Üzerinden 15 gün geçmiş fakat gözümden kaçmış böyle bir konu. Üzerinde bir şeyler yazmadan geçemeyeceğim. Çünkü bir çok yanlış bilgi içeriyor. Belki benzer düşüncesi olan arkadaşların işine yarar.
Khubur' Alıntı:
Merhaba, Unreal Engine 4 mobil oyunlar için performans ve paket büyüklüğü açısından yeterince esnek bir oyun motoru değildir. Bunun yerine
Unity oyun motorunu android veya ios oyunlar için size daha iyi bir seçim avantajı sağlayabilir.
Bu yazıya maalesef katılmıyorum. Eğer amaç sudoku gibi oyunlar geliştirmekse UE4 fazla kaçar bu noktada hem fikiriz. Ama zaten arkadaş "Diablo 3" tarzı demiş. Diablo 3 tarzı oyunun küçük ve basit bir oyun olmayacağı ortada. Peki böyle geniş çaplı bir işe kalkışacak birinin oyun boyutu 300-500mb fazla tutması umrunda olur mu? Şahsen benim olmaz.
Ayrıca android tarafıyla içli dışlı olmayan arkadaşların oyunun boyutu çok büyük oluyor demesi de oldukça manidar. Boş bir projeyi apk olarak çıktı alınca 120mb civarı oluyor evet. Fakat ben android marketi öğrenmek için basit top oyunları yapmıştım ve boyutunu 25-30mb civarına düşürmüştüm. UE4'ün ücretsiz dağıttığı öğrenme projesi var Tappy Chicken diye. Bu oyunun mağaza boyutu 24mb.
Özetle APK imzalayıp shipping çıktısı almazsanız, blacklist ayarlarını yapmazsanız, project settingste diğer gerekli ayarları yapmazsanız v.s... tabi ki oyunun boyutu normalden 5-6 kat fazla olur.
Khubur' Alıntı:
Unreal Engine 4 için şu anda herhangi bir şekilde Diablo tarzı top down rpg bir örneği bulunmuyor.
Maalesef bu da yanlış. Yalnızca mobil tarafında bile en az 4-5 tane top-down-rpg mevcut. Bunlar yalnızca benim gördüklerim. Belki daha fazlası da vardır. Hepsinin ismini hatırlamıyorum ama hatırladıklarımı aşağıya videolarını ekleyeceğim. PC tarafında ise heyecanla bekleyenlerin olduğu Lost Ark var. Tabi Lost Ark UE4 değil, UE3 ile yapılıyor. Sebebi UE4 çıkmadan geliştirilmeye başlanması bildiğim kadarıyla. Benzer oyunların UE4 ile yapılmamasının bir nedeni yok. Ki adını hatırlamadığım bir kaç oyun daha mevcut.
Lost Ark:
(Gameplay için 01:50'ye atlayın)
Geçelim mobil tarafına.
2 adet oynanabilir mobil top-down-rpg yazacağım.
Bunlardan biri Nexon'un geliştirdiği
Hit (Heroes of Incredible Tales). Aşağıdaki video Archer sınıfı çıkış videosu olması lazım:
Şunlar da diğer videolar:
Böyle grafiklere ve efektlere sahip bu oyunun boyutu 1gb bile değildi hatırladığım kadarıyla. En son 800 küsür mb tutuyordu. Bu oyun için hiç de öyle abartılacak bir boyut olduğunu düşünmüyorum. Sadece iyi bir telefonunuzun olması gerekiyor. Ucuz telefonlarda tam performanslı çalışmasını beklemeyin. Böyle bir mobil oyun için olması gereken de iyi bir donanım zaten. Gayet normal. Oyun android markette mevcut, indirip deneyebilirsiniz.
Blade 2
Bu oyun hakkında çok geniş bilgi yok denebilir. Uzakdoğu menşeili bir başka oyundur kendisi. İlk etapta Kore'de oynanabiliyor, diğer ülkelerin erişimi yok. Klasik Kore oyun geliştirme sürecinden birisi.
Bir kaç oyun daha mevcut aynı tarzda geliştirilen. Bazılarının adı dahi konmamış. Örn: NCsoft geliştiriyor 2 adet mobil oyun UE4 ile. Liste daha uzayabilir...
Evet görüldüğü gibi UE4 ile top-down örnekleri oldukça tatmin edici sayıda mevcut ve gelmeye devam edecek. Amacınız bu tarz bir oyun yapmak ise, UE4 ile yapabilmeniz için hiç bir engel yok. Bolca örnek verdim yukarıda.
Ayrıca arkadaşlar size tavsiyem UE4 için batıyı değil, doğuyu takip edin. Başka bir konuya ait belki bu tavsiye ama burada yazmaktan da zarar gelmez. Batıda yılda 1-2 tane UE4 kullanan oyun çıkar. Doğuda her taraftan (tabiri caizse) fışkırır. Yani Unreal Engine kullanımı Kore ve Çin'de çok daha fazladır. Çin kaynaklı sitelerde görmediğiniz görsel efekt tutorial videoları vardır. Batı sitelerinde bulunan tutorialler bunların yanına dahi yaklaşamaz. Demek istediğimi
şu linke tıklayarak anlayabilirsiniz. Benzer örnekleri neredeyse hiç bir ingilizce sitede ücretli dahi olsa bulamazsınız. Kore biraz daha kapalı kutudur fakat Çin daha açıktır. Kaynak açısından emin olun çok daha zengindir.
Belki biraz uzun oldu ama, öyle olması gerekiyordu. Sağlıcakla kalın.