TzLynch

Yeni üye
9 Mar 2020
17
0
0
(59) Tekirdağ
Bu içeriği görmek için üçüncü parti çerezlerine izin vermeniz gerekli.
Daha fazla detay için çerezler sayfasını ziyaret edin.

Merhabalar, At karakterimde Jump animasyonum var ve space tuşuna bastığımda EnableRootMotion True ise karakterim, animason ile beraber ilerliyor ama animasyon bozuk oluyor. EnableRootMotion False ise animasyon çok güzel çalışıyor ama karakter animasyonla beraber ilerlemiyor ve animasyon bittiğinde karakter eski yerine ışınlanıyor bunu nasıl çözebilirim

Atın Jump animasyonuna UE içerisinde sağ tıklayıp, Asset Actions alt menüsünden, "Export Asset" diyerek .fbx formatında çıkarıp, Maya yada Blender gibi bir 3D animasyon editöründe açtıktan sonra, muhtemel olarak "root bone"da bulunan 'Translate' değerini sıfırlayıp, animasyonu tekrar bake ederek UE'ye importlarsanız sorununuz çözülecektir.

Burada problem, sizin karakterinizin 3D uzayda 'Translate' yani 'ötelenme-hareket' değerinin anlık olarak değişiyor olmasıyla beraber, animasyonda bake halde bulunan root değerinin de değişiyor olmasından kaynaklanmakta. Evet, 'enable root motion' bu problemi ortadan kaldırıyor fakat algoritma kendi yapabileceği kadarıyla yapıyor, buda animasyonda deformasyona sebep oluyor, dediğim düzenlemeyi elle yapar ve ince ayar çekerseniz sorun kalmayacaktır.

umberforge' Alıntı:
Atın Jump animasyonuna UE içerisinde sağ tıklayıp, Asset Actions alt menüsünden, "Export Asset" diyerek .fbx formatında çıkarıp, Maya yada Blender gibi bir 3D animasyon editöründe açtıktan sonra, muhtemel olarak "root bone"da bulunan 'Translate' değerini sıfırlayıp, animasyonu tekrar bake ederek UE'ye importlarsanız sorununuz çözülecektir.

Burada problem, sizin karakterinizin 3D uzayda 'Translate' yani 'ötelenme-hareket' değerinin anlık olarak değişiyor olmasıyla beraber, animasyonda bake halde bulunan root değerinin de değişiyor olmasından kaynaklanmakta. Evet, 'enable root motion' bu problemi ortadan kaldırıyor fakat algoritma kendi yapabileceği kadarıyla yapıyor, buda animasyonda deformasyona sebep oluyor, dediğim düzenlemeyi elle yapar ve ince ayar çekerseniz sorun kalmayacaktır.

Animasyonu tarif ettiğiniz gibi dışa aktardım ve Blender'a import ettim fakat "Root bone" ve 'Translate' nin nerede olduğunu bulamadım tarif eder misiniz?

Ben maalesef Blender'ı kullanmıyorum, Maya ile başladım Maya ile devam ediyorum, şu screenshot'ta sarı renk ile işaretledim, bunların Blender'daki karşılıklarını bulabilirseniz işinizi görecektir diye düşünüyorum.

U6TwnHf.jpg

umberforge' Alıntı:
Ben maalesef Blender'ı kullanmıyorum, Maya ile başladım Maya ile devam ediyorum, şu screenshot'ta sarı renk ile işaretledim, bunların Blender'daki karşılıklarını bulabilirseniz işinizi görecektir diye düşünüyorum.
Hocam fotoğraf gözükmüyor ayrıca bilgisayarım da Maya da kurulu tarif edebilir misiniz?

Emirhan Altaş' Alıntı:
umberforge' Alıntı:
Hocam fotoğraf gözükmüyor ayrıca bilgisayarım da Maya da kurulu tarif edebilir misiniz?

Link olarak da bırakayım belki açılır: 

Şöyle tarif edeyim, Maya'da Windows üst menüsünden, Outliner'ı açtığınızda, modelinizin sahip olduğu rig'i göreceksiniz. Rig kuvvetle muhtemel hiyerarşi üzerinde Root isimli bir bone ile bulunacak. Bunu seçtiğinizde, 'Attribute Editor' penceresinde, bu kemiğin sahip olduğu 'Transform Values' panelinde, 'Translate' değerini görebilirsiniz. Eğer bu değerler keylenmiş ve anime edilmiş ise, bunu kaldırıp, sonrasında 'Edit' üst menüsü içerisinde, 'Keys' kısmından, 'Bake Simulation'u seçerek animasyonunuzu tekrar bakeleyebilir, sonra UE'ye import edebilirsiniz.

Emirhan Altaş' Alıntı:
https://hizliresim.com/9hd74R

Keylenmiş olanları kaldırdım, Edit>Keys>Bake Simulation menüsüne girdim. Bu menüden yapmam gereken bir ayar var mı?

Yok hayır olduğu gibi bırakabilirsiniz, sonrasında, File, GameExporter menüsüne girin, ardından açılan pencerede "Animation Clips" sekmesini seçin ve bir alt panelde bulunan "+" simgesine tıklayarak güncel animasyon klibini ekleyip export alın, sonrasında UE'ye import edebilirsiniz. Import ederken mevcut "at" skeleton'unu seçmeyi unutmayın.

umberforge' Alıntı:
Emirhan Altaş' Alıntı:
https://hizliresim.com/9hd74R

Keylenmiş olanları kaldırdım, Edit>Keys>Bake Simulation menüsüne girdim. Bu menüden yapmam gereken bir ayar var mı?

Yok hayır olduğu gibi bırakabilirsiniz, sonrasında, File, GameExporter menüsüne girin, ardından açılan pencerede "Animation Clips" sekmesini seçin ve bir alt panelde bulunan "+" simgesine tıklayarak güncel animasyon klibini ekleyip export alın, sonrasında UE'ye import edebilirsiniz. Import ederken mevcut "at" skeleton'unu seçmeyi unutmayın.
Keylenmiş olanları kaldırdım ve tekrar eklediğimde animasyon, karakterin olduğu yerden oynuyordu. Karakter ilerleyemiyordu bi öğretici lazım sanırım.

Edit: Tüm bunları yaptığımda animasyon düzgün çalışıp karakterimde animasyon ile beraber hareket edecek mi? Yani sorun çözülür mü?

Emirhan Altaş' Alıntı:
umberforge' Alıntı:
Keylenmiş olanları kaldırdım ve tekrar eklediğimde animasyon, karakterin olduğu yerden oynuyordu. Karakter ilerleyemiyordu bi öğretici lazım sanırım.

Edit: Tüm bunları yaptığımda animasyon düzgün çalışıp karakterimde animasyon ile beraber hareket edecek mi? Yani sorun çözülür mü?

Anlattıklarınızdan ve gönderdiğiniz videodan çıkardığım kadarıyla bu yöntemle istediğinizi elde etmeniz lazım ama her zaman bir deneme-yanılma payı mevcut çok kesin konuşmam yersiz olur. %90 istediğiniz gibi çalışacaktır diyeyim.

Emirhan Altaş' Alıntı:
Teşekkür ederim, Keylenmiş olanları kaldırdım ve tekrar eklediğimde animasyon, karakterin olduğu yerden oynuyordu hiç ilerlemiyordu. Bunun nasıl çözüleceğini biliyor musunuz?

Emirhan bey ben sizin probleminizi yanlış anlamış olabilirim, kontrol etmek için tekrar sorayım:

Sizin bir karakteriniz var, bu karakteri bir input yada komut ile hareket ettiriyorsunuz, bu hareket karakterin uzaydaki 'x-y-z' değerlerinde bir değişime sebep oluyor. Bu esnada bu karakterin koştuğu bir animasyon göstermek istiyorsunuz. Örneğin 'w' tuşuna basıldığında, karakter x ekseninde 50 birim ileri hareket etsin ve koşma animasyonu oynasın istiyorsunuz. Fakat karakterinizin animasyonunun root'unda, x ekseninde bir hareket de bulunduğu için siz karakter 50 birim ilerlesin isterken, animasyon oynadığında karakter 150 birim ilerliyor, fakat animasyon bittiğinde animasyonun eklemiş olduğu 100 birim ortadan kalkıyor ve karakteri geri atıyor, bunu çözmek için 'enable root motion'u kullandığınızda (yani root bone'da bulunan hareket değerlerini ortadan kaldırdığınızda) sorun yaşamadığınızı fakat animasyonun garip hareket ettiğini belirttiniz, buna istinaden size root'ta bulunan hareket değerlerini kaldırmanızı önerdim, zira bunu yaptığınızda karakter animasyonu oynamaya devam edecek, fakat bunu olduğu yerden sabit şekilde yapacak, siz karakteri animasyon aracılığıyla uzayda hareket ettirmek istiyorsanız root'ta bulunan değerleri kullanmak zorundasınız, yada bir input/komut aracılığıyla karaktere hareket vermeniz lazım. Tam olarak ihtiyacınız olan şeyi açıklar mısınız?

Merhabalar,

Karakterim yürüme veya koşma animasyonunda ilerlerken Space Bar tuşuna bastığımda zıplama animasyonun girmesi gerekiyor.

Zıplama animasyonun Root Motion eğer "False" ise animasyon sorunsuz hoş bir şekilde çalışıyor ama karakterde bulunan capsule, animasyon ile beraber ilerlemiyor böyle olunca da animasyon bittiğinde karakter capsule ye geri dönüyor.

Zıplama animasyonun Root Motion eğer "True" ise animasyon sorunlu bir şekilde oynuyor karakter hiç zıplamıyor gibi ama bu sefer capsule, animasyon ile beraber ilerliyor.

benim istediğim Capsule animasyon ile beraber ilerlemesi yani karakterim animasyon ile beraber ilerlesin ve Root Motion False deki gibi animasyonun sorunsuz çalışmasını istiyor.

Umarım anlatabilmişimdir :)
Video Link:

Emirhan Altaş' Alıntı:
Merhabalar,

Karakterim yürüme veya koşma animasyonunda ilerlerken Space Bar tuşuna bastığımda zıplama animasyonun girmesi gerekiyor.

Zıplama animasyonun Root Motion eğer "False" ise animasyon sorunsuz hoş bir şekilde çalışıyor ama karakterde bulunan capsule, animasyon ile beraber ilerlemiyor böyle olunca da animasyon bittiğinde karakter capsule ye geri dönüyor.

Zıplama animasyonun Root Motion eğer "True" ise animasyon sorunlu bir şekilde oynuyor karakter hiç zıplamıyor gibi ama bu sefer capsule, animasyon ile beraber ilerliyor.

benim istediğim Capsule animasyon ile beraber ilerlemesi yani karakterim animasyon ile beraber ilerlesin ve Root Motion False deki gibi animasyonun sorunsuz çalışmasını istiyor.

Umarım anlatabilmişimdir :)
Video Link:

Yapmanız gereken karakteri animasyon aracılığıyla Z ekseninde yükseltmek yerine, 'Movement Component' ile, bir jump sistemi yapmak. Bu sayede space'e bastığınızda durduğu yerde zıplama animasyonunu oynatan karakteriniz aynı zamanda yukarı doğru hareket edecektir. 
 şu videoya bir göz atabilirsiniz. Karakter BP'nizin içerisindeki "Character Movement" componenti ile zıplamanın fiziki değerleriyle ilgili değişiklik yapabilirsiniz, root motion'u enableladıktan sonra, space tuşuna basıp animasyonu oynatma nodeunun arkasına 'Jump' ekleyin, sanırım çözülecek.