Dissolid' Alıntı:
Merhabalar, yapılan bir objede biliyorsunuz birden fazla uv channel ataması yapabiliyoruz. Kafama takılan soru şu ; Yaptığım 3d objede 4 tane uv mapim var. Uv map sayısının artması optimizasyonu etkiler mi ? Çünkü 4 uv mapi için farklı bir texture manipülasyonu uygulayacağım. Gelen cevaba göre farklı bir yol çizeceğim.
Mutlaka bir performans etkisi olacaktır. En azından VRAM de yer kaplayacaktır bu kesin ancak bunu sen ben fark edebilir miyiz hiç sanmıyorum. Eğer UE4 ün sınırlarını zorlamaya çalışmayacaksan, süper ileri seviye görseller falan hazırlamıyorsan yada minimum cihazlar için optimizasyon yapmayacaksan bunu herhangi bir şekilde hissedebileceğini sanmıyorum. Sonuçta epic games bu şekilde sınırları hep zorluyor ve çoklu uv setlerini de sürekli kullanıyor, bundan kaçınmıyor.
Bunu şöyle düşünebilirsin, bir kamyona 20872 kg. yük yüklüyorsun. Üzerine bir kiloluk bir şey daha koyayım dedin. Koyar mısın koymaz mısın. Bence koyarsın.
Bence şu aşamada eğer projenin başlarında isen bu tarz optimizasyon düşünmene bile gerek yok. Bunları ancak son aşamalarda test ederken bir sorun çıkarsa ve sorunun bundan kaynaklandığını tespit edersen düşünmek gerekir. O zaman o materyalleri uygun şekilde düzeltmeyi düşünebilirsin. Şu aşamada multi-uv kullanmayı biliyorsan zaten sonradan bunları iptal etmek te çok zor olmayacaktır.
Sonuç olarak: Tabii ki performans üzerinde matematik olarak bir etkisi olacaktır. Ancak şu aşamada dert etmeni gerektirecek bir durum yok. Direk kullanabilirsin.
Not : Böyle bir konuda kesin konuşmakta doğru olmaz benim için. Sahnedeki tüm shaderları multi-uv kullanım derken öyle ağır kompleks derin matematik hesapların içine sokarsın belki, hepsini tüm sahneyi böyle yaptığın için eğer bir de sınırlarda geziyorsa kalite ve yük olarak sonuç olarak bir şeyler hissetmeye başlayabilirsin. Kamyonun yük kapasitesi 20900 dür. Sen de bu bir kiloluk yüklerden 50 tane koymuşsundur. Belki bir fark hissetmeye başlayabilirsin koymak ile koymamak arasında. Bu arada 100 tane koysan da yine sorun çıkmayabilir ve böylede giderim diyebilirsin. O da ihtimal. Kamyonu ilk yüklemeye başlıyorken bunları dert etmen gerekmez. Sorun çıkarsa bakılacak bir şey bu. Sonuç olarak şu aşamada dert edecek bir şey değil.