Coding Agentlar ya da Chatbotlar olmadan çok sıkıntılıydı. En ufak şeyi bile burada soruyordum 100 tane şey sorardım günde. Cevap alması ise saatleri hatta günleri bulabiliyordu.
Neyse ki ChatGPT falan yardımcı oluyor en azından mantığını anlatıyor. Bizim zamanımızda cidden sıkıntılıydı böyle şeyler. Yeterli kaynak da yok zaten. Varsa da İngilizce çoğu.
Yapay zeka en çok burada işime yaradı desem yeridir. Bir şeyi nasıl yapacağımı gösterme konusunda beni çok hızlandırdı. Ama içerik olarak yapay zeka kullanmıyorum.
Bilişsel işgücünün devrimini yaşayacağız.
Zaten mevcut düzende Coding Agent kullananlar teknik olarak Generative AI kullanmış oluyor. Bunun teknik detayını anlamak çok basit.
Büyük şirketler indie şirketlerin AI kullanmasını engellemek için kemik oyuncu kitlesini "AI Slop" diye bir buzzword çıkartarak engellemeye çalışıyor.
Bunu da ne yazık ki oyuncuların bir çoğu kanıyor. Yapay zeka kullanılan her şey kötüdür, kitlesini yönlendirebilecek bir organizasyon yok. Holywood ne verdirip yedirmeye vermeye çalışıyorsa, aynısını Amerikan/İngiliz Oyun sektörü yapıyor.
Büyük şirketler, indieleri bence çok açık bir tuzağa düşürdü.
Mantıklı soru 1:
Eğer büyük şirketlerde bütün işler harika gidiyorsa, üretimde her şey yapay zekaya doğru evriliyorsa, neden işçi çıkartıyorlar?
Neden sanatçıları daha çok desteklemek yerine, sanatçılar işsiz kalıyor?
Mantıklı soru 2:
Eğer indie şirketler AA veya AAA tarzı oyunlar yapabilmesi için ortalama planlarını 3-4 senelik milyon dolarlık kontratlarla yaptıysa ki AAA şirketler yapar.
Kendi kitlesi için "AI Slop" propagandasını yayması kadar doğal bir propaganda yok mu?
Amerikanın, İngiltere'nin özellikle Çin'den gelen yapay zekayla üretim endeksini engelleyebilmesi için batının oyunlarda, filmlerde ve müziklerde AI üretimine karşı her şekilde bir düşünce propagandası üretmesi gerekiyordu.
Bir çok model ve pattern'e göre kendini re-constructive ile tamamlanabilen bir yapısı var bu coding agent dediğimiz şeylerin. Yazdığınız kodlar teknik olarak "AI Slop" denilen işlere giriyor. Yapay zeka, eğer iyi eğitilirse, kaliteli sanat da üretebilir. Onu nasıl eğittiğiniz, nasıl iterative ettiğiniz, nasıl bir tasarımla ilerlediğinize bağlı olarak değişiyor.
Gerekli kadar eğitildiği ve bir işi tekrar edebildiği zaman(iterasyon) insanüstü performans sunan bir bilinçsel makineden bahsediyoruz.
Ve hala insanların sanayi devriminin başladığı traktörlerin belki de taşıyıcı nitelikte olan öküzlerin yerini aldığı zaman samanlıkta çalışan bir çok işçinin nasıl isyan çıkardığını biliyoruz.
Bu aynı senkronizasyonda ilerleyen bir sisteme benziyor. Aynı devrim yine yaşanacak, fakat bunun sonunda eğer doğru regülasyonlar alınırsa dünya tarihinde belki de hiç görülemeyecek inanılmaz bir üretim bandına giriyoruz.
Oysa ki ben cesaret edebilen oyunlar üzerinde, yeni jenerasyon oyunların yapay zeka kullanan geliştiricisi olarak, işin nihayetinde yapay zeka kullanan geliştiricilerin, generative image, generative code veya ne olursa olsun, işlerini kolaylaştırdığı, gerçek algısının değişeceği uncanney valley ile kesinlikle bir gerçek.
Yapay zekayı kullanın, bundan çekinmeyin, ilk yapay zeka kullananlardanım denilen şey bir cesaret göstergesi olacak.
Herkesin ileride dijital ikizi olabileceği gibi, herkesin bir AAA tarzında yapay zeka oyunu olacak.