Merhaba arkadaşlar, yazılım mühendisliği 4.sınıf öğrencisiyim ve bitirme projem için Unreal Engine 5 kullanıyorum. Projem kendi fakültem için sanal bir tanıtım sistemi olacak bu nedenle okulumun taratılmış gerçek bir modelini kullanıyorum, fakat model çok büyük olduğundan ya da belirli ayarlardan (tam emin değilim çünkü Unreal Enginde yeniyim) modeli hareket ettirme ya da boyutunu değiştirme gibi işlemlerde donma yaşıyorum ve istediğim işlem genellikle yapılamamış oluyor. Bana bu konu hakkında yardımcı olabilecek biri var mı ?
Öncelikle model nasıl bir model ? Çok parçalı ve gruplandırılmış bir model mi ?
Tek parça halinde yüksek poligonlu bir model mi ?
Modelin alt parçaları mı var yoksa birleşik mi ?
Her şeyden önce Project Settings kısmındaki Rendering sekmesini inceleyin. Lumen olan seçenekleri Screen Space ile değiştirin. Virtual Shadow Maps seçeneğini Shadow Maps seçeneği ile değiştirin. Bunlar sorunu çözer. Eğer sorun devam ediyorsa aşağıdakileri uygulayın.
1. Modelin bulunduğu klasöre girin ve tüm Meshleri seçip sağ tıklayıp Nanite olarak ayarlayın, problem büyük ölçüde düzelecektir.
2. Unreal Engine > Settings kısmından ayarları High olarak ayarlayın.
3. Proje editörde mi donuyor yoksa simülasyon ya da test aşamasında mı donuyor ? Level Blueprinte geçiş yapın ve sağ tıklayıp yeni bir "Execute Console Commands" isimli node oluşturun. O node içerisine şunu yazın "r.ScreenPercentage 75"
4.Son olarak aşağıya bir görsel bırakıyorum bu şekilde bir ayarlama yapın. Bu dediklerimi yaparsanız FPS değeriniz 2-3 kat artacaktır.
Bunlar dışında yapılacak birkaç şey var onlar da Culling ve Lod ayarları ayrıca ışığı doğru kullanmak ve gölge kalitesini, texture resolutionu optimize etmek.
Bunlar da iş görmüyorsa ekran kartın yeteri kadar iyi değil demektir. RX590 üstü ya da GTX1660 üzeri bir kart gerekiyor. En az 4 GB VRAM bulunan 256 Bit bir kart ya da 192 Bit olup çekirdek hızı yüksek olan bir kart gerekiyor.
Ayrıca en az 4 çekirdekli bir işlemci gerekiyor. AMD Ryzen 3 1300x civarı bir işlemci ile birlikte 16 GB Ram değerine sahip 256 GB SSD ile çalışmalısınız. Minimum gerekenler bunlardır.
Projenizde Lumen açık olabilir bunu Screen Space ile değiştirmeniz gerekiyor.
Öncelikle Unreal ayarlarına girin. Edit>Project Settings> Rendering kısmında "Lumen" göreceksiniz . Bu Lumen olan değerleri ScreenSpace ile değiştirin. Daha sonra aşağıda "Virtual Shadows" var. Onu da "Shadow Maps" ile değiştirin. Sadece bunu yaparsanız bile FPS değeriniz artacaktır.