Préza

Yeni üye
14 Kas 2023
4
0
1
26
(35) İzmir
www.vimelia.art
Selam arkadaşlar UE5'de yeniyim yabailirsem eğer bu sektörde kariyer yapmak istiyorum;
Hem mobilde (IOS + Android) hem de PC'de (Steam) çalışacak oyunlar yapmak istiyorum.
Burada kafamı kurcalayan çok olay var ve ben nasıl yapmam gerektiğini kafamda kuramıyorum.
Şuan yapmak istediğim oyun çevrimiçi basit bir yarış oyunu.

1) Daha önceden hep blueprint üzerinden basit küçük oyunlar yaptım ve bu bana artık haz vermiyor, çevrimiçi olsun gerekirse çöp olsun oyun kafasındayım. Baktığım birkaç tutorial'de hep c++ proje oluşturuyorlardı ben c++ olarak proje oluştursam ekstra olarak blueprintten farklı olarak neyi farklı yapmam gerekli örneğin artık blueprint için youtube'da olan tutorialler benim c++ projemde çalışmaz mı? veya online için ekstra bir işlem yapmam gerekiyor mu her dosya için?

2) Dedicated server üzerine oyunu kurmam gerekli sanırım bunu nasıl yapacağımı bilmiyorum, herhangi bir tecrübem ve bilgi birikimim yok. Bununla ilgili güncel bir tutorial da bulamadım, yalnızca AWS ile birkaç video buldum ama güncel değildi ve kafamı çok kurcaladı. Kendimi geliştirmek istiyorum ve nasıl yapabilirim bilmiyorum daha önceden online veya cross platform geliştirmiş arkadaşların tavsiyelerine ihtiyacım var.

3) Serverside'da ekstra ne yapmam gerekli, örneğin server fonksiyonları, database falan nasıl yapılandırılıyor kafamı kurcalıyor.

4) Oyunda hile koruması için neler yapıyorsunuz? Problem çıkıyor mu?

Her türlü tavsiyeye, yoruma, eleştiriye açığım. Tek isteğim sorunsuz çalışan online oyunlar geliştirmek. Kendimi biliyorum sınırsız mesai harcayabilirim yeter ki bir şeyler ortaya çıksın. Şimdiden hepinize çok teşekkür ederim. <3

Sana tavsiyem mobili bırak öncelikle Steamde çevrimiçi bir oyun tuttur. Daha sonra para kazandığında tüm bunlara çözüm bulabilirsin.
Oyuncuların bilgilerini tutabilecek platformlar var. SteamCloud mesela ya da farklı bir şey vardı adını unuttum. Verileri tutuyordu. Register veya Login yapmanı sağlıyordu.
Daha sonra mobile geç AWS ile server aç . Herkes ortak bir serverde oynayacak ise herkesi AWS ye bağlamalısın.
Mobildekiler ortak bir serverde oynasın Steamdekiler kendi serverlerinde oynasın diyorsan Steam için Steam hizmetlerini kullanmalısın.
Replication olayını araştırmalısın.

leonscottkfm' Alıntı:
Sana tavsiyem mobili bırak öncelikle Steamde çevrimiçi bir oyun tuttur. Daha sonra para kazandığında tüm bunlara çözüm bulabilirsin.
Oyuncuların bilgilerini tutabilecek platformlar var. SteamCloud mesela ya da farklı bir şey vardı adını unuttum. Verileri tutuyordu. Register veya Login yapmanı sağlıyordu.
Daha sonra mobile geç AWS ile server aç . Herkes ortak bir serverde oynayacak ise herkesi AWS ye bağlamalısın.
Mobildekiler ortak bir serverde oynasın Steamdekiler kendi serverlerinde oynasın diyorsan Steam için Steam hizmetlerini kullanmalısın.
Replication olayını araştırmalısın.

Tavsiyelerin için minnettarım, dediğin konuları araştıracağım.
Neden mobili bırak dediğini anlayamadım, Steam kadar kazandırmıyor mu yoksa optimizasyon vb mi problem çıkarıyor?
Google reklamları ile mobil için daha kolay oyuncu çekip para kazanırım diye umuyordum.

Hile koruması için genelde her türlü hesaplama ve kritik işlemleri server'da yaptırtmanız gerekli.
Database için SQL konusunu biraz kurcalayabilirsiniz.

Kişisel önerim olarak, CodeSpartan'ın MMO Kit projesi çok güzel bir kaynak. Dedicated server kullanımı, web socket ve RPC'ler ile veritabanına SQL kullanarak veri işliyor. Unreal Engine 4 için v1, Unreal Engine 5 için ise v2 olarak iki ayrı projesi bulunmakta. 

V1, PHP üstünden SQL kullanıyordu. v2 ise web socketler aracılığı ile SQL kullanıyor ki çok daha güvenilir bir yöntem.