furkanxdgs4

Yeni üye
14 May 2016
153
9
0
Belirtilmemiş
Merhaba arkadaşlar. Ben oyunumu daha kaliteli geliştirmek için bu aralar büyük oyun teknolojisi firmalarının yazılarını ve yaptıkları çeşitli teknikleri çözmeye çalışıyorum. Son 3-4 gündür Uncharted 4 ile efsane yaratan Naughty Dog'un kullandığı teknolojileri incelerken (GDC 2016) Houdini FX hakkında bir şeyler gördüm ve Epic Games'in sayfasında çıkan Houdini FX videosunu gördüm. Houdini FX anladığım kadarıyla Nvidia'nın Gameworks'ünde kullandığı Visual FX gibi bir şey. Her türlü şeyin GPU tarafından simülasyonunu üstleniyor Houdini FX. Bunların içinde duman, su, parçacık parçalanması, giysi/bez, saç simülasyonları mevcut. Bir de Houdini FX'in modelleme, iskeletleme ve renderlama gibi, Maya'dan olan özellikleri de var ancak neden Maya'ya özel bir plugini var bilmiyorum. 
Bu efekt sisteminin Nvidia'nınkinden en büyük farkı her türlü ekran kartı üzerinde çalışabilmesi (OpenCL mimarili) ve optimizasyonunun çok güzel olması. Uncharted 4'ün PS4 gibi kısıtlı bir sistemde neler başardığını görüyorsanız dediklerimi anlayabilmişsinizdir büyük olasılıkla çünkü PC'nin sınırı olmayan dünyasında Uncharted 4 gibi bir oyun yok. 
Houdini FX'in içinde modellediğiniz objelerinizi Unreal Engine 4'e aktararak Map'ler yaratmak çok kolay ve sınırsıza yakın. Eğer Unreal Engine'ın yayınladığı Houdini FX videosuna baktıysanız oradaki Rock Tool gibi çeşitli kullanım yöntemleri sunan bir efekt programıdır Houdini FX. Bizim gibi düşük bütçeli oyun yapımcıları için çok güzel bir araç olduğunu düşünüyorum Houdini FX'in. Houdini FX'in indie yapımcılar için şuan ücreti bulunmuyor. Ancak lisans işlemi nedense halledemedim şuan onunla uğraşıyorum.
Sizce Houdini FX kullanmaya değer mi? Daha iyi bulduğunuz bir araç var mı? Her türlü yorumunuzu bekliyorum.

Bunu bir ara ben de çok istemiştim ama kullanmayı bilmediğim, bulaşmak istememiştim :)

Bak mesela aşağıdaki yazılarda diyor ki:

INDIE LİSANS

• Houdini Indie ticari kullanımı aşağıdaki konularda sınırlıdır:
  • Ticari kuruluşlar ve idarelerce yıllık brüt gelir $100K USD aşmadığı (ya da "aşan" şeklinde de olabilir, tam çeviremedim!)
  • Ticari kuruluşlar ve idareler, en fazla 3 Houdini Indie ve 3 Houdini Motor lisansı satın alabilirsiniz
  • Houdini Indie, Houdini'nin ticari sürümleri ile aynı hattın içinde kullanılamaz
  • Houdini Indie, sahneleri ve varlıkları kaydetmek için kendi dosya biçimini kullanıyor
  • Animasyonlar oluşturulurken 1920x1080 ile sınırlandırılmıştır
  • Houdini Indie, şu gibi üçüncü parti render araçları ile çalışır: RenderMan, Arnold ve OctaneRender. Redshift, V-ray ve Maxwell Render gelecekte desteklenecektir.
  • Bu kısıtlamalarla ilgili özel ayrıntılar için lütfen Son Kullanıcı Lisans Sözleşmesi'ne başvurun.

HOUDINI MOTORU

• Houdini Bağımsız Lisansınız, Houdini Bağımsız Programını toplu modda çalıştırmak veya Houdini Dijital Varlıklarını Autodesk® Maya, ® Cinema 4D ve 3DS Max® [yakında] gibi diğer içerik oluşturma uygulamalarına veya Unity® ve UE4® gibi oyun editörlerine yüklemek için kullanılabilir. Houdini Digital Assets'e, Orbolt Smart 3D Asset Store'dan erişebilir veya diğer sanatçılarla paylaşmak için Houdini Indie'de oluşturulabilir.
  • ÜCRETSİZ Houdini Engine Indie, başka uygulamalarda Houdini Engine'i çalıştırmak veya dağıtılmış render ve simülasyonlar oluşturmak için toplu modda çalıştırmak için başka bir bilgisayarda kullanılabilen bağımsız bir lisanstır.
  • Houdini Engine Indie, kendi Mantra göstergesi ile birlikte gelir.

Biz bu Bağımsız Motor'u bedava kullanabilir miyiz gerçekten?

ululemr' Alıntı:
Bunu bir ara ben de çok istemiştim ama kullanmayı bilmediğim, bulaşmak istememiştim :)

Bak mesela aşağıdaki yazılarda diyor ki:

INDIE LİSANS

• Houdini Indie ticari kullanımı aşağıdaki konularda sınırlıdır:
  • Ticari kuruluşlar ve idarelerce yıllık brüt gelir $100K USD aşmadığı (ya da "aşan" şeklinde de olabilir, tam çeviremedim!)
  • Ticari kuruluşlar ve idareler, en fazla 3 Houdini Indie ve 3 Houdini Motor lisansı satın alabilirsiniz
  • Houdini Indie, Houdini'nin ticari sürümleri ile aynı hattın içinde kullanılamaz
  • Houdini Indie, sahneleri ve varlıkları kaydetmek için kendi dosya biçimini kullanıyor
  • Animasyonlar oluşturulurken 1920x1080 ile sınırlandırılmıştır
  • Houdini Indie, şu gibi üçüncü parti render araçları ile çalışır: RenderMan, Arnold ve OctaneRender. Redshift, V-ray ve Maxwell Render gelecekte desteklenecektir.
  • Bu kısıtlamalarla ilgili özel ayrıntılar için lütfen Son Kullanıcı Lisans Sözleşmesi'ne başvurun.

HOUDINI MOTORU

• Houdini Bağımsız Lisansınız, Houdini Bağımsız Programını toplu modda çalıştırmak veya Houdini Dijital Varlıklarını Autodesk® Maya, ® Cinema 4D ve 3DS Max® [yakında] gibi diğer içerik oluşturma uygulamalarına veya Unity® ve UE4® gibi oyun editörlerine yüklemek için kullanılabilir. Houdini Digital Assets'e, Orbolt Smart 3D Asset Store'dan erişebilir veya diğer sanatçılarla paylaşmak için Houdini Indie'de oluşturulabilir.
  • ÜCRETSİZ Houdini Engine Indie, başka uygulamalarda Houdini Engine'i çalıştırmak veya dağıtılmış render ve simülasyonlar oluşturmak için toplu modda çalıştırmak için başka bir bilgisayarda kullanılabilen bağımsız bir lisanstır.
  • Houdini Engine Indie, kendi Mantra göstergesi ile birlikte gelir.

Biz bu Bağımsız Motor'u bedava kullanabilir miyiz gerçekten?

Evet kullanabilirsin. İndie lisansı ücretsiz edinebiliyorsun bu aralarda. Ben elime hesap ve şifreyi aldım ancak programı bilgisayara kurarken yanlış seçeneği işaretlediğim için ücretsiz olan farklı bir lisansa attı beni. Lisansımı düzeltmeyi başarırsam indie sürümünü ücretsiz bir şekilde kullanabileceğim. Ve şuan fark ettiğim üzere bu sürümle yaptığımız her şeyi ticari amaç için kullanabiliyoruz. Ancak şuan hesabımdaki lisanslara baktığımda 1 tane Houdini Engine İndie var ve o ticari kullanılabiliyor. Ancak hesabımda bir tane de renderer gözüküyor (sanırım bu modelleme vs. için kullanılan yazılım) ama o Non-Commercial yani ticari olmayan bir şekilde görünüyor. Acaba Maya'ya Houdini'yi tamamen aktarabiliyor muyuz? Eğer öyle olursa Maya'daki lisansımla halletmek çok daha güzel olur diye düşünüyorum.

Sanırım aktarılabiliniyordu hatırladığım kadarı ile.. Yakında 3Ds Max için de gelecekmiş.

Bu arada, "ücretsiz lisans alımı nasıl yapılır" şeklinde bir konu bilgisi paylaşır mısın? Ben de hem öğrenmiş olurum, hem de ücretsi lisans alırım?

ululemr' Alıntı:
Sanırım aktarılabiliniyordu hatırladığım kadarı ile.. Yakında 3Ds Max için de gelecekmiş.

Bu arada, "ücretsiz lisans alımı nasıl yapılır" şeklinde bir konu bilgisi paylaşır mısın? Ben de hem öğrenmiş olurum, hem de ücretsi lisans alırım?

Şöyle bir bilgi vermek istiyorum. Ücretsiz olarak sadece Houdini Engine İndie ve Apprentice sahibi olabiliyorsun. 
Apprentice sadece Houdini'yi öğrenmek isteyenlerin kullanabileceği bir yazılım. Yani bunda yaptığın projeleri dışarıya çıkartıp UE4'de vs. kullanamıyorsun. Çıktı almayı başarırsan da 1280*720 çözünürlükte çıkıyor. Bu yüzden denenmesine gerek olmayan bir yazılım diye düşünüyorum. 
Houdini FX yazılımını kurarken lisansı girip UE4'ü seçtiğinde Houdini Engine İndie otomatik olarak UE4'e kuruluyor ve Houdini ile ilgili projeleri UE4 üzerinde çalıştırabiliyorsun. Bu konuda işimize yarayan tek şey Orbolt adındaki Houdini ile yapılmış içeriklerin ücretli veya ücretsiz olarak kullanıma açıldığı site. O site üzerinden aynı tf3dm.com gibi içerik (asset) indirip UE4 üzerinde kullanabiliyorsun. 
Son olarak bu Houdini'yi tam performans kullanmanın 200$ gibi bir ücreti olması beni biraz da olsun soğuttu kendisinden. Houdini yerine kullanılabilecek daha iyi bir FX yazılımı arıyorum. Yıllık 200$ gibi bir ücret, bizim gibi bütçesi olmayan geliştiriciler için oldukça yüksek. Ama Houdini FX İndie'yi kullananlar çok büyük bir artı sahibi olmuş olacaklar bunu fa söylemek gerekiyor.

ululemr' Alıntı:
Hmm şimdi anladım.

Ben şu üyelik vs işlemlerini beceremedim bugün! Bu konuda resimli anlatım falan istemiştim açıkçası :(

Tamam ozaman. Bugün yazamayabilirim büyük ihtimalle ama yarın yazacağımı düşünüyorum. Yeni konu başlığında görürsün