Abgunlu

Yeni üye
18 Ağu 2022
3
0
0
(48) Muğla
Merhaba ben UE5 ile ilk defa etkileşime geçtim yaklaşık 1-2 hafta oldu çok bir bilgi sahibi olmamamla beraber hangi dil üzerine çalışacağım hakkında bilgi istiyorum yani C++ ve Blueprint kullanıyor bildiğime göre UE5 çoğu insandan video izledim fakat elime bir şey geçmedi peki ne yapmam gerek?
Diyelim ki Blueprint öğrenin dediniz nasıl öğreneceğim internette sadece İngilizce kaynaklar var onlardan mı devam etmem gerek?

Teşekkürler arayüzü vb. çoğunu youtube videolaraından öğrendim sadece algoritma sistemlerini hiç bilmiyorum arayüzde de çok eksiğim var tabii de algoritma öğrenmem gerek o zaman öğrenirken nereden başlamalıyım C++ dan mı devam etmeliyim yoksa Blueprint mi başlamalıyım? daha çok o yönde sormak istemiştim de

Eğer algoritma öğrenmek istiyorsan, basit c++ derslerine bakabilirsin. Algoritmadan kastımda, iş sırası. Oyunda, bir mekaniğin çalışması için, kodların doğru bir sıralanışta olması lazım. Sınıf mantığını öğrenmen gerekiyor. Kalıtım, miras, türeme gibi kavramları öğrenmen gerekiyor. Bunları öğrendikten, kafanda bir şeyler canlandıktan sonra da, çok kasmadan projelere giriş yapabilirsin. Asla ama asla "aklımdaki oyunu yapacağım" diyerek ilk projene başlama. Baktığın derslerdeki hocalar ne yapıyorsa onlardan takip et. Aklına bir sistem geldiği zaman yeni bir projede dene. Örnek veriyorum, interaktif satranç tahtası nasıl oluşturulur, basit envanter nasıl yapılır, karaktere combat sistemi nasıl yapılır. Takıldıysan ve içinde bulunduğun topluluklarda sorununu çözemiyorlarsa, buradan sor. Ama daha hızlı olması açısından önce discord gibi topluluklarda çözümü ara. Youtubeta veya diğer yerlerde discord sunucuları ara. En ama en önemlisi, balık dilenme balık nasıl tutulur öğren. Demek istediğim, google da nasıl araştırma yapılır onu öğren.

leonscottkfm' Alıntı:
Programlama temellerini öğren önce
Algoritma kurmayı öğren

Ondan sonra küçük bir şeyler yapmaya çalış , önce arayüzü öğren ne nedir ne nasıl çalışır.
Video izle uygula. Küçük projeler yapmaya çalış.

Teşekkürler. Dikkate alacağım dediklerini

Temelin sağlam olsun istiyorsan önce oyun motoru nasıl çalışır. Unreal engine de begin play, tick, component, construction nedir vs. 

Sonrasında oyunun arayüzünü az çok biliyorsan tamamen blueprint ile bir oyunu oynatırken neler yapıyoruz onu anlamaya çalış. Aslında oyunun 3 boyutlu bir dünyada geçtiğini ve nesnelerin x,y,z koordinatında yerini ve baktığı yönü ve büyüklüğünü değiştiriyoruz yaptığımız şeyin %50-60'ı bu. Bu yüzden vektör nedir. 2 boyutlu, 3 boyutlu vektörler nedir. İki vektörün toplamı ne verir. Vektörün normalize edilmesi nedir. İki vektörü birbirinden çıkarınca ne olur. Dünya üzerinde verilen 2 koordinatın uzaklığını nasıl hesaplarız. Bir yöne bakan bir nesenenin rotasyonundan ileriye baktığı vektörü nasıl elde ederiz. Bunların çoğunun fonksiyonları var hazırda. Onları öğren ve nesneleri hareket ettiren denemeler yap.

Referans nedir oyunda spesifik bir nesneye nasıl ulaşabilirsin. Ya da bir nesnenin içindeki spesifik bir componente nasıl ulaşıp ondan değerler alıp fonksiyonlar çalıştırabilirsin onu öğrenmeye çalış. Örneğin dünyaya bir içinde bir küp komponenti olan bir aktör yerleştir. Bu aktöre player controller ile erişip ona bir şeyler yaptırmaya çalış. Böylece aktörlere nasıl erişip onlara bir şey yaptıracağını öğrenmiş olursun.

Zamanlayıcılar çok lazım oluyor. Oyunda örneğin 1 saniyede bir işlem yaptırman gerekiyor. Bunu tickte de yapabilirsin ama timer lar daha iyi. Timerları kurmayı, durdurmayı öğren. Ayrıca tick kullanman gerekirse tick eventinde gelen delta secondsun ne anlama geldiğini öğren. Bir önceki frame ile şu anki frame arasında geçen zamandır. Bu iyi bilgisayarlarda düşük, eski bilgisayarlarda yüksek gelir. O yüzden tickte hareket ya da önemli bir değer değişimi yaptırıyorsan delta frame i nasıl işin içine katarak kötü pc ile iyi pc de aynı sonucu vermesi gerektiğini anla. (değer artış miktarını delta seconds ile çarpınca bunu başarırsın).

Bu üçünü anlarsan kendi sistemlerini yapmaya başlayabilirsin. C++ a oyunlar yapmayı becerebildikten sonra bakarsın.