eğer C++'a başlayacam derseniz.

Anlıyorum.Blueprint bölümünde Kaan Öztüzün giriş dersi için video çekmiş.Anladığım kadarıyla vakti kısıtlı olduğundan,buna videoların boyutunada bağlı olarak upload süreleride dahil olmak üzere pek imkan olmuyor.Bu yüzden de devam ettirememiş zannedersem.Genel de soru başlıkları var.Acaba Blueprint'e başlıyacak arkadaşlar için şöyle bir öneri de mi bulunsak:
Blueprint bölümün de bilen arkadaşlar küçük şeyler de olsa giriş seviyesin deki uygulamaları bize anlatması için.Bunu farklı başlıklar altında yapmayı önerebilriz mesela.Blueprint bölümün de "öne çıkan başlıklar" bölümü gibi "eğitim" bölümü gibi bişey mi önersek acaba.Bölümü görenlerin bildiklerini paylaşacağına inanıyorum.Olmasada ilk adımı atmış oluruz.

Bu sadece bir öneri tabi.

Herkesin her alanı öğrenmesine gerek yok aslında. Tasarım, hikaye, müzik, animasyon, programlama..her hangi birinde iyi olmak yeterli bence, diğerleri ekip işi. Unreal Engine 4 için özel olarak herkesin biraz blueprint bilmesi gerekiyor sadece.

Programlama bölümü mezunu biri olarak konuya atılma gereği duydum. Öncelikle şunu söylemem gerekiyor. İş kur un eğitim derslerine girmen başlangıç için faydalı olabilir. Fakat bu dersler giriş seviyesinde dersler olduğunu söylemem lazım. Yani öğreneceğin şey genel mantık olacakki bunu kendin bile öğrenebilirsin her yerde anlatım var. He faydalı olurmu tabiki oluyor. Bunun dışında ben 2 sene programlama bölümü okudum ve ona rağmen programlamanın yine giriş seviyesini öğrendim diyebilirim. Bu yüzden işin aslı öncelikle kendin ne yapmak istediğinde bitiyor. Ben çok araştırmacı ve işi öğrenmek isteyen biri olmama rağmen öğretilen şeyler nedense giriş seviyesinde. Eğer gerçekten birşeyler öğrenmek istiyorsan bunu daha ileriye götürmen gerekiyor. İşin aslı mantığı kaptıktan sonra gerisi illaki geliyor olması, bu yüzden giriş seviyesi bile olsa faydası var gerisi dediğim gibi senin çalışmana kalıyor. Benim devam ettiremememin sebebi html,php,c++,vb,ps,autocad,blender,3dsmax,unity,ue4 ve benzeri bir çok programlama ve görsel dersi alıyor olmamdan kaynaklandı. Hepsinin giriş seviyelerini öğrendikten sonra hiçbirinde tam amacıma ulaşamadım. Seninde şuanda aynı karışıklığı yaşadını düşünüyorum bu yüzden sana tavsiyem 1 yada 2 tanesini seçmen olacak. 1 tanesini seç ve sonuna kadar git. Aksi takdirde yarım kaldığını göreceksin. Ha hepsinin giriş seviyesini öğrenmenin ne gibi faydası var diye soracak olursanda ben şuan bu programların hepsinde gördüğüm birşeyi direk mantığımla anlayabiliyor olmam çok iyi oluyor gerçekten. Birbirleri ile bağlantı kuruyor ve farklı çözümler çıkarabiliyorum. Ama detaylı bir çalışmada eksik kalıyorum. İşte tamda bu sebeble seçim yapman gerekiyor. Tavsiyem ue4 ve 3dsmax seçmen olacak. Blueprint seni başlangıç için yeteri kadar götürecektir. Hard pro bir çalışma için zaten bir ekip gerekiyor. Umarım demek istediğimi anlatabilmişimdir.
İyi Günler ^^

Ue4 için C++ ile Blueprint arasındaki başlıca kullanım ve özellik farklarını detaylıca yazıyorum.

Blueprint, Unreal Engine 4'ün c++ kütüphanesi kullanılarak yazılmış bir sistemdir. Siz c++ kullanarak kendi istediğiniz bir blueprint sistemi de yazabilirsiniz. Blueprint fonksiyonları c++'da kismetlibrary altında yer alır. Blueprint pure interpretation tabanlı bir dil olduğu için (js, php, markup dilleri gibi) performansı c++'ın kat kat altındadır. Çünkü c++ ile yazdığınız kodlar önce assembly, sonra binary hale dönüştürülür. Blueprint'te yapabildiğiniz her şeyi c++'da da yapabilirsiniz, ama c++'da yazdığınız herşeyi blueprint'te yazamazsınız. Örneğin c++'da yazdığınız bir sınıfı blueprint'te türetip ona ek özellikler katabilirsiniz. İkisinin arasında OOP kuralları aynen geçerlidir. Ama multithreading, custom networking gibi oyunların geliştirilme safhasında ihtiyaç duyulan birçok durum için yalnızca blueprint kullanılarak yapılacak olan sistemler yetersiz kalacaktır. Örneğin doğrudan windows yada posix, boost gibi kütüphaneler c++ ile emrinize amade iken, blueprint'te böyle bir durum yoktur. Şu zamana kadar c++ kullanmayı avantaj olarak gösterdim, blueprint kullanmanın da avantajları var tabii. Compile tabanlı bir dil olmadığı ve debug sistemleri yeterince görsel olduğu için blueprint ile programlamak c++'a göre hız kazandıracaktır. Hata bulmak daha kolay ve hızlı olacaktır. Yani kısacası projenizin boyutuna, ekibinizin durumuna, birikimine göre seçim yapmanızda fayda var. Şunu da not düşmek lazım, c++ ile yazılan sistemlerde dahi son durak blueprint olacaktır. Blueprint'te kodlama yapmasanız bile, değişkenlere başlangıç değerlerini pratik bir şekilde atabilmek, assetleri kolay bir şekilde yerleştirebilmek için c++ ile yazdığınız sınıfı blueprint'te türetip, oluşan child sahneye yerleştirilir. (Aktör ve bileşen tabanlı sınıflar için) Biz bu metodu uyguluyoruz.

Burak.

SoloWarrior' Alıntı:
c# oğreniyordum bir zamanlar,iyi videolar çeken bir adam vardı ama visual studio ustunden çekiyordu.

Saf c++ oğrenmek yeterlimi bilmiyorum bende.Eğer yeterli ise http://www.muhammedmastar.com/c-dersleri buraya bakabilirsin.

C# videoları fena değildi.Tavsiye edebilirim fakat soylediğim gibi,motorda nasıl kullanılıyor bir fikrim yok

(Aslında blueprint ten kolay olsa gerek,5 sene boyunca sa:mp de kodlama işiyle uğraştım.Pawn denen bir programı aracılığı ile kodlama yapıyordum ve c++ altyapısıyla çalışıyordu ordanda anladığım kadarıyla mantık kuramıyorsan bu işi beceremezsin ama eğer dikiş tutturabilirsen sonrası geliyor)
pawno o dili pawn :D bir zamanlar onu öğrenmek için işkence çekmiştim. Daha sonra oyun velet ve hileci doldu artık oynamıyorum en son hack kodluyordum serverlera crash atmak için alan ve çalışıyorduda :DD artık sarmıyor :)) tanırsan [CripZ]Dimitry oyundaki nickim 5 yıldır oynuyordum.

leonscottkfm' Alıntı:
SoloWarrior' Alıntı:

pawno o dili pawn :D bir zamanlar onu öğrenmek için işkence çekmiştim. Daha sonra oyun velet ve hileci doldu artık oynamıyorum en son hack kodluyordum serverlera crash atmak için alan ve çalışıyorduda :DD artık sarmıyor :)) tanırsan [CripZ]Dimitry oyundaki nickim 5 yıldır oynuyordum.
Hiç karşılaşmadım.

Öğrenmek o kadar zor değildi,hiçbir dersine vs. bakmadan öğrenmiştim (iyi zamanımı almıştı :D  )

Birkaç ortağım yamuk yapınca bıraktım bende,artık samp modası geçti.