Alperen

Yeni üye
10 Ocak 2016
8
1
0
(55) Samsun
Bir internet istesiyle yaptığı röportajda Unreal Engine 4 hakkında konuşan Cevat Yerli, kendi oyun motorlarının 3 yıl öncesinden yeni nesile hazır olarak çıkış yaptığını belirtti:
 ​
"Söyleyebileceğim tek şey; CryEngine 3 zaten Unreal Engine 4'ün kalitesini sunacak seviyede. 3 yıldır varolan bir motor. 3 yıl öncesine dönüp GDC videolarına göz gezdirim. Orada ortaya koyduğumuz şeyler Unreal Engine 4'ün gösterdiklerinde farksız değil. Dediğimiz gibi, CryEngine 3 bir sonraki nesile 3 yıldır hazır. İnsanların bugün 'yeni nesil' teknolojisi olarak adlandırdıkları şey, bizim 3 yıl önce gördüğümüz bir seviyeZaten GPU render'a, Crysis 2'den beri tesselation'a ve DX11 desteğine sahibiz. Tekno demolardan yola çıkarak değil, mevcut oyunlarımızda bu teknolojileri kullandığımıza dayanarak konuşuyorum." dedi.

Bu röportaj 2012'den ve galiba şu anda kazanan belli... :)

Keşke 3 yıl önceden next-gen'e ulaşırken yanında oyun motorları için adam akıllı Documentation da yayınlasalardı. Bugları hiç saymıyorum bile, Unreal Engine'den beter durumda. 

Cryengine; documentation'larını adam etmedikçe, kullanıcılarına adam gibi bir community oluşturmadıkça sadece Crytek'in kullandığı bir oyun motoru olmaktan öteye geçemez. Kullanıcılarının da yaptıkları oyunlar Crysis klonu olmaktan öteye geçemez. Youtube'a bir girin, izleyin yapılan oyunları, neredeyse hepsi Crysis'in AI'sini, HUD'unu ve asset'lerini kullanıyor. HUD için bakacak olursak HUD oluşturmak için bile doğru düzgün doküman yok, durum o yüzden böyle. -edit-

Bu röportaj çok çok önce yapılmıştı bu arada bunu öncelikle söylemek lazım ^^ Adamlar bi konuda haklı aslında doğru 3 sene önceden o seviyelerdeydi. Fakat sorun şuki daha fazla geliştiremedikleri gibi sadece kendileri kullandıkları için kimsenin gözüne giremediler. Sadece belli firmalar satın alarak oyunlarını yaptı. Haliyle UE4 yada Unity gibi gelişemedi. Bana göre sorun pazarlama sorunudur. Eğerki UE4 ün yaptığı gibi bir comunity kurup ücretsiz yada Unity gibi kısıtlı bir şekilde dahi açılmış olsa çok daha farklı olurdu Crytek için. Türkiye ye bi ofis açtıklarında ben çok sevindim hatta çok güzel şeyler olacak diye düşünmüştüm fakat hiçde beklediğim gibi olmadı. Burdan birşeyi çok iyi anlıyoruz. Bir oyun yada oyun motoru yada program farketmez. Bir ürün ortaya koyuyorsan comunity ve pazarlama kısmı güçlü olmadığı sürece hiçbir işe yaramıyor. Sadece belli başlı "güçlü fan art " ı kazananlar belki bi şekilde sıyrılıyor ama genel olarak bu 2 si olmazsa olmaz kuraldır. Türkiye de olması, Başındaki kişilerin Türk olması ve Türkiye ye dönük işler yapmak istemesi gerçekten güzel. Böyle harika bir oyun motoruna sahip olunmasıda harika. Ama neden bunu comunity ve pazarlama ya dökmüyorsun be güzel kardeşim sormazlarmı bunu sana :( Üzüyor Yerli kardeşler gerçekten üzüyor :(

dyanikoglu' Alıntı:
Keşke 3 yıl önceden next-gen'e ulaşırken yanında oyun motorları için adam akıllı Documentation da yayınlasalardı. Bugları hiç saymıyorum bile, Unreal Engine'den beter durumda. 

Cryengine; documentation'larını adam etmedikçe, kullanıcılarına adam gibi bir community oluşturmadıkça sadece Crytek'in kullandığı bir oyun motoru olmaktan öteye geçemez. Kullanıcılarının da yaptıkları oyunlar Crysis klonu olmaktan öteye geçemez. Youtube'a bir girin, izleyin yapılan oyunları, neredeyse hepsi Crysis'in AI'sini, HUD'unu ve assest'lerini kullanıyor. HUD için bakacak olursak HUD oluşturmak için bile doğru düzgün doküman yok, durum o yüzden böyle. Ha siz kullanıpta burada 1 aylık deneyimi olan adamların yaptığı işlerden daha iyi işler çıkarabiliyorsanız buyrun paylaşın konu dışında, ben de geri alayım bu söylediklerimi.

Ben Unreal Engine tarafındayım,
"Ha siz kullanıpta burada 1 aylık deneyimi olan adamların yaptığı işlerden daha iyi işler çıkarabiliyorsanız buyrun paylaşın konu dışında, ben de geri alayım bu söylediklerimi." sözünüz banaysa herhalde bir yanlış anlaşılma oldu...  :s :angel:

Alperen' Alıntı:
dyanikoglu' Alıntı:

Cryengine; documentation'larını adam etmedikçe, kullanıcılarına adam gibi bir community oluşturmadıkça sadece Crytek'in kullandığı bir oyun motoru olmaktan öteye geçemez. Kullanıcılarının da yaptıkları oyunlar Crysis klonu olmaktan öteye geçemez. Youtube'a bir girin, izleyin yapılan oyunları, neredeyse hepsi Crysis'in AI'sini, HUD'unu ve assest'lerini kullanıyor. HUD için bakacak olursak HUD oluşturmak için bile doğru düzgün doküman yok, durum o yüzden böyle. Ha siz kullanıpta burada 1 aylık deneyimi olan adamların yaptığı işlerden daha iyi işler çıkarabiliyorsanız buyrun paylaşın konu dışında, ben de geri alayım bu söylediklerimi.

"Ha siz kullanıpta burada 1 aylık deneyimi olan adamların yaptığı işlerden daha iyi işler çıkarabiliyorsanız buyrun paylaşın konu dışında, ben de geri alayım bu söylediklerimi." sözünüz banaysa herhalde bir yanlış anlaşılma oldu...  :s :angel:

Şu anda kazanan belli derken CryEngine'den bahsetmiyor muydunuz? Öyle değilse çok yanlış anlaşılıyor yazdığınız  :dodgy:

dyanikoglu' Alıntı:
Alperen' Alıntı:

Şu anda kazanan belli derken CryEngine'den bahsetmiyor muydunuz? Öyle değilse çok yanlış anlaşılıyor yazdığınız  :dodgy:

Afedersiniz... :rolleyes: Ben kazanan belli derken Cevat Yerli'nin şu an birkaç yıl önce attığı havanın ne güzel söndüğünü ifade ettim... :D

AAAA bi dakka bende diyorum rep puanı neden -1 yanlış bişey mi söyledimde birisi (-) attı...
Yanlış anlaşılmış Rep puanımı geri alabilir miyim??? :blush:

Alperen' Alıntı:
dyanikoglu' Alıntı:

Afedersiniz... :rolleyes: Ben kazanan belli derken Cevat Yerli'nin şu an birkaç yıl önce attığı havanın ne güzel söndüğünü ifade ettim... :D

AAAA bi dakka bende diyorum rep puanı neden -1 yanlış bişey mi söyledimde birisi (-) attı...
Yanlış anlaşılmış Rep puanımı geri alabilir miyim??? :blush:

Bildirimlere bakmamışım bide  :D

Aslında şu an Bahçeşehir Üniversitesi ile çok güzel işler yapılıyor fakat oraya alınacak olan öğrenciler bile sadece okuldan seçiliyor. Yani "Haydi herkes gelsin ve kayıt olsun" demiyorlar. Bu çok üzücü. Crytek Community Sitesi yöneticiliği yaptığım zamanlarda bu konuyu söylemiştim ve bana üniversiteler ile ders verileceği söylenmişti ama sadece öğrenciler için olacağı söylenmemişti. Keşke dışarıdan da çok hevesli ve istekli kişileri öğretmek için seçseler, işte o zaman ben de giderdim açıkçası.

CRYENGINE'e gelirsek; birçok hatası ve eksiği var. HUD yapmak (bana göre) zor ve inanılmaz zahmetli ama bakın UE4 öyle mi? CE'de HUD yapmak için Adobe Flash ve Autodesk Scaleform bilmek lazım. Millet oyun mu yapsın yoksa bir de o programları da mı öğrensin? Değil mi ama? Bir oyun yapacakken zaten illâ ki kodlama, tasarım ve modelleme bilmemiz şart oluyor. Bir de onu öğrenmeye zaman harcayamam açıkçası. Ki zaten CE'de bir oyun yapmak için %100 C++ bilmeniz lazım! :(