ozamax753

Yeni üye
28 Nis 2025
9
1
1
3
Sistem Özelliklerim (MSI GL65 Leopard 10SER) ->

- Intel İ7 10750H 12 Çekirdek 2.60Ghz
- Nvidia RTX 2060 6GB VRAM (Paylaşımlı VRAM Mevcut)
- 32 GB DDR4 RAM
- 1TB + 250GB Samsung Evo M2 SSD

Başlıkta da belirtiğim üzere projemde ara sıra maks. 2GB'lık bir VRAM boşluğu oluşmakta. LOD kullandım, texture'ları optimize ettim elimden geldiğince. Projeyi HIGH'da açıyorum. Çok rahatsız edici düzeyde bir problem yok şu an fakat ilerleyen süreçte FPS drop vb. şeyler yaşamak istemiyorum bir de developer rebuild aldığımda "poor perfomance" uyarısı alıyorum tabii ki. Aramızda bu problemi yeni bir bilgisayar/ekran kartı almadan geçici veya kalıcı olarak çözen oldu mu merak ettim.

Keza eğer yeni bir sistem toplayacak biri olsa, bu işlerle uğraşan biri için nasıl bir sistem önerirsiniz. Sistem toplarken neye dikkat etmeli...

C:\Program Files\Epic Games\UE_5.4\Engine\Config\Windows-> WindowsEngine.ini :

[TextureStreaming]
; PoolSizeVRAMPercentage is how much percentage of GPU Dedicated VRAM should be used as a TexturePool cache for streaming textures (0 - unlimited streaming)
PoolSizeVRAMPercentage=0

normalde bu değer 70 dir, yani UE ekran kartının yalnızca %70 ini kullanmaya çalışır, 0 a çekersen %100 kullanmaya başlar ancak tavsiyem yine 70 lerde bırakıp daha çok optimizeye yönelmendir. Kolay gelsin

C:\Program Files\Epic Games\UE_5.4\Engine\Config\Windows-> WindowsEngine.ini :

[TextureStreaming]
; PoolSizeVRAMPercentage is how much percentage of GPU Dedicated VRAM should be used as a TexturePool cache for streaming textures (0 - unlimited streaming)
PoolSizeVRAMPercentage=0

normalde bu değer 70 dir, yani UE ekran kartının yalnızca %70 ini kullanmaya çalışır, 0 a çekersen %100 kullanmaya başlar ancak tavsiyem yine 70 lerde bırakıp daha çok optimizeye yönelmendir. Kolay gelsin
Denedim, unreal engine forumunda görmüştüm ben de fakat bir işe yaramamıştı ne yazık ki. Şimdilik projemi sonlandırmak için büyük bir sorun değil ama ileride yeni bir proje için sistem topladığımda önerilere açığım.

Bak şöyle düşünebilirsin, olay sadece lod ekleyip texture size düşürmek değil, lumen şart değilse kapatabilirsin, eğer graphic ayarları tamamen oyuncunun eline bırakmadıysan console development trick atıp çözünürlüğü arttırıp screen percentage düşürebilirsin, gereksiz gölge fog vs. bunlara sınırlama getirebilirsin, gereksiz reflection dan kaçınabilirsin (bu baya yiyor), FPS limit koyabilirsin (her tick ekran kartında ayrı hesaplama biliyorsun, ekran kartı en yüksek FPS için sınırlarını sonuna kadar zorlar)... Sonuç olarak bu işin tamamen development kısmı, biliyorsun ki paketli oyun editor dekinden farklı çalışıyor, sonuçta editor ün kullandığı cpu/gpu devreden çıkıyor ancak daha hızlı development için tabii ki daha iyi PC şart ama şunu da göz önünde bulundur hala en çok kullanılan ekran kartı 1650super, süper realistic grafikler kullanmak gibi bir derdin yoksa oyunu bu kartta 60 fps alacak şekilde ayarlamaya çalışmalısın.

Sistem toplama önerisine gelince de zaten arada söyledim, development ı hızlandırmak için iyi pc şart yani mümkünse high-end pc topla, çak 5090 ı ve 9950x3d yi derdin kalmasın :)
ek bilgi: intel den uzak dursan iyi olur son dönem işlemcileri gereksiz sorunlu hale geldi, amd x3d versiyonlarına yönelebilirsin.