RecLast

Yeni üye
10 Tem 2015
202
12
0
35
(67) Zonguldak
byreclast.net
Merhaba arkadaşlar.
Direk konuya girmek istiyorum. Aklımda uzun zamandır bir mobil oyun projesi var. Basit,zevkli ve kesinlikle oynanabilitesi yüksek bir oyun. Şimdi bu projeyi tabiki UE4 ile yapmak istiyorum. Son sürümleri ile mobil için baya entegre edildi ve güzel özellikler geldi. Başlamadan önce şöyle bi bakayım birşeyler deniyim istedim. Ve ne yazıkki hiçde istemediğim bir sonuç ile karşılaştım. Sadece 2 3 küp ve bir ışıklandırma eklemem sonucunda 80 mb gibi bir boyuta ulaştı proje ki bu sizcede çok fazla değilmi? Yapacağım oyun çok ağır olmayacak hatta basit birşey fakat koyduğum bu 2 3 küple 80 mb olan bir oyun, proje sonunda kat kat fazlasına ulaşacaktır. Ayrıca projeyi bluestack ile açmaya kalktığımda siyah ekranda kaldı. Yani her Android ile açılmıyorsa bu sizdece problem değilmi? Haliyle kafamda türlü türlü sorular var ve beni kararsızlığa sürükledi. UE4 ü gerçekten seviyorum ve oyun yapmak adına en sağlam oyun motorlarından, Fakat kaldıki Mobil için daha çok yolu var diye düşünmeye başladım. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Mobil için sizcede Unity e tekrar dönmelimiyim?
Yorumlarınız gerçekten önemli. Duruma göre oyunumu Unity yada UE4 ile yapıcam. Şimdiden Teşekkürler.

9JnSDTN.jpg

eUN8wli.jpg

Bu konu benim içinde önemli. Şuan UE4 de tam başlamadım birkaç kitabını aldım bilgisayarım gelesiye kadar kitap üzerinden ve internetdeki kaynaklardan öğreniyorum fakat en büyük sorunun bu mobil tarafı olduğu yazıyor. Bende mobil için aklımdaki güzel bir projeyi gerçekleştireceğim ama çok fazla boyut olması direk dezavantaj, mobil platformda UE4 üzerinden oyun yapan arkadaşlar bu sorunu nasıl çözdüklerini söyleyebilirse çok sevinirim.

Basitçe söylemek gerekirse, benim fikrim, "Unreal"ı daha çok görselliğin ön plana çıktığı mobil oyunlarda kullanmak. Mobil bir oyunda grafik açısından ortaya çok iyi birşey çıkmasını istiyorsan Unreal kullanmak mantıklı olur. Grafik açısından iyi şeyler vadeden bir oyunun boyutunun büyük olması da kabul edilebilir birşey. Diğer bütün durumlarda Unity kullanmak daha mantıklı. Bir de şimdi sanırım "Unity" - "Windows" işbirliği ile "Windows Store" geliştiricilerine 27 Ocak tarihine kadar bir oyun yayınlarlarsa yapılacak seçim ile ödüller veriyorlar. Bu fırsat da değerlendirilebilir.

Görselliğin güzel olması demek boyutun dahada artması demek. Ben hem boyutu düşük hemde kaliteli bir oyun yapmak istiyorsam ne yapmalıyım peki? ^^ UE4 mobil kısmını yapamamış sanırsam başından beri pc ve konsol u ele almış şimdi Mobil için birşeyler yapmayı deniyor. Bir programa sonradan birşey eklemek her zaman daha zordur. Muhtemelen mobil de UE4 ün yolu uzun. Düzeltilmesi gereken şey aslında çıkan dosya boyutu ve tüm android cihazlar için ayar. Bunlarıda düzenleyebilirse, UE4 den şaşmaz kimse açık ve net ^^

RecLast' Alıntı:
Görselliğin güzel olması demek boyutun dahada artması demek. Ben hem boyutu düşük hemde kaliteli bir oyun yapmak istiyorsam ne yapmalıyım peki? ^^ UE4 mobil kısmını yapamamış sanırsam başından beri pc ve konsol u ele almış şimdi Mobil için birşeyler yapmayı deniyor. Bir programa sonradan birşey eklemek her zaman daha zordur. Muhtemelen mobil de UE4 ün yolu uzun. Düzeltilmesi gereken şey aslında çıkan dosya boyutu ve tüm android cihazlar için ayar. Bunlarıda düzenleyebilirse, UE4 den şaşmaz kimse açık ve net ^^

Genel anlamda çelişkili bir durum bu. İkisi büyük ölçüde bağlantılı. UE4'ün mobil bölümü sorunlu değil ayrıca. Başlarda biraz öyle gibiydi ama artık değil. Yüksek kalite demek yüksek boyut demek. Bununla birlikte teknik ayrıntıları iyi öğrenip boyut düşürülebilir. Mobil ve UE4 çok iyi bildiğim bir konu değil ama bakınız Tappy Chicken'ın apk boyutu 30MB altında. Büyük ihtimalle Texture Compression seçimini yanlış yapıyorsunuz.

UE4 ün mobil sorunlu demedim, daha yolu var dedim. Boyut düşürme ve entegre ile tabi boyut düşebilir fakat ne yaparsak yapalım istediğimiz seviyeye düşüremiyoruz. En iyi firma dahi bu durumda, kaldıki biz indie oyun yapımcısı olarak onlardan daha iyisini yapmamız mümkün değil. Genel olarak bir araştırma yaptım grafiği stanadart(Çok iyi olmayan) bir oyunun bile boyutu 400 mb idi. Kaldıki bunu gerçekten sağlam bir firma yapmış yani entegre ve boyut düşürme olayını gayet düzgün yaptıklarından eminim. Ayrıca gördüğüm yorumlar da şunu gördüm sürekli " Oyun açılırken kapanıyor." Yani her android de açılmıyor. PC deki sistem kaldırmaması gibi bir durum oluşuyor sanki buda üzücü bi durum gerçekten. Yaptığım araştırma bu yöndeydi. Ben şuana kadar UE4 ile kaliteli ve düşük boyutlu bir 3D oyun yapan görmedim. Şayet varsa lütfen paylaşın çünkü buna ihtiyacım var. Kaliteli ve boyutu yüksek var gerçekten hakkını vermişler. Fakat her android de açılacak ve düşük boyuta sahip bir 3D oyun yapmak için Unity şuanda hala en iyisi gibi gözüküyor ne yazıkki :( Haliyle kafamda yine deli sorular var. Başlangıç olarak mobil istiyorum, ayrıca kaliteli sağlam bir giriş istiyorum ve tabiki UE4 ile yapmak istiyorum. Fakat gel görki UE4 ile bunu yapmam çok zor :( Sizler ne önerirsiniz? Tüm bunları boşverip yinede UE4 ilemi yapmalıyım yoksa Unity e bi geri dönüş yapsammı yine?