Ravends

Üye
25 Ocak 2023
34
10
8
(20) Denizli
Arkadaşlar benim aklıma takılan bir konu var, şimdi diyelim tek başımıza 7-10 tane başarılı oyun çıkardık ve örneğin 6-7m TL gelir elde ettik ve şirketi büyütmeye başlamak istersek aklıma birçok soru takılıyor. Dediğim gibi kullanabileceğimiz para 6m Tl olsa atıyorum 10 kişi çalışsa şirkette ve maaşı aylık 13-15K'dan (maaş konusunda pek bilgim yok) toplamda 140K (ortalama) yapar aylık. Peki açtık çalışanlarda var güzel ama bunu yıla göre düzenlediğimizde 1.4M TL yapar ki bunu karşılamak bence çok zor her yıl 1 oyun çıkartsak bu kadar para kazanabilmesi düşük ihtimal bence (oyun giderlerini çıkarırsak). Birde bu çıkan oyunun tutmadığını düşünün anında şirket zarar eder ve zamanımız da gitmiş olur 2 3 yıl üst üste bu oyunlar tutmazsa şirket borca girer ve kapanır. Şirket sahibinin de hayatı biter bence bu kadar borç ödenemez. Yani bir küçük bir şirket açmak bile bence çok riskliyken şirketimizi nasıl büyütebiliriz veya 0'dan bu hale getirebiliriz. Ve vergiler ve stüdyo kirası, ekipmanlar vb. daha hesaba katılmadı bile %40'a varan vergiler kesiliyor bildiğim kadarıyla. (Vergiyi hesaba katarsak 2.5-3m TL civarı satış yapması lazım oyunun birde Epic Games'in Motor İçin Kestiği Ücret falan da var)

Demonogolist midir nedir onun gibi oyun yapıp 50 milyon tl kazanacaksın . Ya da Pacify Devour gibi 3 5M kullanıcıya ulaşacaksın. Bütçen olacak sonra şirket açacaksın ama bu şirket küçük olacak. Mesela 1 coder 1 grafiker -modeller 1 animasyon ekibi olsa amatör bir oyun için yeterli.
5milyon falan gider sigortayla vs.
15k diye bir maaş yok. 20K maaş vermen lazım 15k maaş alacak olsa adam bilgi işleme girer oturur tüm gün çünkü orasıda 15k veriyor yemek veriyor yol veriyor. Hatta normalde 30k alması lazım. 30 binden hesapla 5 bin tl de sigorta koy 3 binde yol yemek koy. Kişi başı 40 bin tl gider.

2Milyon tl falan gider 1 senede. E elinde zaten 30milyon tl ve üstü varsa bir oyun çıkarırsın o ekiple 1 senede. Batmazsın sadece 2 milyon tl eksilir. Ama oyun kazandırır illaki reklamını yaparsan. 5 10M tl çok az para en az 30 50 milyon tl kazanman lazım. Hem Türkiye hem Avrupada ABD de satman lazım oyunu. Fiyatı 100 tl yapacaksın Dolar bazında ise 15 20 dolar yapacaksın. Bazıları oyun alınsın diye 5 dolar  yapıyor ama kimse iplemiyor bile. Bak Demonologiste 20 dolar oyun herkes alıyor . Sigara parası bu.
Oyununa güveniyorsan fiyata abanacaksın ucuza koyma falan yapmayacaksın. Senin oyunun diğer oyundan iyi ise neden daha ucuza koyasın ki ? Armut mu topluyor elin ? Daha çok şey sunuyorsan fiyatı artırman lazım. Mesela adamın oyununda sadece flashlight var amele gibi dolanıyorsun oyunda tüm gün, ama diğer oyunda hertürlü puzzle etkileşim silah meklanikleri ve animasyonlar gibi şeyler varsa oynanışta diğeriyle eş değer ve ya daha iyi ise fiyatı 2 katı artırman lazım mesela. O kulvardaki oyuna göre.

Teşekkürler yorumunuz için. Anladım yani öyle hemen kurulması zor birşey Fazla birikim lazım. Ve fiyatlandırma, reklam gibi şeyler ön planda sanırım. Ayrıca bence en zor şey yeterli animasyon olmaması (veya uygun) bu yüzden MoCap Önemli gibi. (ortaya iyi birşey çıkartmak istenirse tabi)

Mocap önemli olmasına önemli fakat onda bile animasyonların düzenlenmesi gerekebiliyor. Tek başına maalesef yeterli olamayabiliyor.

Elindeki imkanlar kısıtlıysa , tutabilecek ve çok farklı olacak bir oyun tasarlamalısın ve bu sayede insanlar grafiğine animasyonuna bakmayacaktır. Fakat dediğim gibi fikir önemli. Ve birazda reklam. O oyundan tek başına 50milyon tl ile kaldırırsın. Ondan sonra mocap mı gerekiyor ne gerekiyorsa halledersin. Basit düşünmen lazım SIMPLE.
Ben basit düşünemedim ben hep realistik birisiyim. O yüzden realistic oyunlar yapmaya çalışıyorum. Ve bunu yaparkende rakiplerimin eksiklerinin üzerine artı koyarak ilerlemeye çalışıyorum. Benim işimde zor seninki de zor. Orjinal bir fikir bulmak bile zor bir şey .