qukla

Unreal MVP
16 Tem 2015
381
90
0
(35) İzmir
Unreal Engine da şu ana kadar yapmak istediğim hiçbir şeyi en az 10 sorunla karşılaşmadan yapamadım. Neden Unreal Engine de her şey bu kadar karışık?

En basit şeyleri yapmak için bile saatlerce uğraşmak gerekiyor.

Blender da bir mesh yaparsın UE de yamuk çıkar, düzeltirsin texture ları atmaz, texture ı atarsın UV map abuk subuk kaplama yapar. "Tamam şimdi oldu" dersin ışıkları kurarken o nesne de hata verir.
Unity de durum çok farklı. Direkt at-çalıştır. Aynı static mesh nasıl oluyor da UE de sorunlu iken Unity de tertemiz çalışıyor anlamıyorum.

Herhangi bir Programla hazırladığım animasyon ( mixamo dışında ) Unrela Engin' de daha hiç %100 verimlilikle çalışmadı. UE ye attıktan sonra üzerinde saatlerce oynamalar yapıyorum ki istediğime yakın bir şey olsun diye. Şimdiye kadar kullandığım hiçbir game engine de hiç böyle sorunlar yaşamadım. (onlarda blender engine ve unity dir)

İyi kötü oyun yaptım bir oynanacak noktaya getireyim packing edeyim diyorsun ( bir mucize olurda hatasız cook edersen) oyun 30 gb çıkıyor.

En basitinden blueprint ile çok basit bir kapı açılma sistemi yaptım ( E ye basınca kapı açılsın gibi) , sistem kafasına göre çalışıyor. Play yapıyorum bir gidiyorum E ye basıyorum  kapı açılıyor, STOP-PLAY diyerek tekrar oyuna giriyorum bu sefer açılmıyor. Aynı yerde 2 kere daha stop-play yapınca yine açılıyor falan. ( şu sorun için 10 kere UE ye yazdım hala bir çözüm bulamadılar. )

En basitinden bir static mesh üzerindeki texture'ın konumu ayarlamak neden bu kadar uğraştırıcı olur. Yok coord nood ekliyeceksin de oradan  deneme yanılma yolu ile istediğin yere getirmeye çalışacaksın. Yok mu bunun basit bir yolu, texture ı at üzerinde ayarla..

Brush actor lere hiiiiç girmiyorum bile, unreal engine in ekibi " düzgün çalışmıyor farkındayız" dedikten sonra bana diyecek bir şey kalmıyor.

Yahu 3 ayrı programla 3 ayrı skybox yaptım birisi mi düzgün çalışmaz.

jpeg. formatında resim atarsın sorun çıkarır, ses dosyası atarsın yok waw. olacak yok 16. bit olacak yoksa sorun çıkarır. TextActor koyarsın harici her 20 font dan 19' unu çalıştırmaz.

Daha aklıma gelmeyen yüzlerce şey.  

Çok iyi bir oyun programcısı elbette değilim, muhtemelen çok iyi olsaydım yukarıda yazdığım her soruna pratik bir çözümü 5 dk da bulurdum. Ancak şahsi görüşüm oyun motorunun beni çözüm bulmak zorunda bırakmaması gerektiği yönünde.

Bu kadar sorundan sonra neden hala UE kullanıyorsun ? diyebilirsiniz. Açıkcası bende emin değilim ama derinde bir yerde " seviyorum" sanıyorum :)

Saygılarımla.

aynen katılıyorum, bazen sorunlar içinden çıkılmaz olur sorun uzakta gibi görünür unrealengineturkiye.com > Destek bir tık kadar yakınındadır :) maalesef bu kadar kolay değil çoğu ata benim başımada geldi ancak illaki kaçırdığın bişi oluyor ve onu gördüğünde içinden kendine küfür edesin geliyor ama yinede oluyor fazla sıkma canını illaki bi çözümü var.

soru(n) çözümüyle birlikte doğar :)

Bende aynen katılıyorum. Benim fark ettiğim bir nokta ise marketplace eklentilerinin hatasız çalışmalarına rağmen 3DMax ya da Sketchup gibi programlardan export edilen nesnelerin bir türlü istenilen verimi verememesi. qukla da benzer şeylerden bahsetmiş ancak benim dikkatimi çeken nokta işin içinde sanki bir ticari kaygı olması. UE4 eski UDK sürümlerine göre gerçekten çok yol katetmiş ancak stabilite konusunda qukla'ya katılıyorum. Çok nazik ve kırılgan bir yapısı var. Oyun yapmak bir tarafa bir oda yapıp render etmek bile günler haftalar alacak çalışmalar gerektiriyor.

Animasyonlar icin birsey diyemem fakat 1 aya yakin kullaniyorum blueprint ile ilgili herhangi bir sorunla karsilasmadim.Internetteki videolari izleyip uygularsaniz sikinti çıkmıyor.Dediginiz kapi acma islemini birçok yolla denedim (trigger, matinee, press) hicbirinde sorun yasamadim.Sizin aksinize kolaylik saglayan bir oyun motoru oldugunu dusunuyorum.

Wentor Market işi beni de düşündürmedi değil. Özellikle en basit nesneleri kullanmak için satın almaya başlayınca az biraz şüphelendim : )

Leranlonde a da katılıyorum. Blueprint sistemi bence de kolaylık sağlayan bir sistem ve hatta unreal engine in en sevdiğim özelliği diyebilirim. Ama bu zaman zaman sorun çıkarmadığı anlamına gelmiyor : )

Ayrıca laf olsun diye söylemiyorum; Allahtan bu siteyi ve formu yapmışsınız. Yoksa bir sorunla karşılaştığımda ve özellikle bug niteliğinde olduğunu düşündüğümde UE' ye mail atıyordum, onlarda "UEAnswerHubs a sor" diyorlar. UEAnswerHubs a da şimdiye kadar 6 soru sordum ilk sorumun üzerinden 2 ay geçti, bir sorum hariç hiçbirine cevap gelmedi.

Oyununuzun 30gb çıkmaması için gereksiz dosyaları kaldırmanız gerek. Unity yalnızca kullanılan öğeleri portladığı için gereksiz dosya birikmesi yaşanmıyor, hiyelarşide bulunanlar portlanıyor. Unreal Engine ise proje içinde ne kadar kullandığın kullanmadığın dosya varsa hepsini oyuna aktarıyor.

Tanhu'nun dediğini gibi. Content klasörü içerisinde tüm bulunan dosyaları(kullanılan veya kullanılmayan) hepsini paketliyor. Örneğin; Open World Assets paketi 6 GB civarında. 8K'lık textureler bulunmakta. Bu bir oyun için çok fazla ve performans için tam bir düşman. Yüksek çözünürlüklü textureleri export ederek photoshop veya gimp üstünden boyutu düşürün. 1204 x 1204 ve 2048x2048 çözünürlükleri ideal boyutlar. Bunların dışına çıkmamaya çalışın. 

Diğer sorunlarınıza gelecek olursak; Yaptığın mesh'in yamuk çıkma konusunu biraz anlayamadığım söylenebilir :p Build sonrası hataları düzeltmek için objenin lightmap değerini yükseltebilirsiniz. 
Animasyon olayında ise hiç dediğin gibi bir şey yaşamadım. Örneğin bir karakterin arkasını dönüp oyuncuya saldırma animasyonu yapmıştım max üstünde; olduğu gibi animasyon geldi. Belki blenderdan kaynaklı bir sorun olabilir, hiç bakmadığım bir program. Max deneme şansın varsa bir bak derim.

Static meshler için en güzel texture yöntemi UV kaplamadır. UE üstünden texture kordinatlarını dediğin gibi deneme yanılma yoluyla yapmak biraz zahmetli bir iş. 

Yani işin aslına gelirsek; bu program için herşeyin bir standartı var. Unity ile hiç karşılaştırma derim :p Etrafıma bakınıyorum ve Unity'den çıkan adam akıllı hiç oyun yok bildiğim kadarıyla. Unreal Engine ile çok var tabi. Bu çıkan oyunların hepsi kaliteli ve profesyonel yapımlar. Seninde kaliteli bir şey yapman için biraz uğraş vermen, kafa patlatman gerekiyor. Epic, her gelen yeni sürümde sorunları giderip programı daha da çok geliştiriyor. Programı yapıp tek bir sürüm olarakta yayınlayabilirlerdi ki yapmadılar bunu. Benimde çok fazla karşılaştığım hatalar oldu ve geneli program kaynaklı idi. Güncellemeler sayesinde şuan problemim kalmadı; hepsi çözüldü :) En basitinden örnek, ilk çektiğim video'da eklediğim BSP'lerin textureleri saçmalıyordu ve düzeltilemiyordu.

@hsndmrts 'ın dediği gibi, bir sorunun olduğu zaman biz buradayız.

İyi forumlar dilerim.

Marketplace ile ilgili yanlış bir anlaşılma var gördüğüm kadarıyla. Epic markette kendi asset pack veya projelerini satmıyor ve zaten marketi de kullanıcılar istediği için açtı(Unity'nin var bizim de olsun dediler Epic de tamam dedi) Hatta şu sıralar marketplace'i işletmek Epic için bir külfet ama yine de kullanıcıları tatmin etmek için uğraşıyorlar.

Texture coordinate olayı da aşırı basit, neden herkese dert olmuş anlamadım. :p Material Instance ve parametreler kullanmayı alışkanlık haline getirin herşey daha da kolay hale gelecek. UE'nin(UDK ve UE4) materyal editörü bir nimettir, değerini bilin. :)