qukla

Unreal MVP
16 Tem 2015
381
90
0
(35) İzmir
Arkadaşlar merhaba ;

Bir çoğunuzun bildiği üzere Mesel isimli oyunu steam greenlight’a koydum. Süreci sizinle paylaşmak istedim .

Oyunu greenlight’a koyduktan sonra fena olmayan bir ilerleme kaydettim. Ben açıkcası bu kadarını bile beklemiyordum.

Oyunun yeşil ışık alması için %100 sınırını geçmen lazım. Bunuda evet/hayır oyları belirliyor.
İlk 12 saat içinde yüzlerce kişi evet oyu vermişti. İlk günün sonunda %31 yi görmüştüm, ki bu greenlight süreci için iyi.

Ertesi gün bu oran %48 lere çıktı.

Ama ondan sonraki gün Türk Oyun sitelerinde oyunun haberleri çıkmaya başladı. Oyun Steam’de ana dili Türkçe olan tek oyun olacak diye düşündüm ve Türk oyunculardan ciddi bir destek geleceğini bekledim. Ama tam tersi oldu.

Oyun sitelerinde çok ağır ve saçma yorumlar geldi ve Steam’de ki HAYIR oyları bir anda artmaya başladı. Türkiye’ de haber çıkınca insanlar sırf “hayır oyu” vermek için steam accountları açmışlar. Tarafıma gelen birkaç mesajı aynen sizinle paylaşmak istiyorum (Copy/paste):

- Sen bua oyun mu dşyon kardaş adamlar call of duty yapıyo senin yaptıgına bak on tane oyum birini vermem
- İsmi çalmışsın, sen hırsızsın !! Hırsızlar oyun yapmasın ( Mesel diye bir oyun duyan var mı ?)
- SS lerdeki yazılarda satırlar tutmuyor satırın ortasına yazı yazmışsın bide oy mu istiyosun??
- Günnük güneşlik ortamda korkun oyunu yapan zihniyet
- Videoda 1:24 de adamın eli kutulara degmeden zıplyor böyle saçma şey mi olur, eli degmeden nasıl zıplıyor, normalde zıpla elinden guc almadan , boyle saçma bi oyun stemden girmesin diye ne gerekirse yaparım!!!!!!!
- Beş para etmez
- Özenti
- Kapıyı gıcırtatınca korku oyunu oldu demi senin yapcaan oyuna ben…….
- O senaryoyu al g… sok
Vs.vs. diye gidiyor.

Oyunun Türk oyunu Türkler öğrenince Steamde ki hayır oyları ciddi anlamda artmaya başladı. Buda yüzdemin artışını yavaşlatıyor. Bu güne %70 leri görürüm diyordum ama %58 de kaldım.

İnsanlar ( türkiyeden ) sırf hayır oyu vermek için steam hesabı açmışlar. Şaka gibi .. : ) Özellikle Merlinin Kazanında ve Mmoturk diye bir sitede haberler çıktıktan sonra birkaç saat içinde 150 ye yakın hayır oyu geldi.
İlginçtir EVET lerin büyük çoğunluğu yurt dışından, HAYIR ların %80’ e Türkiye’ den geldi

Oyunu ücretsiz yapacağım, para kazandıracak bir proje değildi zaten başından beri. Forumda ilk başlarda yazmıştım, sadece arkadaşlarımın oynayacağı bir oyun yapacaktım ama baktım arkadaşlarım beğendi bende ücretsiz olarak dağıtayım dedim. Ücretsiz olarak insanlar oynasın için para bile harcadım : )

Eğer oyunun Türk oyunu olduğunu söylemeseydim bu hafta sonuna kadar yeşil ışık alacaktım. Muhtemelen yine alacağım ama biraz süreç uzayacak ^^ insanlar 1-2 ay bekliyorlarmış %100 ü görmek için.

Bunun dışında iyi şeyler de oldu tabiî ki :

Fransa’ dan bir firma oyununuzu ücretsiz olarak Fransızca yapmamızı istermisiniz ? diye mesaj attı mesela
Farklı dillerde bir sürü tebrik mesajı geldi
Rusça desteği verirsen alırım diyen onlarca kişi çıktı.
Best of Greenlight’ ın kapalı grubuna davet edildim.
Destructable Creatives diye bir gruptan tebrik mesajı ve ortak işler yapabiliriz mesajı geldi.
Gibi.
( Fark ettiyseniz Türkiye' den hiçbir şey yok )

Sonuç olarak : Bundan sonra Türkiye deki oyunculara hitap edecek Türkçe oyun hayatta yapmam. Ve arkadaşlar sizde yapmayım : ))

Bizim insanımız öyledir emeğe saygısı hiç yoktur.Kıskançlıkta buna dahil.Sen belkide sabahlara kadar oturdun kod yazdın tasarım yaptın ama orda ufacık bir hatanı full hatalı olarak gösterirler.Bunu hiçbir yabancıda göremezsin yabancılar genellikle eksi yönlerini ve artı yönlerini söyleyerek senin düzeltmeni beklerler.Türkler öyle değil google play e bugün gir tüm türk oyunlarında %10 u iyi yorum yaparken diğer %90 sırf sen kaybet diye ellerinden geleni yaparlar. Zula oyun mesela beğenmeyenlerin sayısı oynayanların sayısından belki 10 kat fazladır.

Emeğe saygısı olmayan, IQ seviyeleri yerlerde olan insanların yorumları ve oyları bunlar. Oyunun adını yabancı dilde yaparsın "madem Türk oyunu neden oyun adı İngilizce?" diye saçma sapan sorularla karşılaşırsın. Oyunun adını Türkçe koyarsın, "Türkçe oyun adı mı olur?" diyenlerle karşılaşırsın. Dediğin gibi, eğer online/mmo tarzı bir projen yok ise(opsiyonel olarak Türkçe) projeyi İngilizce yapmak lazım. Mümkün oldukça yabancı sitelerde duyurman lazım. O yorumları atan arkadaşlar, sadece yorum atmakla kalırlar. Böyle insanlar yüzünden gelişmiyor, gelişemiyor. Öncelikle Türkiye'de olan oyun sektörünün ilerlemesi için bu insanların beyin egsersizleri yapması/kendilerini geliştirmeleri lazım. 

Bunların haricinde, bu yorumla fazla takılma. Yeşil ışık yanacak :shy:

Kötü bile demiyorum , saçma yorum yapanların çoğu çocuk , genç olanlar ise uzanamadığı ciğere mundar diyen tayfadan.Onun için eleştiriler dışındakileri ciddiye alma.

Kardeş sakın canını sıkma bu çoluk çocuğa. Açıkçası ben oyununu çok beğendim. Bırak elalem ne derse desin. Önemli olan bu işi başarman ve başaracaksın. Eğer başaramazsan işte o zaman bu çoluk çocukları haklı çıkartırsın. Eğer oyununu öyle veya böyle bitir ve dağıtıma verirsen senin için mükemmel gelişmeler olacak. Mesela çok iyi teklifler alabilirsin, gerek yurtdışı gerek yurtiçi.

Her daim destekliyorum.

Bence de bozmayın moralinizi. En azından bir şeyi tekrar hatırlamış olduk. Oyun yaparken, oyunun yerli olduğunu duyurmayacağız demek ki. Witcher serisi ile ilgili nerede yorum görsem, genellikle; "Polonya yapımı, ülkemle gurur duyuyorum" gibi yorumlar var.

Bir de şöyle düşün, Türk oyunu olduğunu öğrenip Türkçe görmeseler sırf bundan tamamen hayır alabilirdin, kolay gelsin kardeşim haklısın. Steame geçince desteği vereceğim, kitle çocuk olduğundan boşver takma kafana.

Arkadaşlar destekleriniz için teşekkürler, sizde olmasanız çekilmez buralar : )

Bende fark ediyorum çocuk olduklarını ama, bu nesil çok saygısız : )
Kötü yorumlara hiçbir zaman bozulmadım hatta hep notlar alırım millet neyi beğenmemiş diye, sonra düzeltmeye çalışıyorum. Ama hakaretleri ve toplu steam hesapları açıp "hayır" oyu kasmanın mantığını anlayamadım bir türlü.

29 akşamından sonra oylara bakar mısınız :

1zyabzq.jpg

Benim zaten çok büyük hayallerim ve beklentilerim yoktu oyundan, steam e girmesi manevi anlamda memnun ederdi beni, sonuçta steam de senin bir oyunun olacak, güzel bir duydu ^^

Cahit Burak' ın da dediği gibi "Oyun yaparken, oyunun yerli olduğunu duyurmayacağız demek ki"

Ama bütün bunların yanı sıra arkadaşlar yanımda olduğunuz için hepinize sonsuz teşekkürler : )

Evet oyu veren ve desteklemeye çalışan ilk kişilerden biride bendim ^^ Bende birkaç tane görmüştüm bu saçma yorumlardan... Hocam ben sana şöyle özetleyeyim. Senelerdir oyun sektöründe bişeyler yapmaya çalışan biri olarak söylüyorum. Türkiye de oyun sektörü zerre gelişmemesinin sebebi tam olarak bu işte. Adamlar adım atmadan merdiven çıkılacağını sanıyor. Mario yapmadan Crysis çıkmasını bekliyor. Verilen Emeği ve bu işlerin kendi çabanla ne kadar zor olacağı hakkında hiçbirşey bilmediği gibi destekde bulunmayı geçtim anlamadığım bir kin ile oyunu kötüleyip dahada yapımcıyı zora sokuyorlar... Oyun sektörüne katkısı olması amaçlı Youtube da oyun tanıtımları ve ilk bakışlar yapıyorum bende. Türkiye de ilklerden biriyim bu konuda ve devam edende muhtemelen tek kişi. Amacım para kazanmak yada ün değil tek isteğim oyunları indirmeden önceki kuşkuyu ortadan kaldırmak. Fakat bana bile böyle saçma sapan mesajlar geliyor hala. Bu kin ve detaycılık nedendir anlam veremiyorum cidden. Adamlar sırf birşey,bir detay bulup laf yapacak şeyi buluyorlar. Tabi aradıktan sonra bulunmayacak şey yok... Muhtemelen yaşı küçük yada beyin yaşı küçük de diyebileceğimiz bu kitleye çokda kafayı takmaman boşver kaale bile almaya gerek yok ben artık öyle yapıyorum sanada tavsiyem budur. Bence oyun başarılı ve Türkiye de oyun sekötünün gelişimi bunun gibi ufak tefek şeylerle başlayacağına inandığım için Türk oyunlarına da her zaman destek vermek istiyorum. Espor hızlı bir şekilde ilerliyor ama bana göre asıl ilerlemesi gereken şey tam olarak oyun yapım konusu. İnş zamanla bu konudada ilerleyeceğiz. Tekrardan başarılar dilerim umarım hızlı bir şekilde greenlight dan geçer oyun. İlk inceleme videon benden dediğim gibi geldiği gibi bir video çekicem sizin için :)

Mümkünse inceleme vs. çekmeyin

İzleyen okul çocuklarını görüyorsunuz.

Oyunumdan tr dil desteği vs. Koyacağım fakat steame yazmak gibi bir hataya düşmeyeceğim.

RecLast' Alıntı:
Evet oyu veren ve desteklemeye çalışan ilk kişilerden biride bendim ^^ Bende birkaç tane görmüştüm bu saçma yorumlardan... Hocam ben sana şöyle özetleyeyim. Senelerdir oyun sektöründe bişeyler yapmaya çalışan biri olarak söylüyorum. Türkiye de oyun sektörü zerre gelişmemesinin sebebi tam olarak bu işte. Adamlar adım atmadan merdiven çıkılacağını sanıyor. Mario yapmadan Crysis çıkmasını bekliyor. Verilen Emeği ve bu işlerin kendi çabanla ne kadar zor olacağı hakkında hiçbirşey bilmediği gibi destekde bulunmayı geçtim anlamadığım bir kin ile oyunu kötüleyip dahada yapımcıyı zora sokuyorlar... Oyun sektörüne katkısı olması amaçlı Youtube da oyun tanıtımları ve ilk bakışlar yapıyorum bende. Türkiye de ilklerden biriyim bu konuda ve devam edende muhtemelen tek kişi. Amacım para kazanmak yada ün değil tek isteğim oyunları indirmeden önceki kuşkuyu ortadan kaldırmak. Fakat bana bile böyle saçma sapan mesajlar geliyor hala. Bu kin ve detaycılık nedendir anlam veremiyorum cidden. Adamlar sırf birşey,bir detay bulup laf yapacak şeyi buluyorlar. Tabi aradıktan sonra bulunmayacak şey yok... Muhtemelen yaşı küçük yada beyin yaşı küçük de diyebileceğimiz bu kitleye çokda kafayı takmaman boşver kaale bile almaya gerek yok ben artık öyle yapıyorum sanada tavsiyem budur. Bence oyun başarılı ve Türkiye de oyun sekötünün gelişimi bunun gibi ufak tefek şeylerle başlayacağına inandığım için Türk oyunlarına da her zaman destek vermek istiyorum. Espor hızlı bir şekilde ilerliyor ama bana göre asıl ilerlemesi gereken şey tam olarak oyun yapım konusu. İnş zamanla bu konudada ilerleyeceğiz. Tekrardan başarılar dilerim umarım hızlı bir şekilde greenlight dan geçer oyun. İlk inceleme videon benden dediğim gibi geldiği gibi bir video çekicem sizin için :)

Çok doğru söylüyorsun. Buda bana tecrübe oldu işte, bundan sonra özellikle tanıtım konusunda daha dikkatli olacağım. Fark ettim ki güzel bir oyun yapmaktansa güzel bir tanıtım ve reklam çalışması yapmak daha önemli. Ayrıca steamdeki desteğin için teşekkürler. Level 13 destek iyi oldu : )

Şimdi gördüm mutlu oldum :

24q3kg9.jpg

Çoluk çocuğun yorumlarına bakma sen hocam, mükemmel bi iş, tek kişinin elinden çıkmış olması ufkumuzu da genişletiyor. Moral veriyor bizlere de. Sana olumsuz yorum yapanlar, hikayeden yoksun oyun oynayan tipler. Mesela ingilizcesi olmayan biri battlefield 3 ü sadece adam öldürüp bölüm geçme ve 3/5 efektten ibaret görür. Hatta aradaki videoları falan da "skip" der geçer. Sen zor olanı yapıp hikayeyi ön planda olduğu için bu tip insanları hiç takmamanı tavsiye ederim. 2 takım yapıp 2 de harita oluşturup, counter mantığıyla hunharca adam öldürme oyunu yapsaydın. "abi nasıl indiriyoruz" "ne zaman çıkçak" "krek var mı" "oyunda türkçe küfür etmek var mı" gibi yorumları ayni kişilerden alman çok olası olurdu. 
Bu arada ülkemizdeki çoluk çocukların eleştirileri yüzünden Türk ibaresine tövbe eden başka profesyonel kişiler de tanıyorum. Ülkede çok cevher var aslında ama yabancı forumlarda yabancı nickname ler ile takılıyorlar, hepsi de nankörlükler yüzünden tövbeliler...  :dodgy: