İki sene önce şöyle bir konu açılmış: “Unreal engine 5 öğrenip bir yerde çalışabilir miyim?”
Acaba bu durum şu anda nasıl? Son yıllarda da işten çıkarmalar fazlalaştı. Yeni başlayan birinin şansı nedir sizce?
Vallaha bence insanlar ilan verirken Unreal ya da Unity değil de , direkt oyun geliştirici olarak ilan vermeli bence. Adam Unity biliyordur onu kullanır, Unreal biliyordur onu kullanır. Ne yapacaksın da adamı zorunlu kılıyorsun değil mi? Sanki GTA çıkaracaklar. Alt tarafı basit bir oyun yapacaklar.
Ben hiç ilan görmedim. Tanıdığımın bir şirketi vardı, benim tek başıma oyun geliştirdiğimi görünce işe aldı beni ama maaşı tatmin etmedi. Öyle birkaç ay bir şeyler yaptık sonra ben çıktım. Forumdan 3-5 kişiye para karşılığı hizmet verdim. R10 diye bir site vardı, oradan 3-5 kişiye hizmet verdim. Fakat en iyisi kendi oyununu geliştirmek. Türkiye gibi bir yerde devamlı bir şirkette çalışılacak bir iş tipi değil bu bence.
Genelde proje üzerinden pay vereceğiz diye alıyorlar seni işe. Ölme eşeğim ölme. Bedavaya çalışmanı istiyorlar.
Vallaha şöyle söyleyeyim sana. Ben tek başıma multiplayer korku oyunu geliştirecek seviyedeysem ve 10 yılım Unreal ile geçtiyse, projem üzerinden 2 milyon lira yatırım da almışım. Ben bir yerde çalışacaksam 75k maaşın altına çalışmazdım mesela. Varsa öyle bir maaş verecek adam çağırsın yanına.
Hatta bizim gibilerin 100k maaş istemesi lazım. Bu forumda mesela MVP olan herkesin hakkı 100k maaş üstü bir şey. Sonuçta bu oyun çıktığında o adam senin sırtından milyonları cepleyebilir. Basit ve hafife alınacak iş değil oyun mevzusu. Bir oyun yapıyorsun şak diye 300 milyon lira kaldırabiliyorsun. Eğer oyunun oyucuları eğlendiriyorsa ve ilgi çekiyorsa neden kaldırmayasın ? Biraz da reklamın var ise 600 milyonları bile görenler var. Ben öyle insanlar tanıdım. Şimdi düşünsene çoğu şeyi o şirkette tek yaptığını ve oyun çıktığında sadece senin adını Creditse yazacaklar ve maaşını toplasan 300k falan anca maaş almış olacaksın. Oyun çıktıktan sonra patron 300 milyon cepleyecek. Peki o fikri direkt sen kendin harekete geçirseydin ve toplamda 300k maaşı boşverip oyunu kendin çıkarsaydın ne olacaktı ? Belki reklamın olmadığı için 300milyon değil de 50 milyon lira kazanacaktın. 10 milyon lira kazansan bile kâfi en azından başka bir proje yaparsın. Bu yüzden dışarıda bir yerde çalışmayı çok düşünmeyin. Eğer sağlam fikriniz varsa bizzat siz yapmaya çalışın.
3.000 Eurodan hesaplayın işte. Hani bu yazılım şirketleri her şeyi dolar üzerinden hesaplıyorlar ya, ama maaşa gelince Türk Lirasından bahsediliyor. Ona değinmek istedim biraz. İşten çıkarma konusu nedir ? Yeni başlayan birinin şansı yoktur. Bir şeyler öğrendiysen eğer asgariye çalışıp bu süreçte de oyun yapmayı iyice kavramaya bakacaksın. Yani oradan kazandığın para geçimini sağlarken asıl hedefin kendini geliştirmek olacak. Yoksa yüksek maaşa tutmazlar yeni birini. Kendini en iyi eğitmenin yolu ise bir projeye başlamaktır. Vazelinsiz bir şekilde başladığın zaman öğreniyorsun.
İyi Forumlar