yılmaz hoca

Yeni üye
25 Mar 2017
69
0
0
(6) Ankara
merhaba üstadlarım;
karakterin klavye ve mouse hareket girişlerini yaptığım bölümde

Mousun sol tuşlarının eventini nasıl yapacağım? Sol tuşta klavyedeki A-D nin hareketi mousunda yapmasını istiyorum. Scroll daki ise W-S karşılığının olmasını istiyorum.

Birde W-S-A-D tuşlarının her basımdaki gittiği mesafeyi azaltmak istiyorum. Mesela 10 cm gidiyorsa 3 cm gitsin gibi bir ayar nasıl yapılır. Movement space control diye bir kavram var mı?

yılmaz hoca' Alıntı:
merhaba üstadlarım;
karakterin klavye ve mouse hareket girişlerini yaptığım bölümde

Mousun sol tuşlarının eventini nasıl yapacağım? Sol tuşta klavyedeki A-D nin hareketi mousunda yapmasını istiyorum. Scroll daki ise W-S karşılığının olmasını istiyorum.

Birde W-S-A-D tuşlarının her basımdaki gittiği mesafeyi azaltmak istiyorum. Mesela 10 cm gidiyorsa 3 cm gitsin gibi bir ayar nasıl yapılır. Movement space control diye bir kavram var mı?

Unreal Engine de bir oyuncu girişi tanımlamak için iki seçeneğiniz var birincisi:

Action Mapping(Aksiyon Haritalandırma) ve Axis Mapping(Eksen Haritalandırma)

Action Mapping (Aksiyon Haritalandırma) nın iki özelliği vardır, Pressed(Basıldığı anda) ve Released(Bırakıldığı anda) olan olayları kolayca düzenleyebilirsiniz.

Axis Mapping ise Action Mapping  farklı olarak basıldığı an boyunca belirli bir float değeri boyunca o değeri arttırır. (pressed ve released durumları yine vardır)

Nasıl kullanılacağı hakkında burada yeni başlayanlar için bir örnek var:
Eğitim 1: 
Bu içeriği görmek için üçüncü parti çerezlerine izin vermeniz gerekli.
Daha fazla detay için çerezler sayfasını ziyaret edin.
Eğitim 2: 

W-A-S-D konusuna gelirsek daha ileriye gitmesini istiyorsanız son vektörü 3 ile çarpacaksınız ya da tam tersi şekilde 3 e böleceksiniz.

Üstadım cevabına teşekkür ederim. Son vektörü 3 ile çarpma veya bölme nasıl yapılıyor. Mümkünse bir şemada gösterirmisiniz?

İlk sorunu cevabında bütün işleri zaten yaptım. Onda sıkıntı yok. BEnim yapmak istediğim sadece mousun sol tuşunun movement deki A-D ile eş olması. Yani yana gitmesi. BU zaten blank olarak açtığımız bir sayfada default olarak var. Oyuna geçemden yapılan işlemlerde scroll tuşuna bastığımızda sol-sağ yönünde dönme hareketi yapmadan gidiyor. Bunu nasıl yaparım?

Üstadım bir şeyi doğru anlatıp anlatmadığıma emin değilim. Ben bu tuşların hepsini yaptım. Onda sorun yok. Ancak hazırladığım projedeki nesnelerin hepsi çok küçük. mesela 5x5x5 cm lik küp gibi düşün. Bu küpü çalışmak için ekran getirmek bir dert, küpün etrafında çalışmak bir dert. Sebebi de w-a-s-d- tuşlarında birine tek bir tık lamada giden mesafenin çok olması. Ben bu mesafenin azaltılmasını istiyorum. Diğer grafik programlarında bu space olarak geçer ama unreal deki karşılığı nedir bilmiyorum.

yılmaz hoca' Alıntı:
Üstadım cevabına teşekkür ederim. Son vektörü 3 ile çarpma veya bölme nasıl yapılıyor. Mümkünse bir şemada gösterirmisiniz?

İlk sorunu cevabında bütün işleri zaten yaptım. Onda sıkıntı yok. BEnim yapmak istediğim sadece mousun sol tuşunun movement deki A-D ile eş olması. Yani yana gitmesi. BU zaten blank olarak açtığımız bir sayfada default olarak var. Oyuna geçemden yapılan işlemlerde scroll tuşuna bastığımızda sol-sağ yönünde dönme hareketi yapmadan gidiyor. Bunu nasıl yaparım?

Blueprintlerin mantığını ve eğitimini anlamamışsınız. Bir sayıyı bir sayıyla çarpmayı bilmiyorsunuz ve yapması daha zor olan bir olaya el atıyorsunuz.  Bir işi yapmadan önce eğitimini alın ve bunu uygulayın. Bir sayıyı blueprintler üzerinde nasıl çarpacağınızı bilmek yerine eğitim serilerini izleiyp blueprintleri öğrenmek daha mantıklıdır. 

Bütün işlemi yaptıysanız mouse sol click olayında bir olay atayın ve karakter blueprintinde nasıl sola döndürüyorsanız aynı şekilde döndürün ve vektörü 3 ile çarpıp ya da bölün.
Basitçe vector * integer düğümü size çarpma için gerekli işlemleri verir.

Düzenleme: Son yazdığınızı yeni gördüm. Eğer PIE(editör içerisinde) bunu ayarlamak istiyorsanız farenizin orta tekerleğini geriye sürün ve öyle dolaşmayı deneyin.

Bu eğitim serileri nerede üstadım? Ve lütfen kendi anladığın dildne değil bizim anlayacağımız dilden bari zahmet edip blueprint şemasını yayınlayında bilelim ve öğrenelim?

yılmaz hoca' Alıntı:
Bu eğitim serileri nerede üstadım? Ve lütfen kendi anladığın dildne değil bizim anlayacağımız dilden bari zahmet edip blueprint şemasını yayınlayında bilelim ve öğrenelim?

https://docs.unrealengine.com/latest/INT/BlueprintAPI/Pawn/Input/AddMovementInput/index.html

Buradaki düğümde karakterin rotationundan aldığınız vektörler olan GetRightVector ya da GetForwardVectordür. World Directiona giden ipi(ya da akımı) vektörü 3 ile çarpıp bölemeyecek kadar blueprint bilmiyorsanız size yardım edebilecek bir vaktim yok.

Eğitim serilerini dökümantasyonlardan, youtube ya da udemy üzerinden satın alınan kursa kayıt ola

Ben blueprinti ilk olarak bu videoları izleyerek öğrendim. 

yılmaz hoca' Alıntı:

Neden? Mecbur muyuz? Nereden ediniyorsunuz bu algıyı? Zahmet edin falan... Maaş mı veriyorsunuz bize?

Khubur' Alıntı:
yılmaz hoca' Alıntı:

Blueprintlerin mantığını ve eğitimini anlamamışsınız. Bir sayıyı bir sayıyla çarpmayı bilmiyorsunuz ve yapması daha zor olan bir olaya el atıyorsunuz.  Bir işi yapmadan önce eğitimini alın ve bunu uygulayın. Bir sayıyı blueprintler üzerinde nasıl çarpacağınızı bilmek yerine eğitim serilerini izleiyp blueprintleri öğrenmek daha mantıklıdır. 

Bütün işlemi yaptıysanız mouse sol click olayında bir olay atayın ve karakter blueprintinde nasıl sola döndürüyorsanız aynı şekilde döndürün ve vektörü 3 ile çarpıp ya da bölün.
Basitçe float * integer düğümü size çarpma için gerekli işlemleri verir.

Düzenleme: Son yazdığınızı yeni gördüm. Eğer PIE(editör içerisinde) bunu ayarlamak istiyorsanız farenizin orta tekerleğini geriye sürün ve öyle dolaşmayı deneyin.

cahitburak' Alıntı:
yılmaz hoca' Alıntı:

Neden? Mecbur muyuz? Nereden ediniyorsunuz bu algıyı? Zahmet edin falan... Maaş mı veriyorsunuz bize?

Cahit bey; kimse kimse bir şey yapmaya mecbur değil elbette. Ama yardım ve paylaşım hedefiyle bir forum sayfası oluşturulmuşsa, o sayfadan anlayacağımız şekliyle cevaplar beklemek neden yanlış oluyor? Asıl ben onu anlamadım. Açıkça söylüyorum. İngilizce bilmem. Daha önce bu programı bilmiyordum bile. Ama öğrenmek istiyorum. Deneme yanılma ile nereye kadar?

İlk başta ücretiyle ders verecek birileri var mı? diye ilan ettim ona da cevap veren çıkmadı. Yani şimdi yeni öğrenmeye başladığım bir  program da size basit gelen bir şeyi bilmiyor olmamın neresi yadırganıyor?.. 

Cevapları kendi seviyenize göre değil, bizim seviyemize göre istemek neden sorun oluyor?

Baştan söylediğim gibi Cahit Bey; kimse kimseye bir şey öğretmekte zorunlu değil. Ücretli veya ücretsiz. Biz bu yoldayız diyorsanız, o yolda olmak isteyenlere anlayacakları şekle göre hitap etmek aklın mantığın gereği değil mi?

Zahmet derken, anlaşılması gereken en son nokta değilde, bizim anlayacağımız dili kast ettiğimi neden düşünmediniz? Günde en az 6 saatimi videolar arasında geçiriyorum. hepsinde blueprint şemalarına göre bir şeyler anlatıyorlar. Unreal forumlarında daha iyi anlaşılsın diye gerekirse blueprint resmini yayınlıyorlar. sizden de aynı şeyi isteyince, sanki hakaret etmiş gibi algılamanız hiç de adil değil.

Sadece bugün, wsad tuşlarının tik aralığını kısaltmak için neler yapabilirim diye 10 saattir bilgisayar başındayım. Ve bulamadım. Eğer biliyorsanız ve isterseniz yapacağız tek şey basit print screen ile bir şema yayınlamak. Ondan sonra ek bazı bilgiler varsa yazarsınız olur biter.

Ha dersen ki biz sadece belli seviye üzerindekilere yardım ederiz... keyfin bilir.

Yani şimdi yeni öğrenmeye başladığım bir program da size basit gelen bir şeyi bilmiyor olmamın neresi yadırganıyor?..

Öncelikle halen sorunun üslubunuzda olduğunu anlayamamış olmanız çözmeniz gereken birinci sorun. Çevrenizde gönüllü hizmet veren birisinden böyle bir üslupla yardım istemeye kalkmayacağınızı umuyorum.

Yani burada kimse bilmiyor olmanızı yargılamıyor. Buranın bir hizmet servisi olmadığının farkındaysanız ki son iletinizde öyle gözüküyor, üslubunuzun da böyle olmaması gerektiğini anlamanız gerekiyor.

Tanhu' Alıntı:
Yani şimdi yeni öğrenmeye başladığım bir  program da size basit gelen bir şeyi bilmiyor olmamın neresi yadırganıyor?..

Öncelikle halen sorunun üslubunuzda olduğunu anlayamamış olmanız çözmeniz gereken birinci sorun. Çevrenizde gönüllü hizmet veren birisinden böyle bir üslupla yardım istemeye kalkmayacağınızı umuyorum.

Yani burada kimse bilmiyor olmanızı yargılamıyor. Buranın bir hizmet servisi olmadığının farkındaysanız ki son iletinizde öyle gözüküyor, üslubunuzun da böyle olmaması gerektiğini anlamanız gerekiyor.

Bu kadar alıngan olmanın bir anlamı yok. 

Zahmet etmişsiniz 2 satır yazmışsınız; teşekkür ederiz. 

Veya susamış bir insanın su getireyim teklifine zahmet olmazsa diye cevap vermek gibi bir incelik varken, zahmet kelimesini kabalık olarak algılamak, bizim kültürümüzden oldukça uzak olmayı akla getiriyor. Olabilir elbette. Ama net ortamın dünyaya hitap ediyorsan, bütün kültürleri anlayacak kadar da geniş olmalısınız.

Hayırlı cumalar.

cahitburak' Alıntı:
yılmaz hoca' Alıntı:

yılmaz hoca' Alıntı:
Tanhu' Alıntı:

Bu kadar alıngan olmanın bir anlamı yok. 

Zahmet etmişsiniz 2 satır yazmışsınız; teşekkür ederiz. 

Veya susamış bir insanın su getireyim teklifine zahmet olmazsa diye cevap vermek gibi bir incelik varken, zahmet kelimesini kabalık olarak algılamak, bizim kültürümüzden oldukça uzak olmayı akla getiriyor. Olabilir elbette. Ama net ortamın dünyaya hitap ediyorsan, bütün kültürleri anlayacak kadar da geniş olmalısınız.

Hayırlı cumalar.

Yazdıklarınızı tekrar gözden geçirin eminim sinirli bir anınızda yazdığınız "bari zahmet edip yayınlayın" ile "zahmet olmazsa" arasında ne kadar fark olduğunu anlayacağınızı umuyorum.

Ayrıca Khubur arkadaşımızın bu konu altında yazmış olduğunuz sorulara elinden geldiğince cevap vermiş olduğu açıkça görülüyor. Buna rağmen yapmış olduğunuz şey üslubunuzu bozmak. Benim hevesimi kırdığınız gibi yardımsever başka kullanıcıların hevesini de kırmayın. Sadece almak istediğiniz bilgiye de odaklanmayın.

Forumdaki geçmişinize gelirsek de dikkate alın yada almayın, sizin ihtiyacınız olan şeylerin temel seviye video ve diğer eğitimleri baştan sona takip etmeniz gerektiği size birçok kişi tarafından söylendi. Bu sizin yararınıza ama ısrarla dinlemiyorsunuz. Temel eğitimleri atladığınız bilgi seviyenizden belli oluyor. Örneğin temel eğitimleri takip etseydiniz vektör-skaler çarpımına "sizin anladığınız dil" demezdiniz, ısrarla buna vurgu yapmış Khubur.