mustafasahinfb

Yeni üye
1 Ağu 2015
131
12
0
(34) İstanbul Avrupa
Selamlar, hocalarım!
Bir mekanda kullandığımız spot ışığının bıraktığı eş zamanlı etkiyi kalıcı bir lightmap haline getirebilir miyiz?
http://i.hizliresim.com/EqODXn.jpg yani resimde görülen tuğla duvar üzerine düşen spot ışığını ben ışık kaynağını silsem de devam etmesini istiyorum. Örneğin bir ies koydum, lightmapta o iesin etkisi olsun. (sebebi de: kasmayı önlemek)
Bu arada 3 tane spot ışığı ekledikten sonra başka spot ya da point falan eklediğimde üzerinde görseldeki gibi çarpı işareti oluyor. Sebebi nedir? nasıl bi etkisi var, ben bi fark göremedim de özellikle build işleminde..

Mobility seçeneği Static olan ışık kaynakları performans açısından çok ucuzdur, o yüzden hiç böyle yöntemlere girişmenize gerek yok. Stationary'ler ise 4'ten fazlası kesişince fazlalıklar iptal oluyor(çarpı işareti.)

Jacky' Alıntı:
Mobility seçeneği Static olan ışık kaynakları performans açısından çok ucuzdur, o yüzden hiç böyle yöntemlere girişmenize gerek yok. Stationary'ler ise 4'ten fazlası kesişince fazlalıklar iptal oluyor(çarpı işareti.)

Staticten kasıt bu mu?
RVgrnG.jpg

Eğer o ise pek de bi etkisini göremedim açıkçası, yine zorluyor. 1-2 tane değil çünkü, 20-30 tane olacak bir sahnede :)

Jacky' Alıntı:
O zaman başka birşeyler yiyordur performansı, çünkü static light'tan daha ucuzu yok.

Bilgiyi bulduk sömürelim :)

Aralarındaki performans farkından bahsedermisin?

Mesela içinde 20 tane binanın bulunduğu bir mapta kullanılması gereken ışık.

Oyunun boyutuna etkisi,loading sahnelerine etkisi,fps ye etkisi vs.

Bilirsin optimize konusunda takıntılıım ve sıkıntılarım var :D

Jacky hocam çook teşekkür ederim, static yaptıktan sonra build yapmamıştım, onu yapınca halloldu. Bahsettiğim gibi lightmapa ekliyor sanırsam. Pixel pixel duruyor hafif çünkü :)
Bu static ve movable her model, ışık ve diğer efekt sağlayan unsurlarda mevcut. Hangi durumlarda movable seçilmeli ? static ve movable mantığından kısaca bahsetmen çok memnun eder açıkçası :) Yani mesela, ben bir koltuk modelime tıkladım. Neden movable seçeyim, neden static seçeyim ?

Static ve Stationary ışık kaynakları her zaman için build yaptırmanızı gerektirir ki ışık ve gölge bilgisini lightmap olarak hesaplayıp kaydedebilsin. Bu hesaplama işlemi de oyun yerine build sırasında yapıldığı için performans açısından en hesaplı sistemdir. Static ve stationary arasında da static en hesaplısıdır yalnız static ışıklar sadece ve sadece mobility seçeneği static olan objeleri aydınlatır ve oyun sırasında hiçbir değişiklik yapılamaz. Stationary ise volume lighting samples aracılığı ile dinamik(movable ve skeletal mesh) objeleri de aydınlatır ve oyun sırasında renk ve intensity ayarı değiştirilebilir.

Movable ise her çeşit objeyi aydınlatır fakat hesaplama gerçek zamanlı olarak yapıldığı için en pahalı sistemdir(tabi open world tarzı birşey yapıyorsnız göreceli olarak statik aydınlatmadan daha hesaplıya gelir.) Görüntü kalitesi statik aydınlatma kadar iyi değildir yalnız. Distance field GI, Heightfield GI, LPV gibi farklı dinamik aydınlatma teknikleri mevcut ama bunların da kendi içinde avantaj/dezavantajları var.